1. Vinski univerzum Zagreb -prvi hrvatski festival vina za mlade

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina: 1. Vinski univerzum Zagreb Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko zanimanje publike i vinara. To je prva obrazovno-promocijska…

U Zagrebu je 30.1. u četvrtak, u središtu grada, u hotelu Dubrovnik  održan prvi put, vrlo zanimljiv  i poseban vinski događaj koji je okupio  mlade vinare i mlade posjetitelje do 35 godina:

1. Vinski univerzum Zagreb

Vinski univerzum Zagreb izazvao je veliko zanimanje publike i vinara. To je prva obrazovno-promocijska vinska priredba u Hrvatskoj –  namijenjena mladima. Glavni protagonisti festivala bili su mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji su svoja vina predstavljali  (isto tako) mladim posjetiteljima (18-35 god).  

Svaki mladi vinar imao je i poseban zadatak: edukaciju  posjetitelja o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz svoju odabranu temu.  Na festivalu je svoja vina i vinarije predstavilo 27 mladih izlagača, 22 hrvatska, 4 slovenska i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski su proizvođači predstavili svoja vina od krajnjeg istoka do juga Hrvatske: iz regije Slavonija i Podunavlje došla je vinarija Antunović iz Dalja, Veleučilište u Požegi i vinarija Romić iz Požege. Iz središnje bregovite Hrvatske bila ja vinarija Matočec iz Đurđevca, Vinska kuća Hažić iz Međimurja,  vinarije Šember i Jagunić s Plešivice, Vina Šimanović iz krašićkog kraja i Agronomski fakultet  s vinima iz srca Zagreba. Hrvatsku Istru i Kvarner predstavile su istarske vinarije Anđelini, Ritoša i Poletti te Vinska kuća Ivan Katunar s Krka. Dalmacija je imala mlade predstavnike vinarije Benkovac – Korlata, vinarije Slamić iz Tisnog, Bell’Iakov s Hvara, Bačić i Cebalo s Korčule, Crvik vina iz Konavala te vinarije Grabovac i Jerković iz Imotskog. Iz Slovenije došle su vinarije Lendwines, Fleisinger, Protner i Čarga 1767, a iz BiH vina Matić.    
Vina Protner

Iz Slovenije su došli i osnivači Vinskog univerzuma Ljubljana, a nazočnima se obratila direktorica festivala, mlada vinarka – Špela Štokelj:

Špela i Uroš

»Prije pet godina, nekoliko nas, mladih vinara poželjelo je napraviti vinski događaj samo za sebe i osmislili smo Vinski univerzum. Nastao je sa željom da se tradicija vinogradarstva i vinarstva Slovenije te širenje znanja o kulturi ispijanja vina predstavi mladoj generaciji. Prošle smo godine, u prosincu, doživjeli svoje 5. izdanje sa čak 44 mlada vinara-izlagača i preko 700 posjetitelja; iz godine u godinu smo sve popularniji –  i veseli nas da je naša ideja prešla granice. Zahvaljujemo zagrebačkoj ekipi, na čelu s prof. Marijom Vukelić koja je, u vrlo kratkom vremenu i uz pomoć prijatelja, mladih vinara i ambasadora Vinskog univerzuma  (Dominika Anđelinija i Tatjane Hažić) uspjela organizirati ovako dobar događaj, a uz pomoć Kluba studenata Agronomskog fakulteta proširiti vijest o događaju među studentskim grupama i udruženjima te tako i privući velik broj mladih posjetitelja.”

Najvažnija je bila snažna edukativna nota festivala u kojoj je sudjelovao partner  – Hrvatski sommelier klub (HSK) s dvije besplatne radionice  koje su bile u cijelosti popunjene mladim ljudima željnim znanja. 

O terroiru i različitim vinima sorte malvazija govorio je sommelier Darko Lugarić, a u osnove sljubljivanja hrane i vina  mlade je uveo sommelier Mario Meštrović.

Ususret festivalu, dva sata od 14h-16h bila su posvećena susretu B2B –  za medije, ugostitelje i profesionalce u vinskom svijetu, koji su mogli prije gužve upoznati vinare i kušati neka vina koja dosada nisu te dogovoriti suradnju i poslove. 

Nakon 16h vinski svijet mladih ostao je  – mladima da se sami u njemu organiziraju, razgovaraju, da u njemu uživaju.

Bila je organizirana i simpatična nagradna igra s izvlačenjem kupona te se pred sam kraj priredbe:  izabrao vinar s najljepšim očima  – Marijo Carić iz hvarske vinarije Bell’Iakov, 

najbolje je točio vino Branimir Turk iz vinarije Antunović, a vino koje je jednog mladog posjetitelja oborilo s nogu bio je Škrlet vinarije Voštinić Klasnić.

Na festivalu je u veseloj atmosferi vina kušalo i družilo se oko 250 mladih posjetitelja, uz pedesetak predstavnika medija i  B2B zajednice.

Organizator festivala je tvrtka Zlatne riječi, a u promociji festivala pomogli su partneri i prijatelji: Vinski univerzum Ljubljana, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Klub studenata Agronomskog fakulteta, Hrvatski sommelier klub, stručni časopis Restaurant & hotel, Genius Loci Design, udruga Vinoljupci, tiskara Grafing. Festival je pratila voda Jana/Jamnica.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“VIS u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja .2024, u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...