Vino uz žlicu u restoranu ReUnion- Conopy by Hilton!

U eklektično uređenom restoranu ReUnion, koji se nalazi u sklopu zagrebačkog hotela Canopy by Hilton, održano je peto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’.Event se dobro uklopio s konceptom ‘Variva s Dolca’, koji je osmislio glavni chef restorana Marinko Topalović, a koji na jelovnik za goste hotela ali i ostale…

U eklektično uređenom restoranu ReUnion, koji se nalazi u sklopu zagrebačkog hotela Canopy by Hilton, održano je peto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’.Event se dobro uklopio s konceptom ‘Variva s Dolca’, koji je osmislio glavni chef restorana Marinko Topalović, a koji na jelovnik za goste hotela ali i ostale posjetitelje donosi svježe namirnice s najpoznatije zagrebačke tržnice. Sve to uz vrlo povoljne cijene i vrhunsku uslugu.

Dio toga, odnosno ona malo zvučnija jela, na večeri priređenoj za medije predstavio je majstor svog zanata Domagoj Jakopović Ribafish, redoviti prezenter ovih gastronomskih i vinskih druženja koja su izašla ‘iz kuhinje’ novinara Renate Cisar i Mustafe Topčagića.

Destilerija Aura iz istarskog Buzeta pobrinula se izoštriti nepca uzvanika svojim rakijama (Biska, Moscato, Teranino i Divlja kruška) ili ih malo osvježiti uz svoj Gin Karbun s komadićima ugljena, s Teraninom i tonikom, koji čine jedinstven koktel.

Zalogaji dobrodošlice bili su zaista domaćinski – Soparnik, Kulen uštipci na coulisu paprike i Dalmatinski pršut 22 mjeseca star – koje su obuhvatili mjehurići međimurskog pjenušca Zlatni zvir, Vinarije Tomšić iz Železne Gore kod Štrigove.

Pjenušac se radi isključivo od lokalne sorte pušipel, a u odsustvu vinara Alojza Tomšića, predstavio ga je distributer Marko Havaši. Objasno je da nije riječ ni o kakvoj ‘zvijeri’ nego ‘zviru’, izvoru po međimurski, jednog potoka čiji su mjehurići vinara Tomšića inspirirali za kreiranje pjenušca.

Toplo predjelo, Parmigianu s buratom, koricom parmezana i lješnjaka, svojom svježinom i aromatičnošću izvrsno je pratio Sauvignon blanc 2018 iz Vinarije Kolar.

Vino iz obiteljske vinarije, gostima su približili supružnici Kinga Kolar i Samir Nađ iz Suze u Baranji.

Svježina ali i postojanost nije nedostajala ni Graševini 2018 s Petračeva Hršak brega kraj Krapinskih toplica, koja se dobro uklopila uz Juhu od pečene buče i Toulis (hrskavac) sa salsom buče i timijana.

Njihov glavni komunikator Nenad Surla Zof iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati promociji, pa je ‘uskočio’ Ribafish i ispjevao zaslužen hvalospjev ovoj pomalo netipičnoj zagorskoj graševini.

Lagani prijelaz na ‘nešto konkretno’ odnosno glavno riblje jelo – Maki rolls s Kali jadranskom tunom – napravljen je uz pomoć moćnog ali fino izbalansiranog Pošipa 2018 iz sve propulzivnije Vinarije Hvar Hills iz Svirča.

Mario Jeličić Purko govorio je ukratko i o vinu i vinariji, koja tek obećava najbolje kapljice s tog veličanstvenog područja. A o jelu, koje je bilo više za prste nego za žlicu, govorio je majstor koji ga je spravio, kuharski internacionalac Tika Sharma iz Nepala.

Glavno mesno bilo je još nešto konkretnije – Juneći ragu s cavatelli tjesteninom. Svojom snagom i zaokruženim kiselinama s njime se u koštac uspješno dohvatila Feravinova Frankovka Miraz 2017.

