1. Vinski univerzum Zagreb -prvi hrvatski festival vina za mlade

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina: 1. Vinski univerzum Zagreb Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko zanimanje publike i vinara. To je prva obrazovno-promocijska…
[post-views]

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina:

1. Vinski univerzum Zagreb

Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko zanimanje publike i vinara. To je prva obrazovno-promocijska vinska priredba u Hrvatskoj –  namijenjena mladima. Glavni protagonisti festivala bili su mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji su svoja vina predstavljali  (isto tako) mladim posjetiteljima (18-35 god).  

Svaki mladi vinar imao je i poseban zadatak: edukaciju  posjetitelja o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz svoju odabranu temu.  Na festivalu je svoja vina i vinarije predstavilo 27 mladih izlagača, 22 hrvatska, 4 slovenska i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski su proizvođači predstavili svoja vina od krajnjeg istoka do juga Hrvatske: iz regije Slavonija i Podunavlje došla je vinarija Antunović iz Dalja, Veleučilište u Požegi i vinarija Romić iz Požege. Iz središnje bregovite Hrvatske bila ja vinarija Matočec iz Đurđevca, Vinska kuća Hažić iz Međimurja,  vinarije Šember i Jagunić s Plešivice, Vina Šimanović iz krašićkog kraja i Agronomski fakultet  s vinima iz srca Zagreba. Hrvatsku Istru i Kvarner predstavile su istarske vinarije Anđelini, Ritoša i Poletti te Vinska kuća Ivan Katunar s Krka. Dalmacija je imala mlade predstavnike vinarije Benkovac – Korlata, vinarije Slamić iz Tisnog, Bell’Iakov s Hvara, Bačić i Cebalo s Korčule, Crvik vina iz Konavala te vinarije Grabovac i Jerković iz Imotskog. Iz Slovenije došle su vinarije Lendwines, Fleisinger, Protner i Čarga 1767, a iz BiH vina Matić.    
Vina Protner

Iz Slovenije su došli i osnivači Vinskog univerzuma Ljubljana, a nazočnima se obratila direktorica festivala, mlada vinarka – Špela Štokelj:

Špela i Uroš

»Prije pet godina, nekoliko nas, mladih vinara poželjelo je napraviti vinski događaj samo za sebe i osmislili smo Vinski univerzum. Nastao je sa željom da se tradicija vinogradarstva i vinarstva Slovenije te širenje znanja o kulturi ispijanja vina predstavi mladoj generaciji. Prošle smo godine, u prosincu, doživjeli svoje 5. izdanje sa čak 44 mlada vinara-izlagača i preko 700 posjetitelja; iz godine u godinu smo sve popularniji –  i veseli nas da je naša ideja prešla granice. Zahvaljujemo zagrebačkoj ekipi, na čelu s prof. Marijom Vukelić koja je, u vrlo kratkom vremenu i uz pomoć prijatelja, mladih vinara i ambasadora Vinskog univerzuma  (Dominika Anđelinija i Tatjane Hažić) uspjela organizirati ovako dobar događaj, a uz pomoć Kluba studenata Agronomskog fakulteta proširiti vijest o događaju među studentskim grupama i udruženjima te tako i privući velik broj mladih posjetitelja.”

Najvažnija je bila snažna edukativna nota festivala u kojoj je sudjelovao partner  – Hrvatski sommelier klub (HSK) s dvije besplatne radionice  koje su bile u cijelosti popunjene mladim ljudima željnim znanja. 

O terroiru i različitim vinima sorte malvazija govorio je sommelier Darko Lugarić, a u osnove sljubljivanja hrane i vina  mlade je uveo sommelier Mario Meštrović.

Ususret festivalu, dva sata od 14h-16h bila su posvećena susretu B2B –  za medije, ugostitelje i profesionalce u vinskom svijetu, koji su mogli prije gužve upoznati vinare i kušati neka vina koja dosada nisu te dogovoriti suradnju i poslove. 

Nakon 16h vinski svijet mladih ostao je  – mladima da se sami u njemu organiziraju, razgovaraju, da u njemu uživaju.

Bila je organizirana i simpatična nagradna igra s izvlačenjem kupona te se pred sam kraj priredbe:  izabrao vinar s najljepšim očima  – Marijo Carić iz hvarske vinarije Bell’Iakov, 

najbolje je točio vino Branimir Turk iz vinarije Antunović, a vino koje je jednog mladog posjetitelja oborilo s nogu bio je Škrlet vinarije Voštinić Klasnić.

Na festivalu je u veseloj atmosferi vina kušalo i družilo se oko 250 mladih posjetitelja, uz pedesetak predstavnika medija i  B2B zajednice.

Organizator festivala je tvrtka Zlatne riječi, a u promociji festivala pomogli su partneri i prijatelji: Vinski univerzum Ljubljana, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Klub studenata Agronomskog fakulteta, Hrvatski sommelier klub, stručni časopis Restaurant & hotel, Genius Loci Design, udruga Vinoljupci, tiskara Grafing. Festival je pratila voda Jana/Jamnica.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

WineRi 2020!

Ponovno zajedno u Rijeci od 13.-14.03.2020! Četvrti međunarodni eno – gastro festival WineRi na novoj lokaciji, uz samo more Riječke luke, u prekrasnom šatoru na Gatu Karoline Riječke 13. – 14. ožujka od 13:00 do 20:00 sati okuplja više od 70 izlagača iz Hrvatske i...

Vino & slastice u Procaffeu ZG!

Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s 'Vinom uz žlicu' tijekom prošle godine, bilo je vrijeme za mali predah - s 'Vinom uz slasticu'. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz njihove...

U Rougemarinu predstavljena korčulanska vinarija Bačić!

Vina Bačić  donijela su mirise i okuse sunčane Korčule u Zagreb! Drugo zagrebačko predstavljanje korčulanske vinarije Bačić 29.1. u zagrebačkom restoranu Rougemarin ususret vinskim festivalima (Vinski univerzum i Salon pjenušavih vina Zagreb)  oduševilo je...

1. Vinski univerzum Zagreb -prvi hrvatski festival vina za mlade

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina: 1. Vinski univerzum Zagreb Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko...

Četvrti Salon pjenušavih vina Zagreb!

U petak, 31.1.2020. u središtu Zagreba, u hotelu Dubrovnik održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines : 4. Salon pjenušavih vina Zagreb. Na Salonu je bilo 45 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz dva predstavnika Italije i...