Magazinska klet: Vino uz žlicu (i vješalicu)!

Posljednje ovogodišnje, šesto izdanje projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u zagrebačkom restoranu Magazinska klet / Pri staroj smokvi (Strojarska 32). Ovaj događaj prigodno je nazvan ‘Vino uz žlicu (i vješalicu)’, jer su se na jelovniku po prvi put našli specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena vješalica sa…

Posljednje ovogodišnje, šesto izdanje projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u zagrebačkom restoranu Magazinska klet / Pri staroj smokvi (Strojarska 32). Ovaj događaj prigodno je nazvan ‘Vino uz žlicu (i vješalicu)’, jer su se na jelovniku po prvi put našli specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena vješalica sa zapečenim grahom.

Pod brendom Magazinska klet u Zagrebu djeluju tri restorana. Vlasnik Mario Rajić prvi restoran otvorio je u Magazinskoj ulici i ubrzo se pročuo po sjajnom roštilju. Potom se ‘uselio’ i u bivši restoran Cyrano u novozagrebačkom Sigetu, a najveći i vjerojatno najpopularniji od njih, nalazi se Pri staroj smokvi u Strojarskoj ulici nedaleko Autobusnog kolodvora. U relativno kratkom vremenu, Magazinska klet postala je sinonim za izvrstan roštilj leskovačkog stila, ali glavni chef Vladimir Filipović, koji koordinira rad sva tri restorana, ne zanemaruje niti jela na žlicu, u gablecima ili a la carte ponudi. To nije promaklo autorima projekta, novinarima Renati Cisar i Mustafi Topčagiću, koji su se sa svojim stalnim suradnikom Domagojem Jakopovićem Ribafishom upustili u novu eno gastro avanturu.

Novinare, za koje se isključivo rade ove promocije, kao dobrodošlica dočekalo je osvježenje u vidu pjenušavog koktela, provjerene kombinacije Aure iz Buzeta: Gin Karbun-Tonic-Teranino. Iz ove destilerije posluženi su i aperitivi Pelinkovac i Šljivovica, koje su neki, pak, radije pili na kraju kao dižestive, jer i tako dobro funkcioniraju. Welcome zalogajčići bili su više ‘na ruku’ (finger food) nego na žlicu: trljanica (salata od sira i paprika) i mazalice s kajmakom te pršut i sir iz mišine, uz poneku kap maslinova ulja iz Muzeja uja iz Škripa na Braču, koji je sa suprugom Katjom osnovao Zagrepčanin Krunoslav Cukrov.

Chef Ivan Tasić, koji je u Zagreb došao iz Leskovca, gastronomskog raja južne Srbije, kao prvo jelo na žlicu pripremio je Teleću čorbicu, čija je izvrsna vinska pratnja bila hercegovačka Žilavka Keža 2018 iz vinograda Studenci u okolici Ljubuškog. Ova kombinacija pokazala se najboljom u neformalnom glasanju koje je na kraju večeri provedena među pripadnicima medija. A vinariju i njihova vina, koja polako probijaju put na hrvatsko tržište, predstavio je Dean Mlinarević.

U tek ponekom zagrebačkom restoranu mogu se pojesti goveđi ili volovski repovi, ali samo u Magazinskoj kleti – Teleći repovi u saftu s povrćem, lagano kuhani desetak sati. S ovim vrlo ukusnim i blago pikantnim jelom dobro se nosio Portugizac Mladina 2018, kojem je godina ‘starenja’ dala na punoći i eleganciji u što nas je uspio uvjeriti i prvi čovjek ovog podruma s Plešivice, Marinko Baljak.

Spektakl na stolovima nastavljen je sa Svadbarskim kupusom, jelom u kojem je prisutno omiljeno kiselo povrće i koje se izvrsno spaja s čak četiri vrste mesa (piletina, svinjetina, junetina, janjetina). A pravi spektakl osjetio se i na nepcima, uz gutljaje vina Babić Templar Aurum 2016, vinarije Livaić iz Pirovca. Predstavili su ga Davor Livaić, koji je s bratom Tomislavom obnovio vinsku tradiciju, i njegova kći Anja Eloise Livaić, odnedavno aktivnije uključena u obiteljski posao.

Nakon toga, uzvanici su morali odložiti dotad glavno oružje – žlicu – i uhvatiti se vilice i noža, jer je na stol došao prvi specijalitet s roštilja – Đevrek s kajmakom i lukom. Ovaj pošteno velik komad mljevenog mesa, nazivaju i pljeskavicom s rupom, u koju se dodaje kugla punomasnog kajmaka na vrhu. Blatina Keža iz 2016. godine svojim se intenzitetom, ali i pitkošću, nekako uspjela izboriti s ovim moćnim jelom.

Junaci Magazinskog stola, iako mnogi već dobrano siti, nisu željeli preskočiti pravu kalorijsku bombu – Punjenu vješalicu sa zapečenim grahom. Da se lakše podnese njezin udar pomogao je Postup Palihnić 2016 svojom snažnom aromom i alkoholom. Uz puno povjerenje vlasnika vinarije Ante Palihnića, o vinu je slikovito svojim prepoznatljivim dubokim glasom pričao Vjekoslav Madunić s Hrvatskog radija.

Uvjetno rečeno, predah je došao na kraju s desertom – Čokoladnom tortom s toplim biskvitom i sladoledom, uz koju je poslužen poluslatki Muškat žuti 2017 iz moslavačke vinarije Kezele, poznate po tome što se vrlo uspješno bavi seoskim turizmom u kojem i vino igra veliku ulogu. Desert je spravljen po receptu Nade Dopuđe, voditeljice restorana Magazinska klet, koja je svojom nevjerojatnom energijom pridonijela da ova eno gastro večer ne ode tek tako u zaborav.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Na Strossmayerovom trgu otvoren je 2. Asian Street Food Festival!

  Ovog tjedna posjetite Strossmayerov trg i proputujte Japanom, Kinom, Indijom, Korejom, Tajlandom i Malezijom! Na veselje svih gurmana i zaljubljenika u azijsku kuhinju, stanovnika i gostiju Zagreba željnih finih zalogaja i opuštenog druženja na otvorenom, u...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Dođite na 2. Asian Street Food Festival!

 Od 6. do 12. svibnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu pretvorit će se u raskošno igralište egzotičnih okusa i najprestižnijih namirnica ikad predstavljenih na street food festivalu. U ovih sedam dana, posjetitelji će imati priliku istražiti raskošnu paletu...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...