Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Večera za šest

Potaknuta iznimnim uspjehom trojice hrvatskih vinara na nedavnom održanom dvanaestom izdanju svjetskog ocjenjivanja sorte sauvignon blanc [sovinjȏ blan]- 12. Concours Mondial du Sauvignon de Bruxelles – odlučila sam organizirati „Večeru za šest  s temom sauvignona. U prvom planu su bili, naravno zlatni briselski sauvignoni, ali bilo je drugih, jako dobrih predstavnika sorte. I iznenađenje na slovo S ( u stilu abecede finih zalogaja), za kraj večeri 🙂

Zlatni hrvatski sauvignoni! 

Ponovimo, na ovome svjetskom natjecanju sudjelovalo je 18 zemalja iz cijeloga svijeta  (najpoznatije su Francuska, Austrija, Italija, Njemačka, Švicarska, Slovenija, Novi Zeland, Južna Afrika …), stoga je uspjeh naših sauvignona još značajniji. Hrvatski su predstavnici osvojili čak 4 zlata: Bolfan Sauvignon blanc 2020 ekoBolfan Vinski vrh, Kopjar Sauvignon blanc  2020 i Sauvignon blanc 2019  i Bedekovićev Eco sauvignon blanc Springtime 2020.

Eco sauvignon blanc Springtime 2020 Bedekovich

Večera za šest” (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili. Jela se osmišljavaju naravno tematski, koliko se može, u datim uvjetima doći do određenih (željenih) namirnica.

Domaćica Ksenija

U svakom slučaju, jela su bila sjajna i originalna – hvala chefici „od svoje kužine” – Kseniji, a slojevitost sauvignona u herbalnim, povrtnim, voćnim  i cvjetnim mirisima koji su „iskakali“ u dodiru s vinom, su nas oduševili.

Aperitivno i uz proljetnu salatu kao predjelo – išle su berbe 2020. – Bedeković, Bolfan, Kopjar. Sva su vina bila herbalna – travnata, vesela na nepcu, ugodna, pitka, nenapadna: Springtime  je imao dodatnih cvjetnih nota, Kopjar  mirise marakuje i manga, a Bolfanu se istaknuo i miris paprike.

Sauvignon Bolfan

Vina se bila svježa i vesela, što je i očekivano za njihovo godište – 2020. U salati je bilo mladog kozjeg sira, šparoga, naribane cikle, celera, mladog luka, rotkvica, zelene jabuke i oraha – proljeće na tanjuru, proljeće u čaši!

Salata s mladim kozjim sirom, šparogama, ciklom i celerom

 

Sauvignon Kopjar 2019 & 2020

 

Rižoto sa šparogama i račićima

 

Sauvignon Bolfan 2019 & 2020

Glavno jelo je bio rižoto sa šparogama i račićima! Tu su se lijepo spojili Kopjar 2019.,  Bolfan 2019., jedan plešivički izvrstan predstavnik Režek 2019.

Sauvignon blanc Režek 2019

I jedan stranac Cape Mentelle 2019 (sauvignon blanc & sémillon). Bolfan je bio iznimno herbalan i mirisan, uz šparoge doista pravi spoj. Kopjar 2019. također izraženiji od 2020., kao i Režek – pitak, travnat, mirisan pravi sauvignon.

Cape Mentelle 2019

Cape Mentelle u početku bio je sav u zelenim tonovima – zelene paprike, šparoge, trava, a onda i voćan (citrusi, marakuja) … zanimljiv spoj sorti, mirisa, okusa – u australskom cuvéeu!

Pečene kruške s gorgonzolom

Domaćica nam je pripremila i slatko-slani desert, pečene kruške s gorgonzolom – uz koje je meni najbolje pasao Cape Mentelle jer mu je sémillon pridodao voćnosti i mineralnost, lijepo posloženu uz slanost gorgonzole.

Syrah Contarini Riserva 2012 Degrassi

Za kraj odmak od bijelih i svježih vina, ali i dalje na slovu s. Odležani, izvrsni Syrah Contarini Riserva 2012 vinarije Degrassi. Treba ga otvoriti nekoliko sati ranije, kako bi se najbolje pokazao i izrazio svoju slojevitost – a onda baš opija u mirisima zrele višnje,tamne čokolade, dima, papra, a u okusu traje – topao, mekan, zavodljiv.

Do neke druge tematske „Večere za šest“ ili, nadam se, degustacije uživo (možda uspijemo napraviti ponovno “Sauvignon Day” degustaciju, kao prijašnjih godina) –  uživajte u ovim našim nagrađenim sauvignonima, dok ih još ima.

Sauvignon Day 2019:

#SauvBlancDay 03.05.2019.

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Prvo ocjenjivanje hrvatskih traminaca!

Šampion je traminac Ante Miličevića , sedam platinastih i 14 zlatnih medalja na ocjenjivanju traminaca

Po deveti put predstavljen eno-gastro projekt “Vino uz žlicu”!

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja “ModniALMAnah Women’s Days”

Dominus 2018 -konavoski cuvée pravo je južnjačko vino!

DOMINUS 2018, SILIA LAETA, Konavle  (13,5%) Dominus vinarije Silia Laeta  - konavoski cuvée triju crnih sorti grožđa (cabernet sauvignon, merlot, vranac) prošle je godine, za berbu 2017, osvojio četiri zvjezdice (zlatno odličje) na ocjenjivanju „Vinske zvijezde“ u...

Pozdrav s juga – Govorkov Dišpet 2019!

Dišpet Govorko 2019,  12% , Metković Dišpet!  Zanimljivo vino zanimljivog imena.  Dolazi iz vinarije Govorko, iz vrgoračkoga vinogorja, spoj je triju sorti – zlatarice vrgorske, maraštine (rukatca) i trbljana.  Možda je dišpet baš u tim manje poznatim sortama...

Eno – gastro rapsodija okusa kod Bolfana!

Vinarija Bolfan - Vinski vrh! Subota na Vinskom vrhu u vinariji Bolfan donijela nam je pravu rapsodiju okusa i mirisa. Meni od pet sljedova osmislio je chef Matija Jagić, a svaki slijed pratila su odgovarajuća vina u izboru vlasnika Tomislava Bolfana. Počeli smo s...

Pin It on Pinterest

Share This