Whisky Leaks 3 – u vrtu zagrebačkog restorana Rougemarin!

Za Hrvatsku punjeni škotski Kilchoman doista je bio prava senzacija! Vrijedilo je prošle subote doći do restorana Rougemarin u Folnegovićevoj u Zagrebu. U prekrasnom vrtu zagrebačka tvrtka Fine stvari uspjela je, treći puta po redu, napraviti intrigantan događaj  sa solidnim brojem posjetitelja koji su garancija da će scena ljubitelja ovakve…

Za Hrvatsku punjeni škotski Kilchoman doista je bio prava senzacija!

Vrijedilo je prošle subote doći do restorana Rougemarin u Folnegovićevoj u Zagrebu. U prekrasnom vrtu zagrebačka tvrtka Fine stvari uspjela je, treći puta po redu, napraviti intrigantan događaj  sa solidnim brojem posjetitelja koji su garancija da će scena ljubitelja ovakve kapljice ostati živahna. Kao što je ovaj događaj i garancijom da će nakon što ova pandemija prođe ponuda biti još i bolja.

Jer zbog pandemije sve su rjeđe prilike da se uživa u izvrsnim single maltovima i ostalim whiskyjima škotskih i inih destilerija. Tako da je sve bilo dovoljno zanimljivo za provesti jedno lijepo popodne.

Dakle, već samo Kilchoman Ruby Port Single Cask čijih je 21 boca punjena samo za hrvatsko tržište bio je dovoljan razlog za dolazak. I riječ je doista o iznimnom whiskyju koji snažan, doslovno sa svojih 55,6 posto alkohola, ali kompleksan, bogate aromatike gdje je poželjno ostaviti ga u čaši barem neki 20-tak minuta da bi se riješio sekundarnih mirisa. Ponudio nam je one fine voćne, sladne pa čokoladne arome, što će sve na trenutke povući prema portu u čijim je bačvama ležao.

Njegova snaga nudi i mogućnost da se poigrate s kojom kapi vode, sve ovisi o vama, imate li vremena možda bi bilo najbolje ostaviti ga kakvim jest. Kilchoman je jedna novija ali već vrlo renomirana destilerija koja svoj whisky pravi od sastojaka s vlastite farme. Ovaj je Single Cask u bačvi odležao šest godina. Ne sumnjamo da će tih 20 boca, jer jedna je otvorena za kušanje na Whisky Leaksu, nestati u vrlo kratkom roku. A i zbog cijene od 950 kuna što je za ovakav whisky i više nego pošteno. Na štandu Finih stvari predstavljen je i japanski Tsunuki The First, prvi single malt druga destilerija etikete Mars Whisky.

Riječ je također o moćnom whiskyju, a kako je japanski whisky već poodavno stekao visok svjetski renome, tako će i Tsunuki povući ozbiljan interes.

Ako ste mislili kako industrija ‘ne može’ mogli ste se vrlo ugodno iznenaditi na prostoru Coca Cole, odnosno Jack Daniel’sa gdje je bio izložen kultni Sinatra.

Već pri prvom kušanju Gentleman Jacka mogli ste prepoznati whisky koji bez problema možete ponuditi svakome svojem gostu a imati ga i za sebe na polici kao svakodnevni whisky. Gladak i aromatičan, daleko od uobičajene narudžbe ‘jackie + cola.

No, pravo je malo otkriće bio whisky etikete iz grupe Erdington, Macallan Single Malt Double Cask 12 godina, doista odličan, aromatičan i pitak whisky koji zaslužuje da ga se bolje upozna.

Ardbegov Wee Beestie bio je zvijezda štanda MIVA Galerija vina zajedno s poznatima Glenmorangieima i od ranije poznatim Arbegovima.

Riječ je o najnovijem whiskyju te destilerije koji je pet godina odležavao u bourbon i sherry bačvama. Dimljen je i to vrlo pa treba pričekati da se ostale arome probiju i daju biljne i medne arome.

Podsjetili smo se i dobrih BenRiacha, Douglas Laing, još nekoliko dobrih japanskih etiketa, ili oregonskog Westwarda, uz koktele Mule ili Penicilin koji ide s dimljenim whiskyjem. Zaključili smo da se u Zagrebu i dalje može popiti vrhunski whisky.

Tekst: Zoran Vitas

https://finestvari.hr/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Dođite na 2. Asian Street Food Festival!

 Od 6. do 12. svibnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu pretvorit će se u raskošno igralište egzotičnih okusa i najprestižnijih namirnica ikad predstavljenih na street food festivalu. U ovih sedam dana, posjetitelji će imati priliku istražiti raskošnu paletu...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...