Vrhunski ružičasti šampanjci koje treba kušati!

Ususret 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb 2023, a koji će se održati 02.06. 2023.godine u Restoranu Maksimir, donosimo vam zanimljiv odabir nekoliko rosé šampanjaca po izboru magazina Decanter.  Ovaj uvijek popularan stil šampanjca često je skuplji od svojih bijelih pandana, ali nudi niz izvrsnih opcija za slaganje hrane i dobro…

Ususret 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb 2023, a koji će se održati 02.06. 2023.godine u Restoranu Maksimir, donosimo vam zanimljiv odabir nekoliko rosé šampanjaca po izboru magazina Decanter. 

Ovaj uvijek popularan stil šampanjca često je skuplji od svojih bijelih pandana, ali nudi niz izvrsnih opcija za slaganje hrane i dobro je postavljen kao poslastica za Valentinovo.

Dok je nonvintage rosé šampanjac još uvijek popularan izbor među potrošačima, Jan Konetzki, konzultant sommelier i direktor odjela vina u Four Seasons, primjećuje da vintage i prestige cuvée rosé šampanjci dobivaju na snazi, osobito u restoranima. Lako je vidjeti zašto, jer mnogi od najboljih primjera mogu sjajno funkcionirati za stolom – bilo da je Valentinovo ili ne. Popis u nastavku prikazuje ružičaste šampanjce koje su pregledali stručnjaci Decantera i koji su dostupni po različitim cijenama, s nekim opcijama velike vrijednosti ispod 30 € do skupljih po cijeni preko 350 € po boci.

Kako se pravi ružičasti šampanjac?

Postoje dva načina za postizanje ružičaste nijanse ružičastog šampanjca: rosé d’assemblage ili saignée

Rosé d’assemblage:  Champagne je jedina regija u kojoj je miješanje crnog i bijelog vina dopušteno za proizvodnju ružičastih vina, a uobičajeno je na svim razinama kvalitete. Bijelom osnovnom vinu prije druge fermentacije dodaje se mala količina crnog vina od pinota crnog i/ili pinota meuniera. Postotak crnog vina koji se dodaje u ovoj fazi ovisi o preferencijama proizvođača i može varirati od 5% do 15% ili više. Cilj je osigurati održavanje svježine i napetosti šampanjca. Carine Bailleul, chef de cave u Champagne Castelnau, kaže da je njezin cilj ‘imati finu ravnotežu između voćnosti, slatkoće, boje i kiselosti’. Stoga se podrazumijeva da crno vino koje se dodaje mora biti visoke kvalitete. Ne samo da doprinosi boji gotovog šampanjca, već i okusu i teksturi.                                                                                                                                        Saignée Metoda: saignée uključuje ispuštanje ružičastog soka od maceriranja crvenog grožđa. Louis Roederer koristi verziju ove tehnike uz hladnu maceraciju za izradu Cristal roséa, na primjer. Varijanta Fleur de Miraval koristi metodu saignée, pomiješana s vrhunskim chardonnayem, prema vinaru Rodolpheu Pétersu, koji je radio na projektu zajedno s Bradom Pittom i obitelji Perrin.

Kakav je okus ružičastog šampanjca?                                                                                                         Teško je generalizirati kakav je okus ružičastog šampanjca jer stilovi mogu varirati, no mnogi će imati uočljive znakove crvenog bobičastog voća uz citruse kao što su grejp i naranča. U složenijim stilovima, kao što je vintage rosé, ovo bi moglo biti uravnoteženo s tradicionalnim autolitičkim okusima šampanjca, kao što su brioche ili arome poput kruha, povezane s odležavanjem na talogu. Rosé šampanjac i sljubljivanje hrane Pink Champagne je svestran kada je u pitanju slaganje s hranom. Bogatiji stilovi mogu izdržati veće okuse i bogatiju hranu, dok delikatnija vina s voćnim okusom čine stilski aperitiv. Slađi stilovi kao što je demi-sec sjajno se slažu s voćnim desertima. Konetzki preporučuje ‘kolosalan prestižni cuvée pun pinota crnog kao što je Bollinger La Grande Année Rosé s pekinškom patkom’. Umak od šljiva u jelu pristaje uz slatke okuse šljiva u vinu. Predlaže Wellington od cikle s nečim poput Philipponnat Clos des Goisses Juste Rosé. Voćni, zemljani okusi bogati pecivima u vinu savršeno se slažu sa slatkom, zemljanom ciklom. Za dodatni glamur, dodajte malo sačuvanih crnih tartufa u jelo i isprobajte ga s 20 godina starim ružičastim šampanjcem za vrhunsku – ali prilično skupu – kombinaciju.

