Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!  

JF – dnevna doza fileka

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno. Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johannu Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka / tripica! Lijepo druženje na ručku za ljubitelje istih organizirali su, vlasnik Tomo Ricov i glazbena legenda Tihomir Pop Asanović povodom izlaska njegovog albuma “Povratak prvoj ljubavi”. Naravno, sve uz čašu finoga vina. Skromno i ukusno – hvala Tomo i PoP !

Fileki / tripice na razne načine!

 

 
Neki ih obožavaju dok ih oni drugi ne mogu ni vidjeti, mirisati pa ni kušati. Nekada su bili popularno jelo težaka, radnika, ali i sladokusaca iz raznih društvenih slojeva. Tripice (dolazi iz francuskog jezika – tripe) su jelo koje se spravlja od očišćenih želudaca različitih životinja. Na području Hrvatske i susjednih zemalja, postoje i drugi nazivi kao što su: fileki (njemački – flecken), dropci, tripe, škembići (turski – işkembe), burag, vampi.

Aron Paulić, Zoran Šimunić – Šime i Zlatko Gall

Danas je u Hrvatskoj pomalo zaboravljeno jelo u kojem se uživa tek u relativno rijetkim prilikama. Na hrvatskom tlu je poznato od davnina, a vuče korijene još iz vremena prisustva starih Grka… Pripremaju se u pravilu kuhanjem narezanih komada očišćenih želudaca koji se skupa s ostalim namirnicama kuhaju u vodi, sve dok se ne dobije jelo nalik na gustu juhu. Ostali sastojci variraju od područja do područja i od kuhara do kuhara. Na ovom podneblju se najčešće pripremaju s lukom i slaninom ( špek ili panceta). Najčešće se pripremaju juneći ili goveđi fileki. U Primorju i Zagori cijenjene su janjeće tripice. Rijetko, u ponekim primorskim, ribarskim mjestima mogu se još kušati i tripice od tune ili grdobine. 

Tihomir Pop Asanović

Tihomir Pop Asanović jedan je od najboljih domaćih klavijaturista svih vremena, čovjek čije znanje i poziciju u svijetu glazbe podržava i dug popis imena s kojima je surađivao. Od dolaska u B.P. Convention Boška Petrovića, preko grupa Time, September i mnogih drugih s kojima je radio. Nije bio samo svjedokom, nego i važnim sudionikom nastanka jugoslavenske rock scene. Poslije 35 godina, 2019.god., objavio je povratnički album  simbolično nazvan “Povratak prvoj ljubavi” za koji je 2021. godine dobio glazbenu nagradu Porin.

Ozren Kanceljak – Kanca

Više u FB albumu: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=juliofrangenfoto&set=a.2093165287436077

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po deveti put predstavljen eno-gastro projekt “Vino uz žlicu”!

Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ predstavljen je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu. Ovo je bio deveti event po redu, a prvi koji je realiziran izvan Zagreba u okviru lifestyle događaja “ModniALMAnah Women’s Days”

Eno – gastro rapsodija okusa kod Bolfana!

Vinarija Bolfan - Vinski vrh! Subota na Vinskom vrhu u vinariji Bolfan donijela nam je pravu rapsodiju okusa i mirisa. Meni od pet sljedova osmislio je chef Matija Jagić, a svaki slijed pratila su odgovarajuća vina u izboru vlasnika Tomislava Bolfana. Počeli smo s...

Sjećanje na … festival fileka u Johannu Francku!

Bila je veljača 2019, sve je bilo normalno, Tihomir POP Asanović izdao je povratnički album, a u zagrebačkom Johan Francku odabrana ekipa okupila se na kušanju nekoliko jela od fileka!
 

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Do daljnjeg odgođen gastro festival Biser mora 2021!

Zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije odgađa se 16. Biser mora

Pin It on Pinterest

Share This