Vinska radionica: World Wide Wines – Riesling!

Volite li riesling? Spomenom ovoga vina, lica poznavatelja ozarit će se osmijehom jer je sorta riesling jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino – kraljem bijelih vina! Na Kaptolu 10, u restoranu Trilogija…
Volite li riesling?
Spomenom ovoga vina, lica poznavatelja ozarit će se osmijehom jer je sorta riesling jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino – kraljem bijelih vina!
Na Kaptolu 10, u restoranu Trilogija Fino & Vino, prof. Marija Vukelić održala je radionicu iz serije upoznavanja sa svjetskim sortama: World Wide Wines: Riesling! Kao i svaki put ideja vodilja radionice bila je da se upoznaju različite stilistike vina, pokuša razumjeti sortu i njezine karakteristike te kušati vina – domaća i strana.
Tom je prigodom prezentirano naslijepo 19 vina koja su bila posložena po godinama berbe, ali i po ostatku šećera kao i načinu vinifikacije. Uz svaku grupu vina dolazili su i pripadajući zalogaji –  sljedovi hrane, jednostavni za ponoviti i kod kuće, kako bi se još dodatno naglasila sortnost rieslinga i sve njegove “kraljevske” karakteristike.
Vina je, kao i uvijek, maestralno točio vlasnik restorana i sommelier Krešo Šesnić  – uz poznati citat nepoznatog autora „Everything Happens for a Riesling“! 
Na stolu je, osim puno vina, bilo i grožđa rizlinga, netom ubranog iz zagorskoga vinograda Sokač.  A na početku radionice točeni su mjehurići Virtuo, vinarije Feravino, pjenušca napravljenog klasičnom metodom, uz tipične petrolejske rizling arome.
Kako bi se gostima radionice približila sorta, uvijek se kreće od početka, od primarnih voćnih aroma (citrusnih: limun, limeta, naranča, preko jabuke, kruška, ananasa do marelice nektarine ) do mednih aroma, jasmina, đumbira te tercijarnih  – petroleja, dizela, gume … Sorta ima visoke kiseline, izraženu voćnost, manje do srednje alkohole, poslužuje se najčešće na 6 C.
Kušanje je bilo naslijepo, a rizlinzi podijeljeni u 4 skupine: “mlađahni” (do 3 godine, do 2017.); stariji od 3 godine (2016, 2015), jantarni (2015, 2009), s ostatkom šećera (poluslatki i slatki, 2018, 2015, 2011).
U prvoj se skupini istaknuo “ženski” rizling, veseo, mlad i prpošan (Renski rizling 2018, vrhunski, suhi) Slovenke Ane Protner, kćeri poznatoga vinara, zaljubljenika u rizlinge Joannesa Protnera iz Štajerske, te međimurski Munđarov breg, mladoga Filipa Palašeka. Zablistao je još jedan međimurski –  Rajnski Rizling, Cmrečnjak, 2017. Ugodno iznenađenje bio je (pomalo zaboravljeni) Šemberov Ice iz 2016, polusuhi, tipični, lijepo napravljeni rizling. Tata Protner predstavio se s polusuhim iz 2017.   bio je to još jedan rizling koji se mnogima svidio.
Uz prvu skupinu rizlinga servirani su kozji sirevi s komadićima sušene marelice. Na tanjurima je bilo i voće primarnih aroma – citrusa. (limun, limeta, naranča).
U drugoj skupini rizlinga Međimurje se pokazalo najboljim – u boci rizlinga Jakopić (2016), a slijedili  su zagorski Sokač i Stručić, te jedan nepoznati ali dobar, polusuhi iz Brodskog Stupnika vinarije Jurković.
Kod jantarnih vina (dobivenih dugačkim maceracijama bijelih sorata) teško se bilo odlučiti koje je bolje Od Kosove Cocture 2015, Zelina – čisto, bogato, egzotičnih aroma,  slasno vino) preko Šemberova Quevrija 2015, Plešivica – medno, cvjetno, toplo, trajno, sočno vino) do gotovo arhivskog Tomca (Amfora, 2009), slojevitog, kompleksnog, neopisivog riječima, a opojnog na nepcu.
Uz ovu kategoriju vina poslužili smo domaći sir provolone, malo odležani, s prženim lješnjacima i pikantnim slatko-ljutim bademima, i moram priznati da su malo nadjačali vina pikantnošću.  Zato je Krešina pogača uvijek dobrodošla, ublažiti jake okuse.
U zadnjoj kategoriji vina s ostatkom šećera zanimljiv primjerak poluslatkog njemačkog Quarzita iz pokrajine Nahe (Vivat fina vina, izvrsna kvaliteta za samo 83 kn) – sladak, s mineralnom, slankastom slasnošću, srednjim tijelom i finim kiselinama – dopao se svima. Nije zaostajao ni Bolfanov Primus, 2015 poluslatki, ali je najdomljiviji svakako bio  – Bodren 2011, Trochenbeerenauslese, IBPB, slatko – vrhunsko  vino s 5,8% alkohola.
Uz slatka vina  – slatki zalogaji. Bijela čokolada u tri varijante:  obična bijela, bijela s bademima i bijela pralina
Rizling je sorta koju možemo stalno istraživati i uvijek ćemo otkriti nešto zanimljivo  – i novo.
Do sljedećeg druženja s bijelim pinotom (30.9.), vesela ekipa iz Krešinog toplog vinskog utočišta –  šalje rizlingaste pozdrave!
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

10. Salon penečih vin – Ljubljana 14.06.2024.!

Nakon uspješno održanih devet salona posvećenih plemenitim mjehurićima, sa zadovoljstvom vas pozivamo na jubilarni,10. Salon pjenušavih vin Ljubljana. Ovogodišnja jubilarna sezona donosi i nešto novo, posebno za zagrebački salon, koji će biti organiziran u drugačijem...

BACCHUS 2021 – London Cru Winery!

Pri spomenu Bacchus, prva nam je asocijacija ime boga vina iz Staroga Rima (grčki je Dioniz). Vinski stručnjaci znat će da je to i bijela vinska sorta grožđa koju je stvorio vinogradar Peter Morio u Njemačkoj 1933. godine. Križao je silvanac i rizling s...

2. kvarnerski Pjenušavi doručak oduševio ljubitelje mjehurića!

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu!  Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i...

Festival 100 najboljih vina Hrvatske u Hotelu Sheraton Zagreb

Zagrebački hotel Sheraton bit će domaćin Festivala 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja 2024. Tad će biti i službeno proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih. Riječ je o prvom...

3. Festival vina IN VINO VERITAS na Krku!

  U organizaciji Turističke zajednice općine Punat i Udruženja Kvarner Wines petak 7. i subotu 8. lipnja od 18:00 do 23:00 sata se u centru Punta na Trgu zahvalnosti održava treće izdanje festivala vina - In vino veritas. Svi gosti i posjetitelji imat će...