Sljedeća su vina kušana i ocijenjena od strane Decanterovih stručnjaka:

Fleur de Miraval, ER2 Exclusivement Rosé Brut, Champagne, France NV 

75% Chardonnay, 25% Pinot Noir. Izdanje ovog snažnog rosé šampanjca iz 2021. ima kompleksan nos s notama shiitakea, konzervirane višnje i citrusa.

***

Moët & Chandon, Grand Vintage Rosé Extra Brut, Champagne, 2013.godina

Mješavina 44% pinota crnog (14% crnog vina), 35% chardonnaya, 21% meuniera – 2013. je bila teška sezona, a berba grožđa za ovo vino  bila  je kasnija od uobičajene.

***

Barons de Rothschild, Rare Collection Rosé Extra Brut, Champagne, 2012. godina

Dobavljeno s položaja Premier Cru i Grand Cru – Avize, Oger, Le Mesnil-sur-Oger i Cramant za Chardonnay, te Verzenay i Vertus za Pinot.

***

Henriot, Rosé Millésimé Brut, Champagne, 2012. godina

Nakon zabrinjavajućeg početka vegetacijske sezone 2012., toplo ljeto rezultiralo je dobrom zrelošću do berbe. Mješavina 60% crnog pinota i 40 % chardonnaya.

***

Billecart-Salmon, Elisabeth Salmon Rosé Brut, Champagne, Francuska, 2009. godina

Pomalo silikatan i vibrantan bouquet uz složene arome crvenog bobičastog voća, začinskog bilja i limuna, sa svježim notama mentola koje se probijaju s malo zraka.

***

Charles Heidsieck, Rosé Millésimé Brut, Champagne, 2008. godina

Čvrsta  i koncentrirana punoća  voća na nepcu, udružena s naglašenom lepršavošću, a ipak se osjeća svijetlo, živo i gotovo primarno rosé vino.

***

Mailly, L’Intemporelle Grand Cru Rosé Millésimé Brut, Champagne, 2018. godina

Vrlo je cvjetno i voćno na nosu s naznakama slanih nota. Završnica je duga, nijansirana i napeta, potpomognuta pikantnom kiselošću.

***

Rare, Rosé Brut, Champagne, Francuska, 2012. godina

Nos je nevjerojatno fin i složen, izražavajući mirise voća iz voćnjaka, guave, jagode i limuna s primjesama dima.

***

Philipponnat, 1522 1er Cru Rosé Extra Brut, Champagne, 2014. godina

Nježna boja latica ruže. Nos je isprva suzdržan i otvara se sa crvenim bobicama i biljnom karakteru.

***

Veuve Clicquot, Vintage Rosé Brut, Champagne, Francuska, 2012. godina

Suzdržan, usredotočen, elegantan. Mirisna dubina crvenog voća i ugodna, blago kremasta tekstura koja odražava njegovo dugo odležavanje na talogu.

***

Perrier-Jouët, Belle Epoque Rosé Brut, Champagne, 2013. godina

Vino je u ranoj fazi pokazivanja vinskih karakteristika sa svježim girottesima, lišćem i dodirom dima. Usredotočen, aerodinamičan i poletan.

***

Ruinart, Dom Ruinart Rosé Brut, Champagne, Francuska, 2007. godina

Mirisno je i napredno na nosu, balansirajući sekundarne note zrelosti s aromama suhog voća i voćne kore. 

***

Tarlant, L’Aerienne Brut Nature, Champagne, Francuska, 2004. godina

Otvoren na nosu, kompleksno sušeno crveno voće i slatki začini sa zemljanim tonovima otkrivaju njegovu starost! Dok vino pokazuje okruglo tijelo.

***

Ocjenjivači:

Peter Liem nagrađivani je pisac o vinu i autor specijaliziran za šampanjac. Živi u Epernayu, objavljuje svoju web stranicu – www.champagneguide.net i sudomaćin je godišnjeg događaja La Fête du Champagne u SAD-u. Njegova knjiga Champagne objavljena je 2017. (Mitchell Beazley).                                                              Alan Bednarski je sommelier, vinski savjetnik i DWWA sudac. On je suvlasnik novog restorana s ‘udobnom europskom hranom’ koji bi trebao biti otvoren u Katowicama u Poljskoj u proljeće 2023., a uskoro će pokrenuti svoj Vodič za vino Cool Climate Wine Guide u početku online.                                                  Claire Thevenot MS,  vlasnica je britanskog uvoznika Vins-Clairs. Preselila se iz istočne Francuske 2002., napredujući do glavne sommelierke u Hotelu du Vin u Winchesteru, a zatim je 2006. postala prva francuska žena Master Sommelier, pobijedivši iste godine na britanskom natjecanju za sommeliera godine.

www.decanter.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...