Vinska radionica: World Wide Wines – Riesling!

Volite li riesling? Spomenom ovoga vina, lica poznavatelja ozarit će se osmijehom jer je sorta riesling jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino – kraljem bijelih vina! Na Kaptolu 10, u restoranu Trilogija…
Volite li riesling?
Spomenom ovoga vina, lica poznavatelja ozarit će se osmijehom jer je sorta riesling jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino – kraljem bijelih vina!
Na Kaptolu 10, u restoranu Trilogija Fino & Vino, prof. Marija Vukelić održala je radionicu iz serije upoznavanja sa svjetskim sortama: World Wide Wines: Riesling! Kao i svaki put ideja vodilja radionice bila je da se upoznaju različite stilistike vina, pokuša razumjeti sortu i njezine karakteristike te kušati vina – domaća i strana.
Tom je prigodom prezentirano naslijepo 19 vina koja su bila posložena po godinama berbe, ali i po ostatku šećera kao i načinu vinifikacije. Uz svaku grupu vina dolazili su i pripadajući zalogaji –  sljedovi hrane, jednostavni za ponoviti i kod kuće, kako bi se još dodatno naglasila sortnost rieslinga i sve njegove “kraljevske” karakteristike.
Vina je, kao i uvijek, maestralno točio vlasnik restorana i sommelier Krešo Šesnić  – uz poznati citat nepoznatog autora „Everything Happens for a Riesling“! 
Na stolu je, osim puno vina, bilo i grožđa rizlinga, netom ubranog iz zagorskoga vinograda Sokač.  A na početku radionice točeni su mjehurići Virtuo, vinarije Feravino, pjenušca napravljenog klasičnom metodom, uz tipične petrolejske rizling arome.
Kako bi se gostima radionice približila sorta, uvijek se kreće od početka, od primarnih voćnih aroma (citrusnih: limun, limeta, naranča, preko jabuke, kruška, ananasa do marelice nektarine ) do mednih aroma, jasmina, đumbira te tercijarnih  – petroleja, dizela, gume … Sorta ima visoke kiseline, izraženu voćnost, manje do srednje alkohole, poslužuje se najčešće na 6 C.
Kušanje je bilo naslijepo, a rizlinzi podijeljeni u 4 skupine: “mlađahni” (do 3 godine, do 2017.); stariji od 3 godine (2016, 2015), jantarni (2015, 2009), s ostatkom šećera (poluslatki i slatki, 2018, 2015, 2011).
U prvoj se skupini istaknuo “ženski” rizling, veseo, mlad i prpošan (Renski rizling 2018, vrhunski, suhi) Slovenke Ane Protner, kćeri poznatoga vinara, zaljubljenika u rizlinge Joannesa Protnera iz Štajerske, te međimurski Munđarov breg, mladoga Filipa Palašeka. Zablistao je još jedan međimurski –  Rajnski Rizling, Cmrečnjak, 2017. Ugodno iznenađenje bio je (pomalo zaboravljeni) Šemberov Ice iz 2016, polusuhi, tipični, lijepo napravljeni rizling. Tata Protner predstavio se s polusuhim iz 2017.   bio je to još jedan rizling koji se mnogima svidio.
Uz prvu skupinu rizlinga servirani su kozji sirevi s komadićima sušene marelice. Na tanjurima je bilo i voće primarnih aroma – citrusa. (limun, limeta, naranča).
U drugoj skupini rizlinga Međimurje se pokazalo najboljim – u boci rizlinga Jakopić (2016), a slijedili  su zagorski Sokač i Stručić, te jedan nepoznati ali dobar, polusuhi iz Brodskog Stupnika vinarije Jurković.
Kod jantarnih vina (dobivenih dugačkim maceracijama bijelih sorata) teško se bilo odlučiti koje je bolje Od Kosove Cocture 2015, Zelina – čisto, bogato, egzotičnih aroma,  slasno vino) preko Šemberova Quevrija 2015, Plešivica – medno, cvjetno, toplo, trajno, sočno vino) do gotovo arhivskog Tomca (Amfora, 2009), slojevitog, kompleksnog, neopisivog riječima, a opojnog na nepcu.
Uz ovu kategoriju vina poslužili smo domaći sir provolone, malo odležani, s prženim lješnjacima i pikantnim slatko-ljutim bademima, i moram priznati da su malo nadjačali vina pikantnošću.  Zato je Krešina pogača uvijek dobrodošla, ublažiti jake okuse.
U zadnjoj kategoriji vina s ostatkom šećera zanimljiv primjerak poluslatkog njemačkog Quarzita iz pokrajine Nahe (Vivat fina vina, izvrsna kvaliteta za samo 83 kn) – sladak, s mineralnom, slankastom slasnošću, srednjim tijelom i finim kiselinama – dopao se svima. Nije zaostajao ni Bolfanov Primus, 2015 poluslatki, ali je najdomljiviji svakako bio  – Bodren 2011, Trochenbeerenauslese, IBPB, slatko – vrhunsko  vino s 5,8% alkohola.
Uz slatka vina  – slatki zalogaji. Bijela čokolada u tri varijante:  obična bijela, bijela s bademima i bijela pralina
Rizling je sorta koju možemo stalno istraživati i uvijek ćemo otkriti nešto zanimljivo  – i novo.
Do sljedećeg druženja s bijelim pinotom (30.9.), vesela ekipa iz Krešinog toplog vinskog utočišta –  šalje rizlingaste pozdrave!
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...