Petkom na placu #1: Volite li češnjak?!

  Antibiotik, antioksidans i zaštitnik imuniteta:  upoznajte jednu od najčešće korištenih namirnica u kuhinji! On je praujak ljiljana i bratić luka. No, češnjak je prije svega dragocjen dodatak prehrani. Malo je povrća tako bogato antioksidansima kao ova svestrana lukovica koja, svježa ili osušena, cijela ili u prahu, nikada ne može…

 

Antibiotik, antioksidans i zaštitnik imuniteta:  upoznajte jednu od najčešće korištenih namirnica u kuhinji!

On je praujak ljiljana i bratić luka. No, češnjak je prije svega dragocjen dodatak prehrani. Malo je povrća tako bogato antioksidansima kao ova svestrana lukovica koja, svježa ili osušena, cijela ili u prahu, nikada ne može nedostajati u aromama kuhanja. Izvrstan je izvor sumpora i selena, bitnih za čišćenje jetre i smanjenje “lošeg” kolesterola. Češnjak pospješuje rad imunološkog sustava, bori se protiv infekcija i gljivica poput antibiotika, čisti probavni sustav, regulira krvni tlak i, prema najnovijim istraživanjima, ima antitumorsko djelovanje.

Važno je ne pregrijati ga: previše topline raspršuje dio njegovih hranjivih tvari. Povoljna je kombinacija s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ili običnim suncokretovim, jer biljna mast pomaže prilagodbi nutrijenata češnjaka. Gotovo je beskorisno nabrajati beskonačne namjene organskog češnjaka: može obogatiti bruschette ili jelo s mahunarkama, uklopiti se kao savršena aroma u pestu ili umaku od rajčice.

Poput bijelog, ružičastog ili crvenog, i crni češnjak također dolazi iz Koreje. Fermentacijom u zatvorenim posudama u vlažnoj atmosferi crnom se češnjaku povećava koncentracija dragocjenih enzima i tako ga čini lako probavljivim. Okusom podsjeća na soja umak i sladić, a nasjeckan ili miksan može obogatiti razne pripravke, od guacamole do aioli umaka, kreme od češnjaka pripremljene u vegetarijanskoj varijanti (sa sojinim mlijekom umjesto jaja) izvrsne sa sirovim povrćem ili povrćem na lešo. Može se u ploškama prostrti na miješane salate i povrće na žaru. A za neobičan eksperiment, nekoliko kriški možete pomiješati s umakom od tamne čokolade koje ćete poslužiti u kombinaciji s tofuom na žaru ili kozjim sirom.

Trik za miris?

Za jak miris češnjaka koji se dugo zadržava u ustima zaslužni su alicin i dialil disulfid, spojevi prodorne arome na bazi sumpora. Kako biste ih uklonili, češnjeve možete držati u sojinom mlijeku 1-2 sata prije upotrebe. Sojino mlijeko svojim masnoćama neutralizira sumpor. Korisno je izvaditi središnji izdanak ili posebnim alatom istisnuti češnjeve kako bi se zadržao vlaknasti dio. Ako je šteta učinjena i već ste pojeli češnjak, pokušajte sažvakati nekoliko zrna kave, klinčić, list kadulje ili peršina, ili nekoliko kriški jabuke s korom.

***

RECEPT 

JUHA OD ČEŠNJAKA S KORICOM DOMAĆEG KRUHA

Ova juha od češnjaka savršeno je jelo za prohladne jesenske dane: kremasta, ali lagana u odnosu na zimske juhe i minestrone, bogata brojnim povrćem i drugim punim sastojcima.
Ako želite da vam bude sočnija, dodajte korice domaćeg kruha.  Glavni sastojak ove juhe jest češnjak – jedna od namirnica s najvećim zdravstvenim svojstvima zahvaljujući visokom udjelu tvari s antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Češnjak se ponajviše ističe svojom sposobnošću preveniranja mnogih vrsta raka, posebno glave, nosa, grla i probavnog sustava.

Priprema : Jednostavna
Porcije : 6
Trajanje : 20 min
Kalorije : 320 kalorija x porcija

Sastojci :

1/2 l mesnog temeljca
3 kriške domaćeg kruha
6 glavica svježeg češnjaka
20 listića kadulje
1 list lovora
grana padano
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
vrhnje
1 chili papričica
1 list peršina
1 majčina dušica
papar, sol

Glavice češnjaka očistite, narežite na režnjeve i ogulite. Pomiješajte u loncu 1,5 l vode s temeljcem, dodajte češnjak, kadulju, dio majčine dušice, nasjeckani peršin, lovorov list i ljutu papričicu. Čekajte dok počne ključati i ostavite da kuha 25 minuta.

Pustite da se ohladi, izvadite lovor i chili papričicu te sve stavite u mikser: trebali biste dobiti gustu i homogenu juhu. Prebacite u lonac, zagrijte i dodajte vrhnje (ili mlijeko) da omekša. Dobro posolite, popaprite, dodajte ulje i prokuhajte par minuta.

Kriške kruha stavite pod rešetku pećnice da dobro porumene. Na tanjure rasporedite kore, pospite ih parmezanom u listićima i preostalom majčinom dušicom te prelijte juhom.

Pripremila FB

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Dođite na 2. Asian Street Food Festival!

 Od 6. do 12. svibnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu pretvorit će se u raskošno igralište egzotičnih okusa i najprestižnijih namirnica ikad predstavljenih na street food festivalu. U ovih sedam dana, posjetitelji će imati priliku istražiti raskošnu paletu...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...

Taste Slovenia – gourmet doživljaj na Lošinju!

Gourmet doživljaj Taste Slovenia i ove će se godine održati na Lošinju, od 1. do 4. svibnja u čarobnoj uvali Čikat, točnije u Boutique Hotelu Alhambra i hotelu Bellevue. Ovaj događaj ujedinit će tri renomirana slovenska kuhara i kulinarske zvijezde hotelskih...