Novo udruženje slovenskih vinara – Vinorodna Štajerska!

  Udruženi štajerski vinari ugostili su međunarodnu skupinu novinara i svjetski poznatih vinskih pisaca iz osam zemalja Novo udruženje štajerskih vinara Vinorodna Štajerska aktivno je krenulo s povezivanjem i zajedničkim nastupima u Sloveniji i u inozemstvu. Žele promicati vinorodno područje Štajerska Slovenije i staviti ga na svjetsku vinsku kartu, zbog…

 

Udruženi štajerski vinari ugostili su međunarodnu skupinu novinara i svjetski poznatih vinskih pisaca iz osam zemalja

Novo udruženje štajerskih vinara Vinorodna Štajerska aktivno je krenulo s povezivanjem i zajedničkim nastupima u Sloveniji i u inozemstvu. Žele promicati vinorodno područje Štajerska Slovenije i staviti ga na svjetsku vinsku kartu, zbog čega su ovih dana u svoju regiju pozvali renomirane novinare, vinske pisce i kritičare iz osam zemalja te im pripremili dvodnevnu studijsku turu. Vinari su za pozvane goste pripremili bogat dvodnevni program koji je uključivao predstavljanje svih članova udruženja u Ptuju, opuštenu svečanu večeru u vinskom podrumu Dveri Pax, detaljan uvid u štajerski stil vina pod vodstvom Roberta Gorjaka na Masterclassu u Dvorcu Jeruzalem, a tijekom oba su dana obišli čak 13 štajerskih vinskih podruma.

Obilazak vinograda

Prvog dana studijske ture udruženi vinari okupili su se u Grand hotelu Primus u Ptuju gdje su uvaženim gostima predstavili svaki svoja vina, razgovarali s njima, kušali vina i predstavili svoje priče. Nakon programa slijedili su obilasci vinskih podruma Zlati grič, Frešer, Vino Gaube, Vino Valdhuber i Hiša Joannes Protner. Put su nastavili prema Mariboru gdje su razgledali najstariju vinovu lozu na svijetu, a zatim otišli na opuštenu svečanu večeru s vinarima koju su priredili u vinskom podrumu Dveri Pax.

Večera u vinariji Dveri Pax

Drugi je dan za novinare započeo obilaskom podruma u dvije grupe. Prva je grupa krenula u Ormož u vinariju Puklavec Family Wines i nastavila prema imanju Herga, dok je druga grupa otišla u Radgonsko-kapelske gorice gdje su obišli podrume Radgonske gorice i Steyer vina. Nakon obilazaka ponovno su se okupili u Jeruzalemu gdje je u dvorcu Jeruzalem uslijedio Masterclass s poznatim slovenskim vinskim stručnjakom Robertom Gorjakom koji do detalja poznaje štajerski terroir jer je i sam odrastao u jeruzalemskim goricama.

Robert Gorjak kaže da je za Masterclass napravio selekciju štajerskih vina koja, po njegovu mišljenju, najbolje izražavaju ovu karakterističnu sortnu prepoznatljivost i aromatiku:

Masterclass s Robertom Gorjakom

„Štajerska je tijekom povijesti uvijek bila vodeća regija za odlična vina, bez obzira u kojoj se državi nalazila. U Štajerskoj je teško odabrati jednu sortu koja bi bila najreprezentativnija za cijelu regiju, zbog toga smo se složili da je regija poznata po sortnim vinima od bijelih aromatičnih sorti (sauvignon, rajnski rizling, pinot sivi, traminac, muškat žuti…) i šipona. Raznolik i razrađen sortni profil, živahne kiseline i vina koja uz umjerenu razinu alkohola daju potpuno zrela vina, štajerski su adut i teško im je pronaći par u svijetu. Na radionici smo predstavili niz sortnih vina od sorti sauvignon, šipon i rajnski rizling. Presjek je bio uvjerljiv, posebno kod sauvignona i šipona. Čvrsto sam uvjeren da se pomalo uspavana štajerska Trnoružica konačno probudila i da najbolje od Štajerske tek dolazi.»Watch this space«, rekli bi naši engleski kolege.“

Vidno oduševljeni vinski kritičari i međunarodno priznati vinski stručnjaci studijsku turu upotpunili su obilaskom vinarija Verus, Kogl i Kobal.

Međunarodni novinarski tim došao je iz osam zemalja: SAD-a, Nizozemske, Velike Britanije, Poljske, Hrvatske, Srbije, Austrije i Slovenije. Među njima bila je i renomirana engleska vinska stručnjakinja Master of Wine, za mnoge najveća poznavateljica istočnoeuropskih vina, Caroline Gilby, MW (Master of Wine):

Caroline Gilby

„U Sloveniju dolazim više od 20 godina i u tom sam razdoblju vidjela brojne promjene. Pogledamo li slovenske vinske regije, Štajerska je dosta dugo zaostajala za zapadnim dijelom Slovenije jer je za nju dugo vremena vrijedila percepcija polusuhih i poluslatkih vina. Ono što me iznenadilo i oduševilo tijekom ove studijske ture je koliko vinara danas proizvodi kvalitetna i sortno izražena suha vina. Štajerska ima puno potencijala za ugodno aromatična, »crispy refreshing« s izrazito voćnim notama, a s druge strane također za ozbiljna zrela vina. To su karakteristike pobjedničkih vina na globalnom tržištu. Ovom prilikom srdačno pozdravljam novoosnovano udruženje Štajerska Slovenija u kojem se prvi put okupilo više od 20 vinara koji predstavljaju svoju regiju i rade za zajedničko dobro. Naime, nemate konkurenciju u domaćoj regiji, vaša je konkurencija u susjednim zemljama, ali i šire, poput Čilea i Australije. Vi ste mala vinska regija u maloj zemlji koja se natječe na globalnom tržištu, stoga morate nastupati zajedno.“

