Chic Ladies & Rosé Wine

Anita Vukušić Crevar poznata je zagrebačkoj finoj publici po urbanim mjesečnim okupljanjima pod nazivom Inspiracije , na koje poziva goste s raznih područja koji rade nešto originalno ili su u svom poslu jedinstveni. Nedavno je osmislila još jedno, ovaj put vinsko druženje, pod nazivom Chic Ladies & Wine u suradnji s vinotekom Vinolog i…

Anita Vukušić Crevar poznata je zagrebačkoj finoj publici po urbanim mjesečnim okupljanjima pod nazivom Inspiracije , na koje poziva goste s raznih područja koji rade nešto originalno ili su u svom poslu jedinstveni. Nedavno je osmislila još jedno, ovaj put vinsko druženje, pod nazivom Chic Ladies & Wine u suradnji s vinotekom Vinolog i vinskom stručnjakinjom Marijom Vukelić.

Vinska inspiracija bila je zanimljiva, originalna i plodonosna. Pozvane chic dame otkivale su chic elemente u vinu, ali i u sljubljivanju s kreativnim, ukusnim i oku ugodnim zalogajima u nijansama ružičaste boje, koje je pripremila Anita osobno.
Uz decentne i profinjene ružičaste detalje na lijepo uređenom stolu, dame su, uz vodstvo Marije Vukelić, kušale devet vina koja su nakon degustacije mogle kupiti ili naručiti u vinoteci Vinolog.
Kušanje je počelo uz dva vesela pjenušava talijanska vina – Baglietti Rosé Extra Dry No.7 NV i Tenuta Baron Rosé delle Stelle, brut, millesimato 2020.
Uparena su uz domaće zelinske jagode. Pjenušac Extra dry bio je favorit i lijepo se stopio s jagodama.
Slijedila su hrvatska mirna vina – Govorko Đelozija 2022, od sorti plavke i merlot te Geržinićev Rosé 2022, od terana. Južnjački mirisi i lakoća pijuckanja karakteristika su Govorkovog ružičastog miljenika, a jače tijelo i intenzivniji mirisi krasili su pravi, istarski terroirski rosé.
Uz hrvatski par vina servirane su mozzarella, burrata, i mozzarella di bufala sa cherry rajčicama, pogačom s maslinama i maslinovim uljem.
Francuski roséi najpoznatiji su na svijetu, stoga ni ovo kušanje nije moglo proći bez njih. Biser vino Pampa Rosé došlo je iz francuske vinske regije Languedoc-Roussillon, a čine ga sorte grenache [grenaš] i cinsault [senso]. Nježne ružičaste boje, mirisa na vinogradarsku breskvu, našao je svoje obožavateljice, ali Château Canadel Bandol 2020 bio je ponosni pobjednik večeri. Bandol je poznata francuska apelacija u kojoj je značajna crna sorta mourvèdre [murvedr], a u ovom vinu skladno je spojena s već spomenutim sortama grenachom i cinsaultom (jer Francuzi u roséima većinom spajaju više sorti) – oh là là, kakva radost za nepce! Na mirisu jagode, breskve, bijela trešnja, a u okusu zavodljiva struktura s malo zemljanih elemenata i mineralnosti. Un rosé chic pour les femmes chic!
Uz francuske rosée Anita je pripremila francusko jelo – «quiche» s lososom. Lijepo se uklopio i prikrio snažnije alkohole Château Canadela Iznenađenje večeri došlo je s Novog Zelanda – Pink Rosé Makuta Bay od sorte sauvignon blanc.
Vino se proizvodi od bijeloga grožđa u koje se doda mala količina crnoga. Svijetlo ružičaste je boje, a miriše na papriku, šparoge, ali i na marakuju i egzotiku – pravo otkriće!
Za kraj, naravno, nešto slatko. Rekonstrukcija cheese cakea u čaši s bobičastim voćem i laganom kremom od slatkog vrhnja sljubila se u slatkim poljupcima s ružičastim polusuhim Lectusom Vinologa (od crnog pinota i frankovke) i Buhačevim poluslatkim od merlota. Inspirativno, zar ne?

Vinska druženja sa chic vinima i damama održavat će se jednom mjesečno u prelijepom prostoru Sport Educe u zagrebačkom Kaptol centru, prema vinskim željama i temama koje odaberu upravo dame. U svibnju se planira kušanje pjenušavih vina iz portfelja vinoteke Vinolog, ususret 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb, a za točan datum – pratite Instagram stranice Me Time by Sport Educa i Marije Vukelić.

Do sljedećeg susreta, uživajte u proljeću, suncu i netom opisanim ružičastim vinima vinoteke Vinolog!

www.vinolog.hr

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...