Održan prvi kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu u vinskoj kući Pavlomir!!

U subotu, 24.06.2023. održan je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom. Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir okupio je stotinjak gostiju koji su imali sreće na vrijeme rezervirati svoje mjesto na ovom jedinstvenom hedonističkom događaju. Ondje su se, u ladanjskom okruženju, uz domaće kvarnerske proizvode na doručku kušala…
U subotu, 24.06.2023. održan je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.

Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir okupio je stotinjak gostiju koji su imali sreće na vrijeme rezervirati svoje mjesto na ovom jedinstvenom hedonističkom događaju.

Zvonimir Radišić Trio

Tena Peričić, Marija Vukelić, i Miroslav Palinkaš

Ondje su se, u ladanjskom okruženju, uz domaće kvarnerske proizvode na doručku kušala pjenušava vina s jazz pozadinom “Zvonimir Radišić Tria”. Pjenušavi doručak otvorili su organizatori, autorica Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb,  suorganizatorica Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski i domaćin vinar Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir.

Nazočne je pozdravila i direktorica TZ Kvarnera  Irena Perišić Živadinov naglasivši važnost ovakvih događaja u okviru strategije promicanja regije na eno-gastro razini, posebice nakon nedavnog proglašenja Kvarnera europskom regijom gastronomije 2026.

Najavili su program, u kojemu je, uz kušanje i uživanje bila uklopljena simpatična i “neformalna” radionica sljubljivanja pjenušavih vina i pralina Toš.

Na prvom Pjenušavom doručku Kvarnera tražilo se mjesto više, a gosti jedva čekaju drugo izdanje!

Svoj gastronomski potencijal pokazali su već na Pjenušavom doručku u vinogradu i mali proizvođači izvornih namirnica koje si svatko od nas može priuštiti – bili su tu sirevi sirane Runolist iz Krasna, naresci Buretić Bregi iz Kastva, slastice Vilma iz Raba, bakarski baškoti,  Krčki presnac, domaće trešnje lokalnog OPG-a, pršut vinarije Pavlomir, bribirski prisnac OPG-a Kršul J., med i medenjaci OPG-a Komadina, čokoladne praline Toš.

OPG Plovanić vina

Vinska kuća Pavlomir

OPG Ružić

A u čašama su se sjajili mjehurići udruge  Kvarner Wines: Vinske kuće Pavlomir, OPG-a Ružić i OPG-a Plovanić vina, dok je vinare s Krka predstavio Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines.

Kvarner Wines

Gost iznenađenja bio je vinar Jernej Žaren iz Dolenjske Slovenije koji je svojim pjenušavim vinima Albiana pokazao visoku kvalitetu i važnost ove vinske regije u širem okruženju.

Jernej Žaren

****

Razdragane posjetitelje nije omela ni bura – jer, kako su naglasili organizatori – i ona je prepoznatljiv “trenutak” Kvarnera i Novog Vinodolskog. Upravo bura je stvorila posebno ozračje na fotografijama jer s čašom mjehurića u ruci i vjetrom u kosi, svi su kadrovi bili  – originalni.

 

Posebno zanimljiva (i netipična) je bila radionica sljubljivanja pjenušaca i čokoladnih pralina Toš iz Crikvenice: uz bijele brut pjenušce od sorte žlahtina sljubljene su praline s pistacijom, uz ružičaste pjenušce praline sa šumskim voćem, a uz odležane pjenušce – praline s lješnjakom.

****

Na programu zvanom “En primeur” krčki vinari su predstavili većinom svježe berbe mirnih žlahtina i jedan sansigot, OPG Plovanić ponudio je Belicu 2022 i Sivi pinot 2019 iz amfore, domaćin Pavlomir pohvalio se svojim roséom Ružicom Vinodola.

A gost Jernej Žaren izmamio je uzdahe Sauvignonom 2021, odležanim 10 mjeseci na finom talogu. Sauvignon se velikodušno točio svim nazočnim ljubiteljima vina i više puta  – za kraj događanja!

****

Tena Peričić

Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, nije skrivala zadovoljstvo pjenušavim doručkom spomenuvši i važnu obljetnicu organiziranog turizma u Novom: “Jako sam sretna što smo ušli u suorganizaciju ovog predivnog događaja, slavljeničke godine kada Novi Vinodolski slavi nekoliko važnih obljetnica. Osim 145 godina organiziranog turizma, obilježava se i 25 godina vinarstva u Pavlomiru, a upravo tim povodom organiziran je i prvi pjenušavi doručak na Kvarneru, upravo u našoj vinariji Pavlomir. Vinska događanja su već prepoznata i sve popularnija, stoga me veseli da kultura vina raste, a time podižemo i kvalitetu naše destinacije. Vinarija Pavlomir već je veoma prepoznatljiv brend – svaka grupa koja dođe u Novi Vinodolski pita za nju. Najdraže nam je ipak da se gosti uvijek rado vraćaju i u vinariju i u naš prekrasni, mali grad. Zadovoljna sam prvim pjenušavim doručkom i mislim da je ovo početak jedne jako lijepe suradnje i promocije cijelog Kvarnera”.

www.pavlomir.hr

www.salonofsparklingwines.com

 

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...