Graševina a cappella – neobičan spoj pjesme i vina u Slavonskom Brodu!

U četvrtak, 8.9.2022.  Slavonski Brod ostao je „bez teksta“ ali ne i bez pjesme i božanske kapljice, u Kapelanovu stanu kraj Tvrđave gdje je održano do sada najoriginalnije predstavljanje graševine uz pjesmu „a cappella“ poznatog Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“. Na događaju su se, u opuštenoj atmosferi, predstavile graševine pet slavonskih…

U četvrtak, 8.9.2022.  Slavonski Brod ostao je „bez teksta“ ali ne i bez pjesme i božanske kapljice, u Kapelanovu stanu kraj Tvrđave gdje je održano do sada najoriginalnije predstavljanje graševine uz pjesmu „a cappella“ poznatog Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“.

Na događaju su se, u opuštenoj atmosferi, predstavile graševine pet slavonskih vinogorja uz domaće zagrize lokalnih proizvođača, uz vodstvo idejne začetnice projekta, prof. Marije Vukelić i učitelja, pjevača, ali i budućih sommeliera Dalibora Veličkoga i Dina Klema, iz HPD-a „Davor“ koji su, sa svojim muškim dijelom zbora, otpjevali nekoliko pjesama, uvježbanih za ovu posebnu prigodu. Događaju su nazočili i gradski oci, te predstavnici županija i turističkih zajednica grada i županije koji su događaj prepoznali i podržali.

Gradonačelnik Slavonskoga Broda g. Mirko Duspara cijeni dobru kapljicu, a osobito graševinu kao domaću važnu sortu. „Podsjećam da u novoobnovljenoj Kući Brlić na brodskom Korzu upravo za ovakve i slične prigode postoji vinski podrum, te se nadam da će se ondje ubuduće održavati slične prezentacije“  – istaknuo je.

Gospodin Željko Burazović (pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije) rekao je da je “graševina a cappella“ odlična prigoda da upoznamo domaće vinare i njihove proizvode te im tako pružimo podršku i motivaciju u daljnjoj proizvodnji.  Upravo njegov odjel se bavi poticanjem proizvodnje domaćih poljoprivrednika i ovakvi događaji pomažu uvelike u toj zadaći. Gospodin Robert Wachtler, predsjednik HPD-a “Davor” pozdravio je sve nazočne u ime najstarijeg građanskog društva osnovanog još davne 1871. godine, istodobno jednog od pet najstarijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, koji trenutno broji 30-ak aktivnih članica i članova. Svim sudionicima događaja „Graševina A Cappella“ poželio je ugodnu večer u kojoj će se za osjetila vida, mirisa i okusa pobrinuti vino graševina, a za osjetilo sluha sedmeročlani muški komorni sastav HPD-a “Davor” predvođen dirigentom Karlom Đurićem.

Iako je vrijeme berbe iznimno delikatan dio godine za vinare, od šest vina, predstavnici triju vinarija su i nazočili ovome događaju – Stanić,  Krauthaker i  Josipović, dok su vina poslali iz vinarija Antunović, Buhač i Josić. Degustaciju je koncipirala prof. Marija Vukelić, a vina su, u pauzi između pjesama, stručno točili budući sommelieri, vinski entuzijasti Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ – Dalibor i Dino.

Tijekom vinskoga kušanja i glazbenog guštanja uvodno je predstavljena sorta i pokazan grozd koji ima bobice slične grašku (zato i jest nazvana – graševina), a degustacija je podijeljena na četiri dijela tj. četiri kategorije –  pjenušave graševine, mlade mirne, mirne odležane i desertne.

Na samom početku poslužen je pjenušac Josipović  kutjevačkog vinogorja (prigodnoga) „glazbenoga naziva“ –  Jazz, odličan spoj (cuvée) graševine i rajnskog rizlinga, šampion nedavnoga natjecanja u Kutjevu, u kategoriji pjenušavih vina. Gospodin Goran Josipović opisao je ukratko svoju vezu s graševinom i pjenušcima, te naglasio važnost sorte.

Jazz je pratila skladba Dobra večer, uzorita kojom su Davoraši pozdravili sudionike događaja.

Prva se s mirnim vinima predstavila „domaća“ brodska vinarija Stanić, s graševinom Klassik 2021 naglašenih svježih herbalnih i voćnih aroma, a o obiteljskoj vinariji su govorili otac Milan i sin Josip. Vinogradi Stanić nalaze se na južnim obroncima Dilj gore, u blizini rijeke Save, na 210 m nadmorske visine. Južna i jugoistočna orijentacija vinograda grožđu daje puno sunca pa je graševina izražene aromatike i dobroga tijela.

Srijemsko vinogorje predstavila je graševina Liska 2021 mladoga iločkoga vinara Domagoja Buhača, puna, intenzivna, mineralna, medna.

Uz mlade graševine posluženi su lokalni sirevi, a glazbena pratnja bila je  pjesma Slavonijo, mili zavičaju.

