Vinarija Kutjevo u Rougemarinu

Još je jedna srijeda u Rougemarinu bila posvećena kutjevačkom vinogorju, ovaj put – s  velikom i svima poznatom vinarijom Kutjevo dd.  Nema ljubitelja / poznavatelja vina koji nije čuo za kutjevačku graševinu, a upravo joj je vidljivost i brend, još u prošloj državi dala ova vinarija – Kutjevo dd. I…

Još je jedna srijeda u Rougemarinu bila posvećena kutjevačkom vinogorju, ovaj put – s  velikom i svima poznatom vinarijom Kutjevo dd.  Nema ljubitelja / poznavatelja vina koji nije čuo za kutjevačku graševinu, a upravo joj je vidljivost i brend, još u prošloj državi dala ova vinarija – Kutjevo dd.

I na samoj večeri čuli smo malo o slavnoj povijesti vinarije: proizvodnja vina u Kutjevu ima gotovo 800 godina dugu pisanu povijest. Godine 1232. u Kutjevu je sagrađen jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. Kroz stoljeća predanog rada razvila se strast i znanje koje su omogućile proizvodnju poznatih vina. Vlasnici podruma mijenjali su se kroz stoljeća, ali vinska proizvodnja i tradicija kutjevačkog kraja su se sačuvale. Nakon II. svjetskoga rata, integracijom manjih poljoprivrednih dobara s područja Požeške kotline nastaje PPK Kutjevo –  tvrtka koja je postala nositeljica razvoja požeškoga kraja. Od 2003. g. tvrtka je privatizirana, a većinski paket dionica kupuje tvrtka Božjakovina d.d. vlasnik koje je međunarodni poduzetnik g. Enver Moralić.

Prezentaciju vinarije su vodili prodajni savjetnik Matko Kovačić i enolog Ivan Marinclin,

a nazočna je bila i direktorica marketinga Vanja Halilović, a za posebno osmišljena jela pobrinuo se mladi chef Luka Džamarija.

Evo što smo jeli i kako se što povezalo, sljubilo i sparilo

Pjenušac Maximo Brut pratio je  camembert na brioche tostu, chutney od smokve, redukcija bijelog vina. Kremoznost i masnoća sira fino se spojila uz kiselinu pjenušca od graševine, spravljenog tradicionalnom metodom.  Jako zanimjiv nježan dodir smokve, baš dobro uz 10-ak grama neprovrlog šećera u pjenušcu!  Dobar početak!

Vrhunska Graševina 2019 & juha od karamelizirane cvjetače, s kiselkastom julienne jabukom i paprom bila je ona „wow“ kombinacija. Nekako ne očekuješ da će vino lijepo ići uz juhu, ali …  Kakva juha! Povukla, izvukla i istakla svježe note jabuke u ovoj mladoj graševini, koja je zgodno i pitko „trendovsko“ vino, a nije je prekrila.  Taman je bilo sve kako treba. Puna usta nečega „poznatog“ a opet posebnog. Vino je nastalo s najboljih položaja Vinkovo, Hrnjevac, Vetovo.

De Gotho Graševina 2018 & rižoto s vučenom janjetinom, uz paljeni luk i gel od marelice. Graševina voćna, puna, s dosta svježine.  S posebnih položaja, iz vinograda starih 30 godina, macerirana 24sata kako bi izvukla maskimalni ekstrakt iz bobica. Kiselinu je malo smanjio ovaj zanimljivi gel od marelice, ali neka ona još malo odleži u boci.

Maximo Oro 2017 & dimljena janjeća koljenica, pire od jabuke i luka, janjeći jus, raštika, ulje s mentom. Ovaj cuvée graševine i chardonnaya, u kojemu prevladava graševina iz velikih bačvi, sigurno još može odležavati u boci. Postojana svježina, trajne kiseline, voćnost lijepo se sve spojilo uz kremoznost i „dimne“ note jela ali i svježinu mente. Dobar spoj!

 

Pinot Noir de Gotho 2017 & čokoladni biskvit, mousse od maline, pralina od maline, ganache od mliječne čokolade. Ova me kombinacija oduševila. Pinot s položaja Hrnjevac, odležavao je u slavonskom hrastu prvo u malim, a onda u velikim bačvama, bez tendencija prema velikom vinu, ali s izraženom malinom “u nosu” koja se vješto prebacila u na malinu kolaču, kremoznost kolača i kiselina vina nisu se uopće svađali, dapače, kako god  bih svaki zalogaj prelila gutljajem, osjećaj je bio sve bolji.  Čestitke kuharu Luki! Jako zanimljiv izbor jela, dobra vina i dobro društvo!

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=1268742336648062&

Više o vinariji: www.kutjevo.com

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica.

Arhiva

Pjenušavi srijemski doručak u vinogradima vinarije Papak!

U subotu, 4. srpnja, u organizaciji Salona pjenušavih vina i TZ Vukovarsko-srijemske županije, održan je treći pjenušavi doručak -  u najistočnijem  vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u vinariji Papak! Nakon zagorskog i plešivičkoga, srijemski je doručak svojim...

Osmo izdanje Vina uz žlicu u Veganšpeku!

Osmo izdanje "Vina uz žlicu" trebalo se održati krajem ožujka što je spriječio totalni lockdown uslijed korona krize. Organizacijski sve je bilo spremno, ali su inicijatori tog eno gastro projekta, Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom...

VinMarKon – održana prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu!

VinMarKon, prva hrvatska konferencija o vinskom marketingu, održala se u utorak, 30.06.2020., u zagrebačkom hotelu International, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, uz partnersku tvrtku MB Frigo Grupu. Tema konferencije bila je...

Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu vinarije Papak!

Nakon dva upješna »bregovita« pjenušava doručka, u Zagorju i na Plešivici, treći doručak će se održati u Srijemu  -  u najistočnijem  vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u vinariji Papak!   Cilj pjenušavoga srijemskoga doručka je okupiti vinare - proizvođače...

Vina od Davnina – 3. dodjela šampionskih odličja vinarima

U zagrebačkom hotelu Westin održana je prigodna svečanost na kojoj je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila  diplome vinarima za šampionska vina u pojedinim kategorijama u sklopu projekta pod nazivom „VINA od DAVNINA“, koji se održava treću godinu...

Pin It on Pinterest

Share This