Pohanci i pét nat na “Večeri za šest”!

Bilo je to spontano druženje na slovo, na slovo… P. – Pét nat & pohanci & Plešivica na Večeri za  šest Nas šestero prijatelja – foodija u spontanim/slučajnim ili namjernim kombinacijama upoznajemo i osvješćujemo neke postojane i isprobane, a neke potpuno nove kombinacije jela i vina. Nema u mojim tekstovima…

Bilo je to spontano druženje na slovo, na slovo… P. – Pét nat & pohanci & Plešivica na Večeri za  šest

Nas šestero prijatelja – foodija u spontanim/slučajnim ili namjernim kombinacijama upoznajemo i osvješćujemo neke postojane i isprobane, a neke potpuno nove kombinacije jela i vina. Nema u mojim tekstovima velike teorije i prepisivanja pravila iz raznih svjetskih škola sljubljivanja koja se mogu naći u svakoj sommelijerskoj knjizi. To je za nauku, a naša Večera za šest je za uživanje. Iako, i za uživanje treba imati ponešto znanja, ali i iskustva.

Svi smo više puta u životu jeli pohance, i vjerojatno uz njih nismo pili neka jaka, kompleksna, složena vina, zar ne?

Tako je i “pala” ideja, da uz te naše plešivičke pohance kušamo i neka prirodna pjenušava vina. Budući da nam je jedno od njih pasalo najbolje uz pohance, spomenut ću ga kasnije u tekstu – poslije pét nata smo ionako prešli na (plešivički) crni pinot, a to je tema za neku drugu večeru.

Pohance ste jeli svi, a jeste li probali Pét nat ? Što je, otkud je, kakvo je to vino? Trebaju nam jednostavni odgovori, da nam bude jasnije. Po njih ćemo u Francusku, domovinu pjenušaca …  Pét nat  je kratica francuskog izraza pétillant naturel, što znači pjenušavo prirodno.  Glagol je pétiller  (pucketati, iskriti se, vrijeti), a pridjev je naturel (prirodan). Kako ga opisuju Francuzi? 

” Le Pét nat ou Méthode Ancestrale, est une méthode où du sucre et des levures sont utilisés dans le vin encore tranquille pour déclencher une seconde fermentation et produire des bulles. La méthode ancestrale consiste à mettre en bouteille du vin qui n’est que partiellement fermenté. Alors que la première et unique fermentation se poursuit en bouteille, le dioxyde de carbone (CO² ) résultant est piégé. Après une période de repos pouvant aller jusqu’à quelques mois, le gaz est absorbé dans le vin sous forme de bulles et le pétillant naturel est prêt à boire. Le pét nat est une méthode simple pour obtenir des bulles et ce fut d’ailleurs la façon première de produire un vin mousseux. C’est pour cette raison qu’on nomme ce procédé « Méthode Ancestrale ».

Ukratko, metoda predaka počinje kada se u bocu stavi vino koje je tek djelomično fermentiralo. Fermentacija se nastavlja u boci, stvara se CO². Nakon razdoblja mirovanja, koje može trajati i nekoliko mjeseci, stvaraju se mjehurići i vino je spremno za konzumaciju. Ova je metoda jednostavnija od ostalih, a ona je i prva metoda kojom su se radili pjenušci u francuskoj pokrajini Limoux, otkuda i potječe. Zato se i naziva  “metodom predaka”.  Prirodni pjenušci se ne degoržiraju (vidljiv je talog)  niti se filtriraju, stoga su često mutni.

Tomac Pét Nat nam je najbolje pratio pohance na Plešivici, na našoj Večeri za šest.  Večera na slovo P  – Pohanci i pét nat na Plešivici uz fine priloge i domaći desert  – bila je savršena.

Tomac Pét Nat je prvi hrvatski pjenušac napravljen tom metodom predaka. Napravljen od graševine iz vinograda koji nije tretiran herbicidima, insekticidima i sličnim sredstvima, što zahtjeva puno rada, ali zato daje vrhunsku sirovinu.  Ima 11,1 % alkohola, mutan je jer se talog ne odstranjuje kao kod tradicionalne metode. Nema šampanjski, nego  krunski čep. Vino je mineralno  i osvježavajuće, kremozno i slasno, s mirisom krške i jabuke …

i jako je lijepo pratilo pohance. Zbog svoje svježine išao bi i uz masnija jela, a to ćemo kušati neki drugi put.  Veseli plešivički pohanci uživali su s veselim voćnim pét-natom. Kušajte i vi!

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!
 

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Pin It on Pinterest

Share This