 

U kategoriji odležanih graševina gostovale su iznimne predstavnice kutjevačkoga i erdutskog vinogorja – Graševina Mitrovac 2017. Krauthaker i Graševina Tradition Antunović 2017. Ista sorta, isto godište, različita vinogorja, različita vinifikacija i različit pogled na vino. Graševina Mitrovac velikana hrvatskoga vinarstva, g. Vlade Krauthakera, iako već u 5. godini života sačuvala je svježinu, bila je voćna, puna, moćna – pokazala je potpuni izraz posebnoga položaja (terroira) Mitrovac čiji nosi naziv.

Graševina Tradition 2017 (nasljednica Graševine Premium 2013, Decanterove platinaste graševine!), prve vinske dame Slavonije, Jasne Antunović Turk iz Dalja, bila je puna elegancije, kremoznosti, ženstvenosti, mednih nota zrele kruške i dunje, slasna i trajna – mineralna, obljubljena Dunavom. Teško se bilo odlučiti za favorita, ali – mora se priznati – da su dame prepoznale „ženski dodir i toplinu“ u Graševini Tradition, koja im je izmamila uzdahe!

Obje su graševine dobro spojene uz kulen i druge domaće nareske i uz skladbu Ne dirajte mi ravnicu. Šećer na kraju, dvije poluslatke dame, graševina Dulcis 2021 vinarije Stanić i baranjska Graševina Terra Pannonium 2021 poznate vinarije Josić, slatko su začinile ovu večer uživanja u svim čulima, uz domaću orahnjaču i makovnjaču s pjesmom U ranu zoru.

Ideja sljubljivanja odabranih pjesama Davoraša i graševina različitih slavonskih vinogorja pokazala se „dobitnom kombinacijom“ za ponovno oživljavanje kulturnoga života Slavonskog Broda. Istodobno je to bila dodatna popularizacija najvažnije hrvatske bijele sorte – graševine, vina i vinara Slavonije i Podunavlja koji je vole, cijene i s njom žive. Podsjetimo se da su u jednom trenutku spojena dva velika i važna protagonista kulturnog i vinskoga života Slavonije i Hrvatske  – KPD Davor, promicatelj kulturnih događanja Slavonskoga Broda i  graševina, naša najrasprostranjenija sorta (njome je posađena  ¼ ukupnih površina vinograda u Hrvatskoj) – te da ovaj koncept događaja do sada nije viđen: vođeno kušanje vina uz pjevanje „a cappella“.  Ushićenje publike, potaklo je organizatore na razmišljanje kada i gdje ponoviti ovaj uspješan spoj pjesme i vina. Nazire se mogućnost skore reprize u Zagrebu, a manifestacija u Slavonskom Brodu svakako želi postati „tradicionalna“, a možda se i proširi izvan lokalnih okvira. Malim, ali sigurnim koracima, Davoraši ponovno pokreću kotač kulturnih zbivanja u svome gradu, stoga – poželimo im sreću!

Foto: Tomislav Margeta / Foto Foodie

Više fotografija na FB stranici “Zlatne riječi”: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=paroledoro&set=a.579108057335274

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Bogdanuša je bogom dana – koliko ste ih dosada kušali?

Koliko dobro poznajete bogdanušu?  Ako ste dosada kušali (samo)  jednu, dvije -  ovo je pravo vinsko druženje za vas. Sortna vinska radionica -  kušanje naslijepo vina izvorne hvarske sorte bogdanuše tj. bogdanjuše, kako je nazivaju Hvarani! Podrijetlo sorte...

Hvarska vina predstavljena u Zagrebu – “NAJBOJE OD HVARA“

  Na Vinskoj srijedi u restoranu Trilogija Fino & Vino predstavljena hvarska vina  u Zagrebu - „NAJBOJE OD HVARA“ Nakon ovogodišnjeg  „4.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde“ - ocjenjivanja vina otoka Hvara (održanog 27.8.2022), i Zagrepčani su imali...

Francuski i vino – dolina rijeke Rhône!

Online tečaj za vinske ljubitelje i profesionalce  Online tečaj FRANCUSKI I VINO nastavlja se s još nekoliko zanimljivih tema i onda kreće - ispočetka, od slova A, početkom studenoga! Jedinstvenu i originalnu ideju razradila je prof. Marija Vukelić, kao podprojekt...

Vinske zvijezde, 5. ocjenjivanje 2022. s temom “Jesen u čaši”!

Projekt ocjenjivanja VINSKE ZVIJEZDE  (IG #WineStarsCroatia) ide dalje, korača prema svojoj desetoj godini postojanja.  Koncept je već poznat, ocjenjivači su svi redom s vinskim znanjem, iskustvom i diplomom/certifikatom, a nositelj projekat je tvrtka Zlatne riječi s...

Food Film Festival Zagreb 2022 – Filmovi i klopa na Zrinjevcu!

Food Film Festival Zagreb - hrana uz dobar film! Food Film Festival Zagreb omiljeno je zagrebačko festivalsko događanje koje u najljepši gradski park Zrinjevac donosi kombinaciju dvije umjetnosti – filmske i one spravljanja hrane.  Film uz ukusnu hranu, kao i hrana uz...

Pin It on Pinterest

Share This