Via VINO – idealna prilika za jesenski posjet vinogradima!

Vinogradi u okolici Zagreba postaju pozadina za film, glazbu i umjetnost  Početak jeseni sa sobom donosi želju za još malo uživanja u toplim danima, izletima izvan grada i gastro delicijama koje uključuju lokalne namirnice. Na manje od sat vremena udaljenosti od Zagreba nalaze se vrhunske vinarije, na lokacijama koje se…

Vinogradi u okolici Zagreba postaju pozadina za film, glazbu i umjetnost 

Početak jeseni sa sobom donosi želju za još malo uživanja u toplim danima, izletima izvan grada i gastro delicijama koje uključuju lokalne namirnice. Na manje od sat vremena udaljenosti od Zagreba nalaze se vrhunske vinarije, na lokacijama koje se uvijek i iznova mogu istražiti, a sada širom otvaraju svoja vrata i pozivaju na jedinstvena druženja uz koja će početak nove sezone biti puno ljepši.

Ovo vrijeme idealno je upravo za još druženja na otvorenom, u spektru boja, vina i okusa. Zato za samo nekoliko dana kreće novo događanje Via VINO koje organizira TZ Zagrebačke županije, a po prvi put okuplja vinske, gastronomske i kulturne sadržaje širom Zagrebačke županije i uljepšavat će vaše vikende i svako uhvaćeno slobodno vrijeme punih 30 dana, u periodu od 15.10 do 15.11.

“Kad je vino u pitanju, ove jeseni ne postoji krivi put ili slijepa cesta. U kojem god smjeru krenuli, dobre su šanse da ćete naići na neki od brojnih događaja koji se kriju uz vinske ceste Zagrebačke županije. Via VINO okuplja vinarije u okolici grada Zagreba koje širom otvaraju svoja vrata, ali donosi i niz dodatnih sadržaja poput projekcije filma u vinogradu te koncerata i izložbi okruženima već većini poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika. Ako ste među onima koji se još s njima nisu upoznali, ovo je idealna prilika da to učinite i istražite te stvorite nove navike uživanja koje ćete, sigurni smo, nastaviti prakticirati i dalje.” ispričala nam je direktorica TZZŽ Ivana Alilović.

Ivana Alilović

Za početak krenite putem Via VINARIA i svaki petak ili subotu, u periodu od 15.10. do 15.11., provedite u jednoj od 50 vinarija širom Zagrebačke županije koje nude priliku da zavirite u njihove vinske podrume. Okupite ekipu ili najbliže prijatelje i provedite ‘day off’ kušajući samoborska, plešivička, zelinska ili moslavačka vina.

U želji da se slavi vino i umjetnost 15.10. čeka vas Via KINO, iskustvo koje spaja vino i film u vinogradu. Točnije, u Plešivici, u vinogradu kuće Braje gdje će biti održana projekcija jednog od najočekivanijih filmova krajem ove godine, James Bond ‘No Time to Die’. Kino i vino imaju odnos kao nijedan drugi. Ova umjetnost crpi svoju životnu snagu iz tekućine koja se tako pažljivo prelila u mnoge filmove kao šutljivi suučesnik u igri zavođenja, tješitelj u teškim trenucima ili pokretač u onim veselim. Vino se lako snašlo kao sporedni glumac na velikom platnu i nastavlja skupljati ulogu za ulogom. Uz film će vas dočekati kesteni i portugizac koji su omiljeni plešivički parskupa s slasticama vinogradske kuće Braje i Food truck hrane by Marin Medak.

Via KINO odvit će se i 23.10. u središnjem parku Velike Gorice. Iako ovo nije vinski kraj, uz projekciju filma bit će predstavljena izložba fotografija vinara, popraćena domaćim žesticama by Brigljević destilati i gin. Kako je ovo pak područje poznato po lovu na tartufe, imat ćete prilike kušati tartufe u tipično kontinentalnim jelima – što kažete na jedne štrukle s tartufima?

Jeste li ikad doživjeli iskustvo koncerta klasične glazbe u vinogradu? Dobro vino je poput dobrog koncerta, traje kratko, ali pamti se cijeli život. Novo je u svakom gutljaju i mijenja se sa svakom novom notom. Zato Via NOTE 16.10. dovodi koncert u bajkovito okruženje padajućih padina vinograda kurije Schwartz u Nespešu, u Sv. Zelini. Atmosferu će obogatiti ponuda jela iz Food truck by Marin Medak, kao i izbor vina vinarije Litterarii.

Via VINO obogatit će i događanje Via ART koje vas vodi živopisnom samoborskom cestom užitaka, uz prepoznatljiva vina, birane delicije i izložbu u vinogradu! Odvija se 6.11. i prati svima dobro poznati blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara. Razgledajte izložbu fotografija vinara zagrebačke županije u Samoborskom muzeju i istovremeno kušajte odabrana vina.

Zapratite Via VINO na društvenim mrežama gdje ćete biti dodatno obaviješteni o cijelom programu. Za posjete vinarijama potrebno je najaviti se unaprijed. Ulaz na događanja je ograničen, a za one koji nemaju Covid putovnicu na ulazu će biti organizirano testiranje na Covid koje je uključeno u cijenu ulaznice.

Via VINO događanje organizira TZ Zagrebačke županije.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Šest zlatnih medalja za vinarijiu i destileriju Rossi!

Zlatom su se okitile tri Rossijeve vrhunske malvazije, ali i Epulon Pelinkovac, Travarica i Amaro Istriano Obitelj Rossi ima razloga za slavlje. Na ovogodišnjem 15. Svijetu malvazija, održanom početkom travnja u Poreču, zlato su osvojile tri vrhunske malvazije - tek...

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...