Slatka Istra u Vižinadi!

Tradicionalne istarske slastice zamirisale su u nedjelju navečer 14. kolovoza ulicama Vižinade na 24. izdanju nadaleko poznate manifestacije Slatka Istra koja je nakon dvije godine pauze okupila više od 2000 posjetitelja uz izložbu kolača, bogat program i odličnu feštu. Organizatori ovog mnogima omiljenog događanja su Turistička zajednica Vižinada i Općina…

Tradicionalne istarske slastice zamirisale su u nedjelju navečer 14. kolovoza ulicama Vižinade na 24. izdanju nadaleko poznate manifestacije Slatka Istra koja je nakon dvije godine pauze okupila više od 2000 posjetitelja uz izložbu kolača, bogat program i odličnu feštu. Organizatori ovog mnogima omiljenog događanja su Turistička zajednica Vižinada i Općina Vižinada.

Kao što piše portal Bookaleta, Slatka Istra u Vižinadi vjerojatno je, brojem sudionika odnosno natjecatelja, najmasovnija istarska natjecateljska gastro-manifestacija oslonjena na tradiciju. Spektar istarskih tradicijskih slastica odnosno preciznije rečeno – kolača, nije velik, a u devet natjecateljskih kategorija, koliko ih pokriva ova manifestacija sa skoro četvrt stoljeća tradicije (ovogodišnje je izdanje Slatke Istre bilo 24. po redu), obuhvaćene su sve važnije vrste tradicijskih istarskih kolača, od kojih neki čak i nisu opće istarski već su poznati samo u jednom manjem dijelu našeg poluotoka.

Oko 220 uzoraka svih devet temeljnih vrsta istarskih tradicijskih kolača natjecalo se za naslov najboljeg na ovogodišnjoj Slatkoj Istri. Žiri je imao nimalo lak zadatak, ne samo radi brojnosti uzoraka, već i zbog djelomičnih razlika u receptima ili formama pojedinih kolača, koje proistječu iz različitih mikrolokalnih tradicija. Upravo zbog tih razlika, i zbog činjenice da kolači iste kategorije dolaze iz različitih dijelova Istre, natjecateljima se ne nameću konkretna svojstva pojedinih kolača, već se toleriraju uzajamne razlike sve dokle je nedvojbeno jasno da je riječ o jednom te istom kolaču.

Primjerice, za poveticu (štrukolo, štrudel) je dopušteno da bude savijena u krug ili u spiralu (u oblik „puža”), ali i da bude potpuno ravna odnosno da ima oblik štruce. Kod pandešpanje se isto tolerira različit oblik kalupa u kojemu se ovaj kolač peče, ali se ne toleriraju odstupanja u sastavu tijesta, jer je pandešpanja poznata upravo po svom minimalističkom receptu. Pinca je također tradicijski kolač kod kojega su zamjetne razlike prvenstveno u vanjskom obliku, ali karakter pince leži u tijestu i ono je presudno za ukupnu kvalitetu više nego oblik, čak i više nego lagana zagorjelost vanjske kore. Paštini odnosno domaći suhi keksi su najčešće ravni, iako ima i okruglih, ali bucolaj može biti samo okruglog, i to prstenastog oblika, s obaveznom rupom u sredini. Boculaj je k tome kolač koji postoji samo u tradiciji dijela Bujštine, a i iz tako uskog područja on na ocjenjivanje u Vižinadu dolazi u dvije varijante: kao običan „prsten” od tijesta, i kao opleteni prsten, no i ovdje ta forma nije važna koliko je važno što se dobije kad se u njega zagrize.

Naravno da je žiri vrednovao i vizualnost pojedinih kolača, ali uvijek kao kategoriju manje važnu od okusa, konzistencije i aromatike. Kod kroštula je, primjerice, izgled prilično važan, ali u smislu urednosti i ljepote a ne zadanog oblika, bez obzira je li kroštula zamotana u „ružu” ili u „fjok”. Kod fritula međutim izgled prilično utječe na ocjenu, jer je loš „zgužvani” ili zgnječeni oblik fritule najčešće posljedica loše pripremljenog tijesta.

Žiri je zato bio sastavljen od ljudi različitih profila iz različitih dijelova Istre, kako bi se kroz uzajamne korekcije u ocjenama i zaključcima moglo doći do pouzdano vjerodostojnog vrednovanja natjecateljskih kolača, koji su sve do konačne odluke žiriju bili poznati samo po brojčanim oznakama, bez saznanja ni o autoru niti o dijelu Istre odakle kolači dolaze. Žiri ovogodišnje Slatke Istre činili su Laura Kešac, nagrađivana sudionica Slatke Istre; Klaudia Pilato iz pekare Concettino; Franko Milotić, profesor kuharstva u mirovini; Davor Šišović, novinar gastro portala Bookaleta; te Donatella Leonardelli, novinarka portala Istra24.

Nakon višesatnog kušanja i ocjenjivanja, odlukom ovog žirija šampionkama Slatke Istre 2022. proglašene su: za fritule Danijela Koraca iz Višnjana, za kroštule Vesna Škofić iz Poreča, za boculaj Nevija Gardoš iz Krasice, za pincu Zdenka Jakus iz Žminja, za breskvice Ondina Kranjčić iz Žminja, za pandešpanj Nevia Lukšić iz Pazina, za cukerančiće Ana Žufić iz Šaini kod Pazina, za poveticu Neda Ivančić iz Ritošinog Briga te za paštine Loredana Paris Pastorčić iz Vižinade.

Ocjenjivanje kolača obavljeno je u subotu navečer, a nagrade su pobjednicama uručene na vrhuncu večernjih nedjeljnih svečanosti, na pozornici pred mnogobrojnom publikom koja je ispunila trg u Vižinadi. Tijekom popodneva svi su se kolači iz natjecateljske konkurencije mogli i razgledati na izložbi u školskoj dvorani, a na kraju večeri ponuđeni su i na kušanje: većina je nestala u svega nekoliko minuta.

Vina Geržinić

Poseban kutak na nedjeljnoj fešti bio je posvećen ovdašnjim vinarima: bilo je to već treće izdanje manifestacije Vinske večeri u Vižinadi, na kome su se predstavile vinarije Bruno Ferenac, Deklić, Franc Arman, Geržinić, Sosich, Pilato, Marino Rossi i Pino Rossi; uz vina moglo se kušati i nešto maslinovih ulja te pršuta, no svakako je najzabavnije bilo sljubljivati ponuđene kolače s vrlo širokom lepezom okusa, sorti i stilova vižinadeških vina.

Vina Deklić

Završnici Slatke Istre prethodile su radionice izrade tradicijskih istarskih kolača u kući Maraston, gdje je i na sam dan fešte održana radionica izrade labinskih krafi, a Slatka je Istra bila predstavljena i na nedavnom Motovunskom filmskom festivalu. Ova doista jedinstvena istarska smotra posvećena isključivo domaćim istarskim kolačima velik je doprinos ne samo čuvanju slatkog dijela istarske kulinarske tradicije, već i njenom efikasnom prenošenju na mlađe generacije.

Davor ŠIŠOVIĆ / Bookaleta www.bookaleta.com , TZ Vižinada

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...