Gastro turneja Baranjom & Fišijada za kraj!

Nedavno je u baranjskom mjestu Bilje ponovo otvoren nadaleko poznat restoran Čingi Lingi Čarda, a to je ujedno bila prva stanica našeg gastro putovanja Baranjom i odlaska na tradicionalnu Fišijadu u Beli Manastir. Osim u mnogobrojnim ribljim jelima, ovdje možete uživati i u a’ la carte jelima te roštilju spravljenom…

Nedavno je u baranjskom mjestu Bilje ponovo otvoren nadaleko poznat restoran Čingi Lingi Čarda, a to je ujedno bila prva stanica našeg gastro putovanja Baranjom i odlaska na tradicionalnu Fišijadu u Beli Manastir.

Carpaccio od srne – Čingi Lingi Čarda

Čips od šarana – Čingi Lingi Čarda

Chef Nebojša – Čingi Lingi Čarda

Osim u mnogobrojnim ribljim jelima, ovdje možete uživati i u a’ la carte jelima te roštilju spravljenom prema njihovoj tradicionalnoj recepturi. Odabrana grupa gastro novinara i blogera ovdje je uživala u čipsu od šarana, carpacciu od srnetine te perkeltu od soma i smuđa s tradicionalnim tijestom sa sirom, koje smo sljubili uz vina Belje.

Chef Igor Vlatković – Citadela

Perklet od podolca i tijesto sa sirom – Citadela

Nakon ribe, dolazi meso. Restoran Citadela u Vardarcu prepoznatljiv je po ribljim jelima ( fiš paprikaš, perkelt od smuđa ili soma i šaran na rašljama ) kao i u pripremi jela od divljači te ostalih mesnih jela. . Mi smo se kroz prezentaciju šefa kuhinje Igora Vlatkovića, upustili u drugačiju gastro avanturu te kušali perkelt od autohtonog goveda, slavonsko – srijemske pasmine  Podolac koje sami uzgajaju na njihovoj farmi.

Restoran Citadela nositelj je ocijene kao najbolji na svijetu u pripremi fiš paprikaša prema ocjenjivanju svjetskog atlasa hrane Taste Atlas – www.tasteatlas.com ,a osvojili su i Zlatni suncokret ruralnog turizma Republike Hrvatske. Ovo je treća generacija obitelji Lazar, koja vodi restoran, osvaja mnogobrojne nagrade i oduševljava  goste njihovom gastronomskom ponudom. Kao zanimljivost saznali smo kako su na prošli badnji dan pripremili 700 kotlića fiša za što su potrošili više od 800 kg ribe.

Lug – vinski podrum

U Hotelu Lug  (4****) u vlasništvu Vinka  Ručevića (vlasnik je i vinoteke Vinita u Osijeku),  dočekala nas je odabrana eno – gastro ponuda temeljena na izboru svježih lokalnih namirnica ~ salata s dimljenim tolstolobikom ( glavaš) i taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća, koje nam je pripremio chef Saša Vojnović. Uz zalogaje smo sljubili graševinu vinarije Kalazić i cuvée vinarije .Josić.

Salata s dimljenim tolstolobikom

Chef Saša Vojnović – Lug

Taške punjene dimljenim šaranom i svježim sirom u raguu od povrća

Osim uživanja u 120 godina starom vinskom podrumu , gdje se može smjestiti veće društvo i kušati izbor odlične ponude od 75 različitih etiketa vina iz regije, kao i iz cijele Hrvatske. Nakon kušanja hrane i vina možete odmoriti u jednoj od 12 lijepo uređenih soba ili u hotelskom apartmanu. Ručati ili večerati možete u jednoj od dvorišnih sjenica, dok se djeca mogu zabavljati  na igralištu u divnom zelenom okruženju.

Fišijada!

Nakon male turneje kroz tri baranjska restorana stigli smo do Belog Manastira. Tamo se, u organizaciji Turističke zajednice Baranje i Grada Beli Manastir, održalo se Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša – popularna fišijada!

 Tradicionalna baranjska manifestacija ponovno je okupila velik broj natjecatelja i posjetitelja. Iskustvo u pripremi fiša  odmjerilo je više od 130 natjecatelja. Razlike između ekipa bile su u nijansama i tajnama receptura. Naravno, najveća je tajna u pravoj baranjskoj paprici, vremenu pripreme i jakoj vatri na kojoj treba stalno okretati kotlić s pomno odabranim komadima ribe. Tako da suci nikako nisu imali lagan posao proglasiti najbolju ekipu. Ova manifestacija osim pripreme fiša, predstavlja tradiciju, kulturu, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj. a svakako i promoviranje turističke destinacije ovog dijela Slavonije.

U konkurenciji našle su se i naše dvije novinarske ekipe i odmjerile snage u pripremi fiša.

Svakako treba napomenuti kako su natjecatelji kao i mnogobrojna publika mogli ući samo uz prikaz COVID potvrde ili negativnog testa te uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Više fotografija u albumima na FB:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.298235655412607&type=3

https://www.facebook.com/media/set?vanity=juliofrangenfoto&set=a.298262635409909

#fišijada #baranja #visitbilje #visitslavoniaibaranja #perkelt #cingilingicarda #restorancitadela #hotellug

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Vidimo se na 2. Teranino festivalu u Balama!

2.Teranino Festival, manifestacija koja slavi dobru hranu, vino i glazbu, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji festival održat će se u Sportskoj dvorani, okupljajući 18 proizvođača teranina i pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u vrhunskim okusima...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Najavljen 3. Weekend Food Festival!

Najukusniji do sada! 3. Weekend Food Festival od 19. do 21. travnja ponovno u Rovinju! Showcooking radionice, food market s jedinstvenom ponudom, predavanja i masterclassovi, poznati chefovi, proizvođači i stručnjaci iz područja hrane, pića i ugostiteljstva obilježit...

PURGER – pizzeria u kojoj je vrijeme stalo!

U Zagrebu tijekom osamdesetih godina nije bilo mnogo street food barova, osim Hambyja u Draškovićevoj, koji je bio pionir među burger barovima. Ćevabdžinice su obično zatvarane rano, najkasnije do deset sati, osim rijetkih iznimaka, dok buregdžinice nisu posluživale...

Mramorizacija u Novom Zagrebu – Steakhouse MARBLE!

Od ovog mjeseca, Novi Zagreb ima novu gastro destinaciju koja će privući ljubitelje mesa. Steak show, ples s vatrom i vatreni topovi bili su dio programa otvorenja restorana Marble u Središću. Na otvaranju ovog spektakularnog steakhousea okupilo se tristotinjak...