Vinarija Kutjevo u Rougemarinu

Još je jedna srijeda u Rougemarinu bila posvećena kutjevačkom vinogorju, ovaj put – s  velikom i svima poznatom vinarijom Kutjevo dd.  Nema ljubitelja / poznavatelja vina koji nije čuo za kutjevačku graševinu, a upravo joj je vidljivost i brend, još u prošloj državi dala ova vinarija – Kutjevo dd. I…

Još je jedna srijeda u Rougemarinu bila posvećena kutjevačkom vinogorju, ovaj put – s  velikom i svima poznatom vinarijom Kutjevo dd.  Nema ljubitelja / poznavatelja vina koji nije čuo za kutjevačku graševinu, a upravo joj je vidljivost i brend, još u prošloj državi dala ova vinarija – Kutjevo dd.

I na samoj večeri čuli smo malo o slavnoj povijesti vinarije: proizvodnja vina u Kutjevu ima gotovo 800 godina dugu pisanu povijest. Godine 1232. u Kutjevu je sagrađen jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. Kroz stoljeća predanog rada razvila se strast i znanje koje su omogućile proizvodnju poznatih vina. Vlasnici podruma mijenjali su se kroz stoljeća, ali vinska proizvodnja i tradicija kutjevačkog kraja su se sačuvale. Nakon II. svjetskoga rata, integracijom manjih poljoprivrednih dobara s područja Požeške kotline nastaje PPK Kutjevo –  tvrtka koja je postala nositeljica razvoja požeškoga kraja. Od 2003. g. tvrtka je privatizirana, a većinski paket dionica kupuje tvrtka Božjakovina d.d. vlasnik koje je međunarodni poduzetnik g. Enver Moralić.

Prezentaciju vinarije su vodili prodajni savjetnik Matko Kovačić i enolog Ivan Marinclin,

a nazočna je bila i direktorica marketinga Vanja Halilović, a za posebno osmišljena jela pobrinuo se mladi chef Luka Džamarija.

Evo što smo jeli i kako se što povezalo, sljubilo i sparilo

Pjenušac Maximo Brut pratio je  camembert na brioche tostu, chutney od smokve, redukcija bijelog vina. Kremoznost i masnoća sira fino se spojila uz kiselinu pjenušca od graševine, spravljenog tradicionalnom metodom.  Jako zanimjiv nježan dodir smokve, baš dobro uz 10-ak grama neprovrlog šećera u pjenušcu!  Dobar početak!

Vrhunska Graševina 2019 & juha od karamelizirane cvjetače, s kiselkastom julienne jabukom i paprom bila je ona „wow“ kombinacija. Nekako ne očekuješ da će vino lijepo ići uz juhu, ali …  Kakva juha! Povukla, izvukla i istakla svježe note jabuke u ovoj mladoj graševini, koja je zgodno i pitko „trendovsko“ vino, a nije je prekrila.  Taman je bilo sve kako treba. Puna usta nečega „poznatog“ a opet posebnog. Vino je nastalo s najboljih položaja Vinkovo, Hrnjevac, Vetovo.

De Gotho Graševina 2018 & rižoto s vučenom janjetinom, uz paljeni luk i gel od marelice. Graševina voćna, puna, s dosta svježine.  S posebnih položaja, iz vinograda starih 30 godina, macerirana 24sata kako bi izvukla maskimalni ekstrakt iz bobica. Kiselinu je malo smanjio ovaj zanimljivi gel od marelice, ali neka ona još malo odleži u boci.

Maximo Oro 2017 & dimljena janjeća koljenica, pire od jabuke i luka, janjeći jus, raštika, ulje s mentom. Ovaj cuvée graševine i chardonnaya, u kojemu prevladava graševina iz velikih bačvi, sigurno još može odležavati u boci. Postojana svježina, trajne kiseline, voćnost lijepo se sve spojilo uz kremoznost i „dimne“ note jela ali i svježinu mente. Dobar spoj!

 

Pinot Noir de Gotho 2017 & čokoladni biskvit, mousse od maline, pralina od maline, ganache od mliječne čokolade. Ova me kombinacija oduševila. Pinot s položaja Hrnjevac, odležavao je u slavonskom hrastu prvo u malim, a onda u velikim bačvama, bez tendencija prema velikom vinu, ali s izraženom malinom “u nosu” koja se vješto prebacila u na malinu kolaču, kremoznost kolača i kiselina vina nisu se uopće svađali, dapače, kako god  bih svaki zalogaj prelila gutljajem, osjećaj je bio sve bolji.  Čestitke kuharu Luki! Jako zanimljiv izbor jela, dobra vina i dobro društvo!

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=1268742336648062&

Više o vinariji: www.kutjevo.com

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica.

Arhiva

Restoran Vinodol prvi napravio radikalne rezove zbog koronavirusa

Nedavno su u zagrebačkom restoranu Vinodol - održane Vinske zvijezde, nezavisno ocjenjivanje vina, prvo u ovoj godini. Ocjenjivači su ocijenili preko 30 uzoraka o kojima ćemo pisati sljedećih 6 tjedana na ovom  webu i na društvenim mrežama. Nažalost, najnovije vijesti...

Udruženje organizatora događaja poslali mjere za očuvanje industrije

Udruženje organizatora i realizatora događanja koje okuplja 54 poduzeća s 349 radnika, a koja se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja i agencija za organizaciju događanja, objavili su apel za pomoć uslijed krize poslovanja izazvane pandemijom COVID-19...

Vinski sajmovi & festivali u doba koronavirusa

Prema zadnjim informacijama koje smo prikupili do 27.03.2020, evo popisa nekih manjih i većih vinskih događaja  - sajmova/festivala/salona u regiji koji se otkazuju ili mijenjaju datum te nekolicine koji su (ipak, zasada) zadržali datum. (Listu ćemo ažurirati,...

Jelsa se predstavila u Švicarskoj!

Delegacija Jelse nedavno je gostovala u Švicarskoj po službenom pozivu Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi i Hrvatske veleposlanice pri misiji Vesne Batistić Kos te službenom pozivu Veleposlanstva RH u Bernu i veleposlanice Andree...

Vinarija Kutjevo u Rougemarinu

Još je jedna srijeda u Rougemarinu bila posvećena kutjevačkom vinogorju, ovaj put - s  velikom i svima poznatom vinarijom Kutjevo dd.  Nema ljubitelja / poznavatelja vina koji nije čuo za kutjevačku graševinu, a upravo joj je vidljivost i brend, još u prošloj državi...

Pin It on Pinterest

Share This