S ovim vinom, šampionom nedavnog Festivala frankovke u Feričancima, pohvalili su se voditelj ključnih kupaca Alen Britvarević i njegov najbliži suradnik Hrvoje Sertić. Otkrili su i da je orijentacija njihove kuće nametnuti se kao vodeći proizvođač ove kontinentalne crne sorte.

Mnogi vinari pamte 2014. kao jako lošu godinu, ali ne i Ivo Brzica iz Erduta, čiji crnjaci tek sad dolaze u pravu formu. Za ovu prigodu iz svoje vinarije s najljepšim pogledom na Dunav donio je moćni Cabernet sauvignon 2014, koji se sjajno stopio uz specijalitet za prste polizati – Spring rolice pirjanih junećih obraza na polpeti skute. Iz te vinarski jako loše godine, Brzica je izvukao ovo sjajno vino, koje će, kaže, svoj puni potencijal pokazati tek za tri-četiri godine.

Glavni chef Marinko Topalović u kratkom predstavljanju objasnio je kako je Canopy by Hilton po svom konceptu malo drugačiji od drugih. U svijetu ih ima samo 48, a svi moraju zadovoljiti samo naizgled lepršave kriterije u izgledu, dizajnu prostora, smještaju gostiju i pristupa njihovoj prehrani. Preferiraju se lokalne namirnice, pa je tako nastao njegov koncept ‘Variva s Dolca’.

‘Svaki tjedan imamo novi menu. Nedjeljom idemo u izvidnicu, a ponedjeljkom u nabavu’, objasnio je. Priprema hrane isključivo je a la carte, a posebno su popularni obiteljski nedjeljni ručkovi s više sljedova za samo 130 kuna. ‘Najprije smo imali slatke brige, ali to je sad već postao problem kako ugostiti tolike zainteresirane a održati visoku razinu kvalitete i prezentacije hrane’, kaže Topalović.

S velikim iščekivanjem, medijski gurmani i vinoljupci dočekali su Domaći sladoled od buče s krokantom sjemenki i meda, koji su atraktivnijim i ukusnijim učinile kapljice bučina ulja OPG-a Mladena Cesarca iz Oroslavja.

Osobno je predstavio svoja vrhunska ulja i ostale proizvode od zagorske buče, a vinom s Plešivice, neobičnim Tramincem crvenim 2017, Dominik Jagunić učinio je ovaj desert nezaboravnim.

Ta sorta (izvorno: rotten traminer) kod nas je nedovoljno zastupljena, a ovo je bilo pretpremijerno predstavljanje. Jagunići su izgradili novu vinariju i sve više će se posvetiti proizvodnji orange vina poput ovoga želeći istaknuti svoju prepoznatljivost.

Među vinopijama ima i kasnonoćnih kavopija, a da oni ne budu zaboravljeni tu je bio novi Franckov Superiore espresso, kojim se zaključilo ovo druženje uz vrsna jela ambicioznog chefa Marinka Topalovića i vina koja su ih na odgovarajući način pratila. U neformalnom izboru, najboljom kombinacijom, što je već uobičajeno na eventima ‘Vina uz žlicu’, proglašen je neodoljivi spoj vina i jela.

Pobjednici su Kolar Sauvignon blanc 2018, čija se aroma bazge, cvjetne livade i tropskog voća izvrsno složila s blago ljutim patlidžanom odnosno Parmigianom s buratom, koricom parmezana i lješnjaka.

PR: Fama

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...

Taste Slovenia – gourmet doživljaj na Lošinju!

Gourmet doživljaj Taste Slovenia i ove će se godine održati na Lošinju, od 1. do 4. svibnja u čarobnoj uvali Čikat, točnije u Boutique Hotelu Alhambra i hotelu Bellevue. Ovaj događaj ujedinit će tri renomirana slovenska kuhara i kulinarske zvijezde hotelskih...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vidimo se na 2. Teranino festivalu u Balama!

2.Teranino Festival, manifestacija koja slavi dobru hranu, vino i glazbu, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji festival održat će se u Sportskoj dvorani, okupljajući 18 proizvođača teranina i pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u vrhunskim okusima...