Pronađen drevni streetfood iz 79.godine nove ere!

Savršeno očuvani ostaci drevne zalogajnice pronađeni su ispod naslaga pepela u iskopinama na jugu Italije. Iskapanja Pompeja ne prestaju te se i dalje otkrivaju vrijedna  arheološka nalazišta koja i nakon 2000 godina imaju još puno toga za ispričati. Ovoga je puta u Regio V pronađen drevni Termopol koji se koristio…

Savršeno očuvani ostaci drevne zalogajnice pronađeni su ispod naslaga pepela u iskopinama na jugu Italije. Iskapanja Pompeja ne prestaju te se i dalje otkrivaju vrijedna  arheološka nalazišta koja i nakon 2000 godina imaju još puno toga za ispričati. Ovoga je puta u Regio V pronađen drevni Termopol koji se koristio za distribuciju tople i hladne hrane i pića, što bi se moglo smatrati križanjem suvremenog bara i restorana ulične prehrane, jako popularno u to vrijeme. Skupa s oslikanim ukrasima, talijanski arheolozi, otkrili su pult s posudama za tople i hladne obroke, ostatke hrane, razne natpise i ostatke ljudskih i životinjskih kostiju koji izvrsno ocrtavaju život  i običaje tog doba.

Ovo je još jedno važno otkriće, koje otkriva  dio svakodnevnih životnih običaja u civilizaciji Pompeja. U prostoriji oslikanoj ornamentima životinja i ljudi nalazi se ostava, radna površina s devet posuda (amfora) za hladna i topla jela.. Na dnu jedne od keramičkih posuda – identificirane kao vinska posuda – utvrđena je prisutnost širokog graha, namjerno usitnjenog (mljevenog). Razlog prisutnosti graha objašnjava se činjenicom da je, prema svjedočenju iz drevnih spisa,, grah umetnut u vino kako bi promijenio njegov okus i boju, izbjeljujući ga.

Zidovi su oslikani životinjskim likovima, poput dviju patki naopako izloženih, spremnih za pripremu i jelo (po svoj su prilici predstavljali hranu koja se nalazila na jelovniku, točno onako kako to rade danas u restoranima brze hrane)  i pijetao i pas na uzici, simboli Pompeja.

Talijanski ministar za kulturnu baštinu i turizam, Dario Franceschini, čestitajući na novim otkrićima  u iskopinama Pompeja rekao je kako se još ne zna kada će posao oko rekonstrukcije termopola biti završen. Ideja je otvoriti prostor za posjetitelje, ako to dozvoli pandemija, već u proljeće, za Uskrs, postavljanjem staze koja prolazi i pored gradilišta kuće Srebrna svadba, čudo zatvoreno za javnost desetljećima. Otkriće termopola bit će ispričano putem vodiča Massima Osanne u dokumentarnom filmu TERMOPOLIJA POMPEIJA: RAI DOKUFILM  koji je proizveo RAI Documentary i prikazan je na programu RaiDue krajem prosinca 2020.

Pompeji su drevni rimski grad u blizini Napulja, u regiji Campania, pokopan pod slojem vulkanskog pepela kao posljedica erupcije vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Sada je to muzej na otvorenom, a uvršten je na  popis svjetske baštine UNESCO-a.

Fotografije:  Luigi Spina i www.artribune.com

http://pompeiisites.org/https://pompeiicommitment.org/

http://pompeiisites.org/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po deveti put predstavljen eno-gastro projekt “Vino uz žlicu”!

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja “ModniALMAnah Women’s Days”

Eno – gastro rapsodija okusa kod Bolfana!

Vinarija Bolfan - Vinski vrh! Subota na Vinskom vrhu u vinariji Bolfan donijela nam je pravu rapsodiju okusa i mirisa. Meni od pet sljedova osmislio je chef Matija Jagić, a svaki slijed pratila su odgovarajuća vina u izboru vlasnika Tomislava Bolfana. Počeli smo s...

Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!
 

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Do daljnjeg odgođen gastro festival Biser mora 2021!

Zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije odgađa se 16. Biser mora

Pin It on Pinterest

Share This