Bekeraj, izvrsna majstorska pekarnica u Zagrebu!

Zagrebački su mi  vikendi rezervirani za Sljeme ili Maksimir. A kad je to Maksimir, nakon hodanja ide se na Kvatrić, pa na finu talijansku kavu u obližnji Marty. Katkad se, srećom, dogodi da ulovim i neko jutro radnoga dana za „Maksić“. I tada sam je otkrila. Novu, finu, toplu pekarnicu…

Zagrebački su mi  vikendi rezervirani za Sljeme ili Maksimir. A kad je to Maksimir, nakon hodanja ide se na Kvatrić, pa na finu talijansku kavu u obližnji Marty. Katkad se, srećom, dogodi da ulovim i neko jutro radnoga dana za „Maksić“. I tada sam je otkrila. Novu, finu, toplu pekarnicu koja me mirisom odvela u djetinjstvo. Bekeraj! Ubrzo je postala pekarnica u koju dolazim iz drugog kvarta, i onda  – kad ne idem u Maksić…

Kako je nastala, ispričala nam je vlasnica Anastasija Nujić.

„Bekeraj je majstorska pekarnica, nastala nakon dugogodišnjeg razmišljanja, proučavanja i – snova o vlastitoj pekarnici. Kad sam još prije dosta godina razmišljala o svojoj pekarnici, za mene je to bio san nadahnut filmom You’ve got mail’ iz 1998. godine s Meg Ryan (remake vrlo popularnog klasičnog filma iz 1940. “ Trgovina iza ugla”)  gdje ona ima slatku knjižaru koju je osnovala njezina majka te se bori s velikim lancima knjižara koje su sve identične, nemaju osobni kontakt sa svojim klijentima.  Budući da sam po zanimanju profesorica njemačkog i francuskog jezika i književnosti, tijekom svog školovanja živjela sam u Austriji i Francuskoj te vrlo dobro upoznala njihove kuhinje, pekarstvo i slastičarstvo: od austrijskog crnog kruha na bazi kiselog tijesta, preukusnih žemlji (semmel), štrudli, krafni, pereca, peciva s okusom cimeta, famoznih torti, lincera do francuskih croissanta, baguetta, peciva s najfinijim vrstama sira koji svakodnevno oduševljavaju cijeli svijet zbog svog izgleda i okusa. Upravo to oduševljenje sam htjela postići kada netko uđe u Bekeraj.“

I postigla je. Privukao me najprije izgled izvana, a  onda odmah i mirisi koji su doista pozivali da se uđe. Pekarnica se, prema ideji i želji vlasnice, razlikuje od ostalih pekarnica (gotovo tvorničke proizvodnje kruha i peciva) prije svega po tehnologiji pripreme tijesta i korištenju isključivo kvalitetnih sastojaka. Najviše se pazi na kvalitetu namirnica, a količina soli je smanjena kako kupci ne bi nesvjesno unosili velike količine soli i time štetili zdravlju. Inače, upravo iz tih razloga francuski zakon ne dopušta više od 1.8% udjela soli po kruhu.

 

„Za nas u Bekeraju je priprema kruha i peciva čista umjetnost, sve se oblikuje ručno i svakom našem proizvodu dajemo osobnu notu. Ponosni smo što kupcima možemo svakodnevno ponuditi svježe, netom pripremljene, proizvode što oni i sami vide budući da je Bekeraj „open space“ pekarnica gdje svaki kupac vidi što se radi u proizvodnji. Inače, proučavajući francusko pekarstvo, došla sam do saznanja da u Francuskoj postoji nepisano pravilo da se prodaje tamo gdje se i priprema.“ – nastavlja Anastasija, koja se doista dobro pripremila prije nego što je ušla u ovaj posao.

Glavni je pekar podrijetlom iz Bosne i kaže da je zavolio kruh slučajno. Urezala mu se u misli rečenica staroga pekara iz Maglaja koji mu je rekao: kad jednom osjetiš miris kvasca, nikad se više nećeš odmaknuti od njega. – Tako je bilo u njegovu slučaju. Jako mu se sviđa priča oko kiselog kvasca jer  – uz brašno, sol i vodu, tu uvijek mora biti on. Četvrti važni sastojak kruha su pekareve ruke. Bez toga ne može. S tim kvascem se stalno mora biti: „Živiš s njim, srodiš se s njim,  maziš ga, hraniš ga – moraš biti s njim. Neće on sam ništa. “ – nastavlja on.  Veseli ga raditi u Bekeraju, gdje uz kruh i peciva, peče i burek. „Kruh je za mene ljubav, volim sve što se fino jede, ali u zadnjih nekoliko godina na prvom su mi mjestu kruh i burek! Zato, posjetite nas i kad jednom dođete, vratit ćete se“ – poziv je glavnog pekara.

Što se sve može kupiti u Bekeraju?

U  ponudi imaju desetak vrsta kruha, najviše se ističe upravo kruh Bekeraj – od prirodnog kvasca koji sami proizvode  – specifičan je po svom blago kiselom okusu i načinu pripreme: taj je kruh lako probavljiv pa ga mogu konzumirati i osobe s povišenim šećerom. Za njih se, između ostalog, proizvodi i miješani integralni kruh, od prirodnog kvasca.

