Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Večera za šest

Potaknuta iznimnim uspjehom trojice hrvatskih vinara na nedavnom održanom dvanaestom izdanju svjetskog ocjenjivanja sorte sauvignon blanc [sovinjȏ blan]- 12. Concours Mondial du Sauvignon de Bruxelles – odlučila sam organizirati „Večeru za šest  s temom sauvignona. U prvom planu su bili, naravno zlatni briselski sauvignoni, ali bilo je drugih, jako dobrih predstavnika sorte. I iznenađenje na slovo S ( u stilu abecede finih zalogaja), za kraj večeri 🙂

Zlatni hrvatski sauvignoni! 

Ponovimo, na ovome svjetskom natjecanju sudjelovalo je 18 zemalja iz cijeloga svijeta  (najpoznatije su Francuska, Austrija, Italija, Njemačka, Švicarska, Slovenija, Novi Zeland, Južna Afrika …), stoga je uspjeh naših sauvignona još značajniji. Hrvatski su predstavnici osvojili čak 4 zlata: Bolfan Sauvignon blanc 2020 ekoBolfan Vinski vrh, Kopjar Sauvignon blanc  2020 i Sauvignon blanc 2019  i Bedekovićev Eco sauvignon blanc Springtime 2020.

Eco sauvignon blanc Springtime 2020 Bedekovich

Večera za šest” (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili. Jela se osmišljavaju naravno tematski, koliko se može, u datim uvjetima doći do određenih (željenih) namirnica.

Domaćica Ksenija

U svakom slučaju, jela su bila sjajna i originalna – hvala chefici „od svoje kužine” – Kseniji, a slojevitost sauvignona u herbalnim, povrtnim, voćnim  i cvjetnim mirisima koji su „iskakali“ u dodiru s vinom, su nas oduševili.

Aperitivno i uz proljetnu salatu kao predjelo – išle su berbe 2020. – Bedeković, Bolfan, Kopjar. Sva su vina bila herbalna – travnata, vesela na nepcu, ugodna, pitka, nenapadna: Springtime  je imao dodatnih cvjetnih nota, Kopjar  mirise marakuje i manga, a Bolfanu se istaknuo i miris paprike.

Sauvignon Bolfan

Vina se bila svježa i vesela, što je i očekivano za njihovo godište – 2020. U salati je bilo mladog kozjeg sira, šparoga, naribane cikle, celera, mladog luka, rotkvica, zelene jabuke i oraha – proljeće na tanjuru, proljeće u čaši!

Salata s mladim kozjim sirom, šparogama, ciklom i celerom

 

Sauvignon Kopjar 2019 & 2020

 

Rižoto sa šparogama i račićima

 

Sauvignon Bolfan 2019 & 2020

Glavno jelo je bio rižoto sa šparogama i račićima! Tu su se lijepo spojili Kopjar 2019.,  Bolfan 2019., jedan plešivički izvrstan predstavnik Režek 2019.

Sauvignon blanc Režek 2019

I jedan stranac Cape Mentelle 2019 (sauvignon blanc & sémillon). Bolfan je bio iznimno herbalan i mirisan, uz šparoge doista pravi spoj. Kopjar 2019. također izraženiji od 2020., kao i Režek – pitak, travnat, mirisan pravi sauvignon.

Cape Mentelle 2019

Cape Mentelle u početku bio je sav u zelenim tonovima – zelene paprike, šparoge, trava, a onda i voćan (citrusi, marakuja) … zanimljiv spoj sorti, mirisa, okusa – u australskom cuvéeu!

Pečene kruške s gorgonzolom

Domaćica nam je pripremila i slatko-slani desert, pečene kruške s gorgonzolom – uz koje je meni najbolje pasao Cape Mentelle jer mu je sémillon pridodao voćnosti i mineralnost, lijepo posloženu uz slanost gorgonzole.

Syrah Contarini Riserva 2012 Degrassi

Za kraj odmak od bijelih i svježih vina, ali i dalje na slovu s. Odležani, izvrsni Syrah Contarini Riserva 2012 vinarije Degrassi. Treba ga otvoriti nekoliko sati ranije, kako bi se najbolje pokazao i izrazio svoju slojevitost – a onda baš opija u mirisima zrele višnje,tamne čokolade, dima, papra, a u okusu traje – topao, mekan, zavodljiv.

Do neke druge tematske „Večere za šest“ ili, nadam se, degustacije uživo (možda uspijemo napraviti ponovno “Sauvignon Day” degustaciju, kao prijašnjih godina) –  uživajte u ovim našim nagrađenim sauvignonima, dok ih još ima.

Sauvignon Day 2019:

#SauvBlancDay 03.05.2019.

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This