Vinarija Kaptol u Rougemarinu

„Volimo vjerovati da upoznavajući vina, upoznajemo i ljude koji ih stvaraju, ljude koji se brinu da pustolovina započeta u vinogradu ostvari novi život na našim stolovima. „ – ovim riječima mlada kutjevačka vinarija Kaptol pokazuje svoju nit vodilju. A ona je istodobno  – tako jednostavna ali i kompleksna. Vole se…

„Volimo vjerovati da upoznavajući vina, upoznajemo i ljude koji ih stvaraju, ljude koji se brinu da pustolovina započeta u vinogradu ostvari novi život na našim stolovima. „ – ovim riječima mlada kutjevačka vinarija Kaptol pokazuje svoju nit vodilju. A ona je istodobno  – tako jednostavna ali i kompleksna.

Vole se pohvaliti i da vinariju vode žene. Jedna od njih stvara vina – enologinja Anita Matijević. Još su tu i dvije vlasnice i voditeljica podruma. Veže ih ljubav prema ljepoti u vinu,   pa su im vina  – fina, mirisna i harmonična.  U njima je i ljubav kojom se stvaraju vina, jedini pravi put ka srcima vinoljubaca.  U njima je i odraz kutjevačkog vinogorja te izvrstan položaj Kaptol koji može vinu osigurati potrebnu plemenitost. Na ovim se područjima  vinogradarilo još prije nove ere, a i danas priroda daje izvrsne uvjete:  kompozicija tla, nadmorska visina, nagib, klimatska obilježja idealni su za cabernet sauvignon i merlot, kao i za omiljenu  graševinu, koja, kao i nekad, još uvijek vlada srcima Slavonaca.

Na degustacijskoj večeri u Rougemarinu uz pet Kaptol vina posluženo je 5 specijaliteta s potpisom chefa Medaka, u izvedbi mladog chefa  Luke Džamarije.

Rosé 2018 (cabernet sauvignon i merlot),  jagodastih aroma, sa svježim herbalnim notama, lijepo oblikovano vino potaknulo je dodatnu slasnost u slijedu koji je sadržavao ceviche od brancina, segmente crvene naranče, emulziju kamilice i maslinovog ulja, zest limuna, coulis stabljičastog celera.


Graševina 2019,  s izraženim mirisima zelene jabuke, veselo i razigrano vino, s posebnih položaja Hrnjevec i Mitrovac – šampion ocjenjivanja VinkoVite 2020, pasalo je izvrsno uz salatu s kozicama, tanko rezanu granny smith jabuku, krutone, zest naranče, cherry mayo, tostirani lješnjak

Sauvignon 2017, izrazito herbalan u svojim zelenim notama paprike i šparoge, puno i bogato vino koje je zadržalo svježinu uz mirise mente, vino s posebnog položaja Kaptol  – sljubilo se uz rižoto s bisque-om od kozica, tuna loptice, coulis zelenih rajčica, kadulja.

Cuvée 2016, sav u mirisima višnje i crne trešnje, pitko, elegantno vino  – perjanica je vinarije Kaptol nastala od sorti cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot.  30% odležano u barrique bačvicama, a 70% u inoxu, prvo je crveno vino vinarije koje je, čim je izašlo na tržište, dobilo oznaku vrhunsko.  Voćno i pitko, lijepo je pratilo četvrti slijed: pačja prsa, umak od šumskog voća, buča s majčinom dušicom, baby špinat, kreker od rogača uz kremu od borovih iglica.

Graševina 2018, poluslatka, s mirisom ruža iz vinograda Vetovo izašla je na tržište u limitiranoj seriji od 500 boca.  Predivnih medeno-cvjetnih aroma spojila se savršeno za kraj večeri s desertom bez šećera zanimljivog imena:  sladak po prirodi – lokalni brownie bez šećera s flambiranim voćem.

***

O vinariji Kaptol pročitajte više na: www.vinarijakaptol.hr ,  a sljedeći Lokal & Bokal planiran je za srijedu 26.2. pa pratite objave na FB  www.facebook.com/rougemarin.hr .

Foto album: https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfoto/photos/?tab=album&album_id=2756478444438088

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica.

Arhiva

Butik mesa Meat the King doselio na novu adresu u centar grada!

U centru Zagreba, na adresi Martićeva 19, otvorena je nova podružnica gastro mesnice Meat The King. Simpatično uređen prostor otvoren je na novoj. atraktivnoj, lokaciji pored pekare Korica i nasuprot vinoteke Vivat. Sjajna ideja, jer na potezu od Trga Bana Jelačića pa...

The M Brothers – brutalni burgeri u centru Zagreba!

Braća Hrvoje, Nikola i Tomislav Maturanec su  -The M Brothers. Mladi i perspektivni poduzetnici hrabro su krenuli u novu avanturu i pokrenuli farmu za uzgoj goveda i restoran u samom centru Zagreba. Porijeklom iz Varaždina  prodali su obiteljsku  pilanu te 2016.godine...

Domačija Novak – iskonski doživljaj domaće hrane i prirodnih vina!

Hedonistički raj u srcu Slovenije! Od Zagreba put nas vodi u Sloveniju, preko Novog Mesta do malog mjesta Dvor u srcu slovenske Dolenjske. Tu, na 130 km vožnje od Zagreba, smjestila se Domačija Novak, čarobno mjesto za hedonistički pohod na sljubljivanje domaće hrane...

Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Karnevalska veljača:  fritule, kroštule, krafne i vina!

Rudarska greblica dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla!

Rudarska greblica postala je 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Pin It on Pinterest

Share This