Gastro turneja Baranjom & Fišijada za kraj!

Nedavno je u baranjskom mjestu Bilje ponovo otvoren nadaleko poznat restoran Čingi Lingi Čarda, a to je ujedno bila prva stanica našeg gastro putovanja Baranjom i odlaska na tradicionalnu Fišijadu u Beli Manastir. Osim u mnogobrojnim ribljim jelima, ovdje možete uživati i u a’ la carte jelima te roštilju spravljenom…

Nedavno je u baranjskom mjestu Bilje ponovo otvoren nadaleko poznat restoran Čingi Lingi Čarda, a to je ujedno bila prva stanica našeg gastro putovanja Baranjom i odlaska na tradicionalnu Fišijadu u Beli Manastir.

Carpaccio od srne – Čingi Lingi Čarda

Čips od šarana – Čingi Lingi Čarda

Chef Nebojša – Čingi Lingi Čarda

Osim u mnogobrojnim ribljim jelima, ovdje možete uživati i u a’ la carte jelima te roštilju spravljenom prema njihovoj tradicionalnoj recepturi. Odabrana grupa gastro novinara i blogera ovdje je uživala u čipsu od šarana, carpacciu od srnetine te perkeltu od soma i smuđa s tradicionalnim tijestom sa sirom, koje smo sljubili uz vina Belje.

Chef Igor Vlatković – Citadela

Perklet od podolca i tijesto sa sirom – Citadela

Nakon ribe, dolazi meso. Restoran Citadela u Vardarcu prepoznatljiv je po ribljim jelima ( fiš paprikaš, perkelt od smuđa ili soma i šaran na rašljama ) kao i u pripremi jela od divljači te ostalih mesnih jela. . Mi smo se kroz prezentaciju šefa kuhinje Igora Vlatkovića, upustili u drugačiju gastro avanturu te kušali perkelt od autohtonog goveda, slavonsko – srijemske pasmine  Podolac koje sami uzgajaju na njihovoj farmi.

Restoran Citadela nositelj je ocijene kao najbolji na svijetu u pripremi fiš paprikaša prema ocjenjivanju svjetskog atlasa hrane Taste Atlas – www.tasteatlas.com ,a osvojili su i Zlatni suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske. Ovo je treća generacija obitelji Lazar, koja vodi restoran, osvaja mnogobrojne nagrade i oduševljava  goste njihovom gastronomskom ponudom. Kao zanimljivost saznali smo kako su na prošli badnji dan pripremili 700 kotlića fiša za što su potrošili više od 800 kg ribe.

Lug – vinski podrum

U Hotelu Lug  (4****) u vlasništvu Vinka  Ručevića (vlasnik je i vinoteke Vinita u Osijeku),  dočekala nas je odabrana eno – gastro ponuda temeljena na izboru svježih lokalnih namirnica ~ salata s dimljenim tolstolobikom ( glavaš) i taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća, koje nam je pripremio chef Saša Vojnović. Uz zalogaje smo sljubili graševinu vinarije Kalazić i cuvée vinarije .Josić.

Salata s dimljenim tolstolobikom

Chef Saša Vojnović – Lug

Taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća

Osim uživanja u 120 godina starom vinskom podrumu , gdje se može smjestiti veće društvo i kušati izbor odlične ponude od 75 različitih etiketa vina iz regije, kao i iz cijele Hrvatske. Nakon kušanja hrane i vina možete odmoriti u jednoj od 12 lijepo uređenih soba ili u hotelskom apartmanu. Ručati ili večerati možete u jednoj od dvorišnih sjenica, dok se djeca mogu zabavljati  na igralištu u divnom zelenom okruženju.

Fišijada!

Nakon male turneje kroz tri baranjska restorana stigli smo do Belog Manastira. Tamo se, u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Beli Manastir, održalo se Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša – popularna fišijada!

 Tradicionalna baranjska manifestacija ponovno je okupila velik broj natjecatelja i posjetitelja. Iskustvo u pripremi fiša  odmjerilo je više od 130 natjecatelja. Razlike između ekipa bile su u nijansama i tajnama receptura. Naravno, najveća je tajna u pravoj baranjskoj paprici, vremenu pripreme i jakoj vatri na kojoj treba stalno okretati kotlić s pomno odabranim komadima ribe. Tako da suci nikako nisu imali lagan posao proglasiti najbolju ekipu. Ova manifestacija osim pripreme fiša, predstavlja tradiciju, kulturu, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj. a svakako i promoviranje turističke destinacije ovog dijela Slavonije.

U konkurenciji našle su se i naše dvije novinarske ekipe i odmjerile snage u pripremi fiša.

Svakako treba napomenuti kako su natjecatelji kao i mnogobrojna publika mogli ući samo uz prikaz COVID potvrde ili negativnog testa te uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Više fotografija u albumima na FB:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.298235655412607&type=3

https://www.facebook.com/media/set?vanity=juliofrangenfoto&set=a.298262635409909

#fišijada #baranja #visitbilje #visitslavoniaibaranja #perkelt #cingilingicarda #restorancitadela #hotellug

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Gastronaut – 100 Vodećih hrvatskih restorana 2021!

100 VODEĆIH HRVATSKIH RESTORANA 2021 Gastronautica Karin Mimica ide dalje! Skupa sa svojom ekipom Iz opatijske tvrtke Abisal pripremila je novi vodič o ponajboljim hrvatskim ugostiteljskim objektima, pod nazivom 100 vodećih hrvatskih restorana I njihovi recepti...

Pobjednici Zagreb Burger Festivala 2021!

Najbolji sa Zagreb Burger Festivala! Po prvi puta se održao na novoj lokaciji, Trgu dr. Franje Tuđmana, koja je odmah osvojila posjetitelje. Velika travnata površina poslužila je kao piknik zona svima onima koji su stigli s djecom, a mnogi su uživali u burgerima uz...

Zagreb Mingles – digitalna platforma za zagrebačke ugostitelje!

 Nakon dugog toplog ljeta, život se vratio na zagrebačke ulice, a novim projektom Zagreb Mingles, on će doživjeti svoj gastronomski vrhunac koji će biti sjajna uvertira u uzbudljivu jesen u metropoli. Zagreb se unazad nekoliko godina prometnuo u hrvatsku gastronomsku...

Filmovi pod zvijezdama na novoj lokaciji!

Od petka 24. rujna, idućih deset dana uživamo u filmovima pod zvijezdama! Nakon poprilično netipičnog i donedavno pomalo pustog zagrebačkog kasnog ljeta, s prvim danima jeseni, od 24. rujna do 3. listopada u Zagreb se vraća svima omiljeno festivalsko druženje - Food...

Okusi Zagreb Burger Festival 2021!

Zagreb Burger Festival Na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana devet ugostitelja zauzelo je svoje pozicije s kojih nam prezentiraju ono najbolje iz svijeta street food delicija. Pokazat će nam čiji burger će  ponijeti naslov najboljeg. Ove godine na Zagreb Burger...

Pin It on Pinterest

Share This