Vlasnica Anastasija Nujić izdvojila je još nekoliko drugih vrsta kruha koje rade:  „Kruh sa 7 vrsta žitarica, kruh od heljde, raženi kruh koji u svom sastavu ima 70% proklijale raži, koji je malo slatkastog okusa, ali izuzetne kvalitete i svježine koju zadržava nekoliko dana; taj kruh spada u asortiman kruhova od potpuno prirodnih sastojaka. Tu su još kukuruzni kruh s 50% kukuruznog brašna koje, kao i ostale vrste brašna, nabavljamo iz mlina koji isključivo melje sve svoje vrste brašna na stari provjereni način, kamenim mlinom. Za ljubitelje francuskog kruha imamo nekoliko vrsta baguetta – bijeli, rustikalni baguette od nekoliko vrsta žitarica, toscana baguette blago kiselkastog i vrlo osebujnog okusa te baguette od crnog brašna. Za ljubitelje talijanske kuhinje svakodnevno pripremamo različite vrste focaccie – vrlo popularne talijanske pogače, začinjene maslinovim uljem i začinskim biljem, raznih okusa, od sušenih rajčica, crnih dalmatinskih maslina, ružmarina do šparoga. Tekstura ove pogače je vrlo slična pizza tijestu, a svoj izgled i okus zahvaljuje ručno bušenim udubinama u koje ulazi premaz te se tijekom pečenja sjedinjuje s tijestom. Focaccia je dobitna kombinacija za svakodnevnu konzumaciju, ali i razne vrste zabava i domjenaka prije svega zbog osebujnog okusa i vrlo lijepoga izgleda.“

Uz kruh, Bekeraj nudi i druge fine zalogaje: quiche lorraine, francusku otvorenu pitu od prhkoga tijesta s raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Zajednički im je preljev na bazi jaja i vrhnja. Odličan odabir za zanimljivi gablec, ukusno predjelo, kvalitetan, lagan i zdrav ručak serviran uz neku salatu, ali isto tako i vrlo omiljen, profinjen i otmjen zalogaj na zabavama i druženjima. U Bekeraju ima 5 vrsta quicha:  quiche od poriluka, pancete i domaće kuhane šunke;     quiche od vlasca, pancete i šunke; povrtni quiche od tikvica i cherry rajčica, quiche od špinata te quiche od raznih vrsta gljiva. Za svako nepce ponešto. Za ljubitelje talijanske kuhinje – tu je i pizza   na bazi najfinijeg talijanskog brašna, organskog čistog djevičanskog maslinovog ulja, rajčice iz organske proizvodnje, mozzarelle, domaće šunke i pršuta.

I sladokusci neće izaći razočarani:  za sada u ponudi imaju razne vrste muffina te vrlo ukusne torte poput vrlo popularne torte od sira (cheese cake), torte od pistacija, raffaelo torte, ferrero rocher torte te triolade torte od tri vrste čokolade. Sve su na bazi vrlo kvalitetnih i prirodnih sastojaka s minimalnim udjelom šećera i vrlo se često kupuju za proslave rođendana svih dobnih skupina.

Anastasija Nujić naglašava da su kupci uvijek na prvom mjestu:  „Oni iz dana u dan upoznaju i kušaju naše proizvode, prepoznaju njihovu kvalitetu, vraćajući nam se s oduševljenjem. Time nam daju vjetar u leđa i potiču nas na razmišljanje da naš zanat proširimo i na neke druge lokacije u gradu u bliskoj budućnosti. Kako bismo to ostvarili, naši se djelatnici redovito i kontinuirano educiraju, nadograđuju svoje znanje tehnikama rada, posjećuju stručne edukacije kod naših partnera kako bi našim kupcima omogućili što kvalitetnije proizvode koji će ih očarati i neodoljivim okusom i „appetitlich“ izgledom.

Jeste li se već zaputili u Bekeraj, u Tuškanovu 22?  Vjerujem da jeste –  i da ćete nam se javiti čim kušate sve fine krušne proizvode s mirisima i okusima djetinjstva.

 

Fotografije na https://bit.ly/3b1eBEo

Radno vrijeme: ponedjeljak – subota:  6.30-21.00

Više na: www.facebook.com/bekeraj.zg/

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Dođite na 2. Asian Street Food Festival!

 Od 6. do 12. svibnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu pretvorit će se u raskošno igralište egzotičnih okusa i najprestižnijih namirnica ikad predstavljenih na street food festivalu. U ovih sedam dana, posjetitelji će imati priliku istražiti raskošnu paletu...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...

Taste Slovenia – gourmet doživljaj na Lošinju!

Gourmet doživljaj Taste Slovenia i ove će se godine održati na Lošinju, od 1. do 4. svibnja u čarobnoj uvali Čikat, točnije u Boutique Hotelu Alhambra i hotelu Bellevue. Ovaj događaj ujedinit će tri renomirana slovenska kuhara i kulinarske zvijezde hotelskih...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...