Na Vinskom vrhu u eko carstvu Tomislava Bolfana

Zagrebački poduzetnik i zagorski vinar Tomislav Bolfan ugostio nas je na svom imanju – Vinskom vrhu kod Hrašćine, kako bi predstavio svoje nove etikete te sljubio zagorske delicije s vinima. Vinski Vrh jedinstvena je pozicija u Hrvatskom zagorju šezdesetak kilometara od Zagreba. Nalazi se na vrhu brijega, na nadmorskoj visini…

Zagrebački poduzetnik i zagorski vinar Tomislav Bolfan ugostio nas je na svom imanju – Vinskom vrhu kod Hrašćine, kako bi predstavio svoje nove etikete te sljubio zagorske delicije s vinima.

Vinski Vrh jedinstvena je pozicija u Hrvatskom zagorju šezdesetak kilometara od Zagreba. Nalazi se na vrhu brijega, na nadmorskoj visini od  oko 300 metara, gdje su smješteni vinski podrumi i lijepa drvena zagorska kuća s restoranom i kušaonicom vina te 5 dvokrevetnih gostinjskih soba na katu.

Oko Vinske kleti su vinogradi i livade, idealno za rekreaciju šetnjom, vožnju biciklom, a uz kuću postoje i sadržaji za djecu. U blizini se nalazi prostor za uzgoj raznog domaćeg povrća i voća, sve pod eko-certifikatom.

Osim proizvodnje vina, Vinski vrh je već nadaleko poznat kao vikend-izletište s izvrsnim restoranom, a u planu je izgradnja još jednog objekta koji će povećati smještajne kapacitete i privući poslovne goste konferencijskom dvoranom i pratećom ponudom.

Kao vinar, Tomislav Bolfan se od samih početaka usmjerio na ekološku proizvodnju: čitavo imanje posljednjih osam godina ima eko certifikat. Pobornik je minimalne intervencije u proizvodnji vina i na najboljem je putu da od svog imanja napravi potpuno samoodrživo ekološko gospodarstvo. Zauzima se za „pristup naših pradjedova“ – bavljenje poljoprivredom na način koji je u potpunom skladu sa zakonima prirode.

Vinogradi na Vimskom vrhu stari su oko 20 godina, prostiru na površini od ukupno 20 ha i nalaze se na idealnim položajima, na jug-jugoistok okrenutoj padini brijega. Tlo je laporoviti vapnenac.

U vinogradima raste rajnski rizling, sauvignon blanc, pinot crni, graševina, cabernet sauvignon, muškat žuti i chardonnay, a godišnje se na imanju proizvede oko 100.000 litara vina, koja se na tržištu pojavljuju kao bazna linija, premium linija (Primus) i linija pjenušaca. U razgovoru s Tomislavom doznajemo da nema u planu povećanje proizvodnje, već isključivo radi na kvaliteti. Sve napore trenutno ulaže u unaprjeđenje eko-imanja. Želja mu je s vremenom potpuno izbaciti strojeve. Umjesto njih planira koristiti „prirodne pomagače“ – već kupljena Angus goveda te kokoši i ovce. Bolfan vina se 10% ukupne proizvodnje prodaju na kućnom pragu, 15% ide  na izvoz, prvenstveno u Veliku Britaniju, Irsku i Belgiju, a ostatak vina plasira se na hrvatskom tržištu, pretežno na obali.

Gospodarstvo Bolfan se zauzima za povratak prirodi, za pristup koji su imali naši pradjedovi. Naš motto je poljoprivredna proizvodnja po zakonima prirode i posve u skladu s njom, diviti joj prirodi  i od nje učiti. Postupati onako kako možemo s  prirodom, živjeti u skladu, ne oštećujući je i ne dodavajući joj, a kroz to i našim prehrambenim artiklima, umjetne i onečišćujuće industrijske proizvode. U trsju ne upotrebljavamo umjetna gnojiva, pesticide i herbicide, nego opet ono čime su se koristili pradjedovi – bakar u vrlo umjerenoj mjeri te vapno i sumpor, neke dodatne ekološke dozvoljene pripravke. Vinogradi i vina posljednjih su 8 godina EKO certificirani! ”  – govori Tomislav o svojoj ideji za ekološki pristup prema uzgoju vinove loze, voća i povrća na imanju Bolfan.

***

SLJUBLJIVANJE ZAGORSKIH DELICIJA I BOLFAN VINA

Povod Tomislavovom  pozivu bio je predstavljanje novih vinskih etiketa, ali i prezentacija domaćeg, zagorskog menija  od deset jela sljubljenih s deset vrhunskih vina vinarije Bolfan!

 

Domaća salata od zelja s kurkumom i kardamomom                           Riesling Bolfan 2019

Ćušpajz od graha sa zeljem na način chefa, komadići junetine              Pinot sivi Bolfan 2019

Ajngemahtec ili zagorska juha od zagorske koke                                   Cuvée bijeli Bolfan 2018

Kuhani zagorski štrukli, maslac i prezli, vrhnje                                       Chardonnay Bolfan 2017

Rezanci od tikvice na salatu sa sirom, peršinom i celerom                     Sauvignon Bolfan 2019

Heljda na vege-način s maslacem i indijskim oraščićima                     Chardonnay Quercus 2012

Krmenadla od crne slavonske svinje à la Bolfan                                      Pinot crni Bolfan 2018

Steak od Angusa à la Bolfan                                                                     Cabernet S. Primus 2016

Štrukla – slana i zapečena                                                                       Riesling Primus 2015

Sladoled KEKO s krekerima                                                                    Traminac Primus 2018

www.bolfanvinskivrh.hr

 

 

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...

Promenadno kušanje pušipela i sauvignona – Najbolje od Međimurja!

Udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae je u ponedjeljak, 8. travnja 2024. u Zagrebu u hotelu Esplanade Zagreb održala manifestaciju Najbolje od Međimurja. Na promenadnom kušanju koje je trajalo od 15:30 do 19:00 sati, svoja vina je predstavilo 18 vinarija članova...

Hiša Joannes Protner u Udruzi Plavac mali!

U srijedu, 3.4.2024, u Udruzi Plavac mali Zagreb održana je vrlo zanimljiva radionica na kojoj su se, umjesto plavaca – kušali rizlinzi slovenske vinarije Hiša Joannes Protner. Na inicijativu Maje Župan, počasne članice udruge, "plavcima i plavicama“ (kako se nazivaju...