Gastro turneja Baranjom & Fišijada za kraj!

Nedavno je u baranjskom mjestu Bilje ponovo otvoren nadaleko poznat restoran Čingi Lingi Čarda, a to je ujedno bila prva stanica našeg gastro putovanja Baranjom i odlaska na tradicionalnu Fišijadu u Beli Manastir. Osim u mnogobrojnim ribljim jelima, ovdje možete uživati i u a’ la carte jelima te roštilju spravljenom…

Nedavno je u baranjskom mjestu Bilje ponovo otvoren nadaleko poznat restoran Čingi Lingi Čarda, a to je ujedno bila prva stanica našeg gastro putovanja Baranjom i odlaska na tradicionalnu Fišijadu u Beli Manastir.

Carpaccio od srne – Čingi Lingi Čarda

Čips od šarana – Čingi Lingi Čarda

Chef Nebojša – Čingi Lingi Čarda

Osim u mnogobrojnim ribljim jelima, ovdje možete uživati i u a’ la carte jelima te roštilju spravljenom prema njihovoj tradicionalnoj recepturi. Odabrana grupa gastro novinara i blogera ovdje je uživala u čipsu od šarana, carpacciu od srnetine te perkeltu od soma i smuđa s tradicionalnim tijestom sa sirom, koje smo sljubili uz vina Belje.

Chef Igor Vlatković – Citadela

Perklet od podolca i tijesto sa sirom – Citadela

Nakon ribe, dolazi meso. Restoran Citadela u Vardarcu prepoznatljiv je po ribljim jelima ( fiš paprikaš, perkelt od smuđa ili soma i šaran na rašljama ) kao i u pripremi jela od divljači te ostalih mesnih jela. . Mi smo se kroz prezentaciju šefa kuhinje Igora Vlatkovića, upustili u drugačiju gastro avanturu te kušali perkelt od autohtonog goveda, slavonsko – srijemske pasmine  Podolac koje sami uzgajaju na njihovoj farmi.

Restoran Citadela nositelj je ocijene kao najbolji na svijetu u pripremi fiš paprikaša prema ocjenjivanju svjetskog atlasa hrane Taste Atlas – www.tasteatlas.com ,a osvojili su i Zlatni suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske. Ovo je treća generacija obitelji Lazar, koja vodi restoran, osvaja mnogobrojne nagrade i oduševljava  goste njihovom gastronomskom ponudom. Kao zanimljivost saznali smo kako su na prošli badnji dan pripremili 700 kotlića fiša za što su potrošili više od 800 kg ribe.

Lug – vinski podrum

U Hotelu Lug  (4****) u vlasništvu Vinka  Ručevića (vlasnik je i vinoteke Vinita u Osijeku),  dočekala nas je odabrana eno – gastro ponuda temeljena na izboru svježih lokalnih namirnica ~ salata s dimljenim tolstolobikom ( glavaš) i taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća, koje nam je pripremio chef Saša Vojnović. Uz zalogaje smo sljubili graševinu vinarije Kalazić i cuvée vinarije .Josić.

Salata s dimljenim tolstolobikom

Chef Saša Vojnović – Lug

Taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća

Osim uživanja u 120 godina starom vinskom podrumu , gdje se može smjestiti veće društvo i kušati izbor odlične ponude od 75 različitih etiketa vina iz regije, kao i iz cijele Hrvatske. Nakon kušanja hrane i vina možete odmoriti u jednoj od 12 lijepo uređenih soba ili u hotelskom apartmanu. Ručati ili večerati možete u jednoj od dvorišnih sjenica, dok se djeca mogu zabavljati  na igralištu u divnom zelenom okruženju.

Fišijada!

Nakon male turneje kroz tri baranjska restorana stigli smo do Belog Manastira. Tamo se, u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Beli Manastir, održalo se Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša – popularna fišijada!

 Tradicionalna baranjska manifestacija ponovno je okupila velik broj natjecatelja i posjetitelja. Iskustvo u pripremi fiša  odmjerilo je više od 130 natjecatelja. Razlike između ekipa bile su u nijansama i tajnama receptura. Naravno, najveća je tajna u pravoj baranjskoj paprici, vremenu pripreme i jakoj vatri na kojoj treba stalno okretati kotlić s pomno odabranim komadima ribe. Tako da suci nikako nisu imali lagan posao proglasiti najbolju ekipu. Ova manifestacija osim pripreme fiša, predstavlja tradiciju, kulturu, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj. a svakako i promoviranje turističke destinacije ovog dijela Slavonije.

U konkurenciji našle su se i naše dvije novinarske ekipe i odmjerile snage u pripremi fiša.

Svakako treba napomenuti kako su natjecatelji kao i mnogobrojna publika mogli ući samo uz prikaz COVID potvrde ili negativnog testa te uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Više fotografija u albumima na FB:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.298235655412607&type=3

https://www.facebook.com/media/set?vanity=juliofrangenfoto&set=a.298262635409909

#fišijada #baranja #visitbilje #visitslavoniaibaranja #perkelt #cingilingicarda #restorancitadela #hotellug

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...

Taste Slovenia – gourmet doživljaj na Lošinju!

Gourmet doživljaj Taste Slovenia i ove će se godine održati na Lošinju, od 1. do 4. svibnja u čarobnoj uvali Čikat, točnije u Boutique Hotelu Alhambra i hotelu Bellevue. Ovaj događaj ujedinit će tri renomirana slovenska kuhara i kulinarske zvijezde hotelskih...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vidimo se na 2. Teranino festivalu u Balama!

2.Teranino Festival, manifestacija koja slavi dobru hranu, vino i glazbu, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji festival održat će se u Sportskoj dvorani, okupljajući 18 proizvođača teranina i pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u vrhunskim okusima...