Mediteran u čaši, tanjuru i u povijesnom nasljeđu – održan drugi Jelsa WOH festival!

  Mediteran u čaši, tanjuru i u povijesnom nasljeđu – pravi je način promocije svega „najbojeg od Hvara“ Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „Wine, olive & heritage festival“ pokazala je u svojem drugom izdanju važnost promocije domaćih vinara, maslinara i drugih otočnih proizvoda – osmišljeno i ciljano u obliku događanja…

 

Mediteran u čaši, tanjuru i u povijesnom nasljeđu – pravi je način promocije svega „najbojeg od Hvara“

Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „Wine, olive & heritage festival“ pokazala je u svojem drugom izdanju važnost promocije domaćih vinara, maslinara i drugih otočnih proizvoda – osmišljeno i ciljano u obliku događanja na otvorenom – za domaću  i stranu publiku. Osmijesima, radošću, razdraganošću, na izletima po otoku i druženjem u prelijepo uređenom jelšanskom parku – na promenadi svega najbojeg od Hvara“ – posjetitelji su pokazali da žele i vole ovakve događaje!

Ideja vodilja direktorice TZ Općine Jelsa Marije Marjan je staviti u prvi plan otočke proizvode,  pokazati domaćim i stranim turistima važnost otoka Hvara i malih gradića poput Jelse na velikoj karti Mediterana i pozvati  i „stare“ i nove goste da dođu i upoznaju otok u što većem broju.

Festival se sastojao od dnevnih izleta u vinarije, uljare i OPG-ove na području otoka Hvara:  prvi je izlet bio u najdulje mjesto na otoku –  Zastražišće,  posjetitelji su upoznali OPG-e Ante Mateljan Babić, Grgo Lučić i Kod Kućere. Ostali su izleti bili u najpoznatije hvarske vinarija i uljare s degustacijama: Vina Carić, Vinarija Ventus, vina Plančić, vina Matković, vinarija Tomić, PZ Svirče, vina Bojanić, vina Bell’Iakov, uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić, OPG Deanović.

Novost u odnosu na prvo izdanje ove manifestacije jest spajanje s međunarodnim mediteranskim  Festivalom mladih građanki i građana Mediterana –  AJCM (Atelier des Jeunes Citoyens et Citoyennes de la Méditerranée) na kojem je Jelsu kao članicu hrvatskoga kruga FACM (Fondacije građana i građanki Mediterana) predstavila Andrea Bojanić. Na tom je festivalu sudjelovalo 14 zemalja: putem  online radionice „Mediteranski storytelling“ mladi iz svih dijelova Mediterana  upoznali su Jelsu kroz povijesni, geografski, mediteranski i eno-gastronomski osvrt.

Večernji program bio je u središnjem jelšanskom parku. Ondje su se predstavili ugostitelji s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacije otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitih bilja s otoka Hvara. Kušala su se vina i maslinova ulja, a odaziv je bio izvrstan. Veliku pozornost privukla je Jelšanska gregada koju su, upravo u parku pripremali uživo predstavnici tri restorana –  Nono, Murvica i Davor.  Sa svojim ukusnim zalogajima sudjelovali su i restorani: Spizza, Mina Beach Restaurant & lounge, O’mora, Wine bar & Restaurant Artichoke, Konoba Vrisnik, Mojito, Udruga Trim, zadruga Faria, čokolaterija Gamulin, OPG Eva Marija Ćurin, srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, slastičari.

U nedjelju je ovogodišnji festival zatvorio vrata na poseban način – promocijom knjige pjesama na dijalektu „Ča mõre mőre“ hvarske pjesnikinje Nele Vrkljan, na Trgu Sv. Ivana.

Ljeto je počelo je na najbolji mogući način, a nastavlja se mnogim događajima s kojima će se obilježiti 110 godina organiziranog turizma u Jelsi koje možete pratiti na stranici www.tzjelsa.hr   i priključiti se.

 

TZO Jelsa, Trg Tome Gamulina 1

21465 Jelsa,  otok Hvar,  Info@tzjelsa.hr      

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Upoznaj sortu – Scheurebe Weingut Wagner-Stempel

Upoznaj sortu  - Mein Name ist SCHEUREBE! Ljeto je doba opuštanja,  novih poznanstava, ugodnih druženja, kušanja novih vina. Novo poznanstvo, već na samom početku ljeta, moj Airbnb gost – Marcus, već je u prvoj poruci pri rezervaciji  najavio da i on nosi njemačka...

Krenimo na Wine & Bike Tour Erdut 2021!

Početkom berbi grožđa stiže nam Wine & Bike Tour Erdut, manifestacija koja od 2014. godine privlači sve veći broj posjetitelja u Erdutsko vinogorje, smješteno na međunarodnoj biciklističkoj ruti Dunav. Dionizijska je to manifestacija kojom se slavi vino,...

Hoćemo li uspjeti zaštititi prošek?

Europska komisija prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu Prošeka Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula objavio je danas dobru vijest: "Primio sam sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog!...

Fina Enosophia vina u restoranu PapaMó!

U restoranu PapaMó, u sklopu hotela Cool u Velikoj Gorici, uz prigodne zalogaje i mesnu podršku PIK-a, promovirana su tri vina iz linije Enosophia – pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge.

U Senj – grad bure, stiglo vino Ventus Bura!

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN , predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojemu najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja te da će raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Pin It on Pinterest

Share This