Vino & slastice u Procaffeu ZG!

Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s ‘Vinom uz žlicu’ tijekom prošle godine, bilo je vrijeme za mali predah – s ‘Vinom uz slasticu‘. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz njihove proizvodnje. Kavana Procaffe nije obična kavana…

Nakon šest uspješnih eno gastro večeri s ‘Vinom uz žlicu’ tijekom prošle godine, bilo je vrijeme za mali predah – s ‘Vinom uz slasticu‘. Domaćin je bila kavana Procaffe (Tkalčićeva 54) u Zagrebu gdje je, uz pet odabranih vina, predstavljeno pet slastica iz njihove proizvodnje.

Kavana Procaffe nije obična kavana u moru ugostiteljskih objekata u najturističkijoj zagrebačkoj ulici, jer u svom podrumskom dijelu ima prekrasno uređen wine bar. Vinarima je ponuđeno da iz bogatog asortimana Procaffea sami odaberu koja bi slastica najviše odgovarala uz njihovo vino što se pokazalo dobrim izborom. Voditelj Procaffea, Tomislav Teklić, pobrinuo se da slastice budu prezentirane u degustacijskim količinama kako se ne bi kalorijski previše opteretilo uzvanike iz svijeta medija.

Degustacija je započeta sa Cheese cakeom sa zrncima šipka i suhim škrletom Lagena Winery 2019, kojeg je osobno predstavio moslavački vinar Sven Đozo. Ovo je bila prilika da predstavi i rebranding svoje vinarije, koja je ranije bila poznata po nazivu Ilovčak, vinogradarskom položaju kraj Kutine.

Iz zagorske Hrašćine stigao je Tomislav Bolfan, pionir hrvatskog eko vinarstva, koji je uz Tiramisu preporučio svoj poluslatki riesling Primus Bolfan 2015, znan kao dvostruki osvajač bronce na londonskom Decanteru.

U Procaffeu su posebno ponosni na svoj Tiramisu kojeg, pak, nije lako ‘pomiriti’ s vinom, ali Bolfan je nepogrešivo procijenio da se s bogatstvom okusa ove slastice sasvim dobro nosi njegov pravi ‘petrolejski’ Riesling. Ova kombinacija je od strane novinara proglašena i najboljom na prvom eventu ‘Vina uz slasticu’, koji su organizirali prijatelji vina Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Belje je već odavno sinonim za brižno odnjegovana vina koja unatoč velikim količinama zadržavaju ’boutique’ kvalitetu. Takav je slučaj i s njihovim polusuhim Roséom 2018, majstorski spravljenim od pinota crnog i cabernet sauvignona. Nažalost, na promociju nije mogao doći nitko od predstavnika Belja, ali bi sigurno i oni uživali u sljubljivanju njihova sočnog i aromatičnog Roséa s istom takvom Panna cottom.

Što bi bile slastice bez fino perlanih mjehurića? Odgovor na to dala je Vinarija Jagunić s Plešivice, hrvatske Champagne. S obzirom da se ostatak obitelji morao posvetiti iznenadnoj grupi turista u svojoj vinskoj kušaonici i vinariji, čast da predstavi pjenušac La Bulle Rosé dobio je najmlađi član – Zvonimir Jagunić – koji se izvrsno snašao u toj ulozi.

Na preporuku njegova iskusnijeg brata Dominika, ovaj extra sec pjenušac od portugisca i crnog pinota, proizveden klasičnom metodom, pio se uz Savijaču sa šumskim voćem.

Premijerno ‘Vino uz slasticu’ okončano je uz premijerno vino – Rubin Pinot noir Fadan 2018. Ovo je bio prvi put da se Vinarija Fadan iz Zasadbrega kod Čakovca predstavila u Zagrebu za što je zaslužan veliki promotor međimurskih vina Marko Havaši. Vinar Igor Škvorc ugodno je iznenadio svojim laganim i pitkim Pinotom crnim, koji se izvrsno složio s Čokoladnom tortom Tkalča. Za ovu vinariju. nazvanu po Fadan bregu na kojem su vinogradi, sigurno će se još čuti.

Gutljaje vina i zalogaje slastica olakšale su negazirana i gazirana voda Römerquelle. I svakako ne zaboravimo napomenuti da je i ‘Vino uz slasticu’ kao i dosadašnja ‘Vina uz žlicu’ odano pratila destilerija Aura iz istarskog Buzeta sa svojim Karbun Ginom, Teraninom te likerima od Divlje kruške i Suhe smokve.

FAMA / Foto: Nikola Zoko

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...