Saša Špiranec

„Ovu sam regiju osobno poznavao otprije jer smo susjedi, a i bavim se vinima, ali do sada se ništa nije organiziralo zajedno. U prošlosti sam već posjetio pojedine štajerske vinare, koje i osobno poznajem, ali nisu mi dali dojam o veličini ove regije, o tome što nudi i koliko je kvalitetna. Ovih sam dana shvatio da je regionalni prosjek kvalitete vrlo visok. Po mom mišljenju, Štajerska je idealna regija za sauvignone i šipone, ali također nalazimo vrlo dobar i tipični pinot crni. Obilaskom vinskih podruma dobili smo bolji uvid ne samo u vina, već i u same vinare. Štajerska je jedna od rijetkih regija s kontinentalnom klimom koja može u vinima izraziti nevjerojatnu svježinu. Drugima je to teško postići. Nekada to nije bila prednost, zbog toga su to prikrivali šećerom, a danas je sasvim druga priča. Moje je mišljenje da je najveće vino ove regije upravo šipon – njegov intenzitet i dugi naknadni okus, slast, živost i citrusi definitivno su karakteristike atraktivnog vina. Upravo zbog toga ga poznavatelji prepoznaju kao veliko vino iznimne širine.“ rekao je Saša Špiranec – Vinart, Hrvatska.

Druženje sa štajerskimi vinarima

Vinogradarstvo u Štajerskoj ima dugogodišnju tradiciju, bogatu povijest i iznimne prirodne karakteristike.  Na inicijativu domaćih stručnih institucija i grupe vinogradara i vinara, u ožujku ove godine osnovano je Udruženje vinorodna Štajerska. Svrha je i cilj udruženja ponajprije podizanje prepoznatljivosti i ugleda vina vinorodne regije Štajerska Slovenija u zemlji i inozemstvu, povećanje prepoznatljivosti regije kao vinskog odredišta s kvalitetnom vinskom turističkom ponudom te uvrštavanje na svjetsku vinsku kartu najboljih vinorodnih regija. Ključna je točka bliska povezanost i suradnja između partnera u projektu (vinara odnosno vinarija) i njihovih pobornika, s ciljem udruživanja snaga i stvaranja snažne prepoznatljivosti odredišta za budući razvoj i rast turizma te imidža Štajerske Slovenije kao vinske regije. Cilj je vratiti Štajerskoj ugled koji je već imala u prošlosti. Štajerski su vinari složni: „Elegancija, svježina i aromatičnost moraju ostati glavne prednosti Štajerske.“Studijska tura uvod je u niz aktivnosti koje će se odvijati na inicijativu novog udruženja. Do kraja godine planiraju uspostaviti novu mrežnu stranicu sa svim informacijama i članovima, a puno će raditi i na komunikaciji putem medija, društvenih mreža i kreiranja sadržaja koji će spajati cijelu regiju.

Predstavljanje vinara u Ptuju

Više o udruženju Vinorodna Štajerska

Geografska lokacija – Štajerski terroir

Štajerska Slovenija najveća je vinorodna regija u Sloveniji, smještena između Alpa i Panonske nizine. Radi se o vrlo raznolikom krajoliku sa strmim padinama u Halozama, izrazito antropogenim terasama u Ljutomersko-Ormoškim goricama i Mariboru koji se može pohvaliti vinogradom usred grada i najstarijom vinovom lozom na svijetu (kavčinom crnom) koja ljubitelje vina oduševljava već više od četiri stoljeća. Na sjevernom dijelu brežuljci završavaju Radgonsko-Kapelskim goricama koje se prema Prekmurju spuštaju u Panonsku nizinu. Okoliš ima već poznate položaje iz prošlosti koji se svrstavaju među četiri posto najboljih vinogradarskih položaja u svijetu. Tlo se razvilo na mekim karbonatnim stijenama. Prekrasan, natprosječno zeleni vinski krajolik ima jedinstvene klimatske uvjete: optimalnu opskrbljenost vodom, ali prije svega vruće sunčane dane i prohladne noći tijekom sazrijevanja grožđa koji bitno utječu na prepoznatljiv stil vina.

Ulaganje u prepoznatljivi stil štajerskih vina

Podregije Štajerske Slovenije razlikuju se jedna od druge, ali imaju zajednički nazivnik: u vinima je posebno izražena Sortna prepoznatljivost i aromatika . Vinorodno područje Štajerska Slovenija poznato je po elegantnim, sortno specifičnim bijelim vinima i sortama koje naglašava panonska klima za koju su karakteristične veće temperaturne razlike između dana i noći, relativno suha ljeta i hladne zime. Njihov cilj graditi prepoznatljivost sorte sauvignon koja je zajednička je svim podregijama. Sauvignon je sorta koja sortnu prepoznatljivost svojom karakterističnom aromom razvija upravo u Štajerskoj Sloveniji.

PR: Sonja Erčulj                                                                                                                                                  Fotografije: Nina Kurnik i Ciril Ambrož

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...