Decanterjevi nagrajenci 2023 u Ljubljani!

Na 9. međunarodnoj  izložbi vina Decanter Awards 2023 u Hotelu Slon u Ljubljani okupilo se oko 300 vinskih stručnjaka i ljubitelja vina iz više od 10 zemalja, a predstavila su se 42 vinara koji su dobili Decanterove nagrade za vina. Slovenski su vinari ove godine osvojili rekordan broj medalja, ukupno…

Na 9. međunarodnoj  izložbi vina Decanter Awards 2023 u Hotelu Slon u Ljubljani okupilo se oko 300 vinskih stručnjaka i ljubitelja vina iz više od 10 zemalja, a predstavila su se 42 vinara koji su dobili Decanterove nagrade za vina. Slovenski su vinari ove godine osvojili rekordan broj medalja, ukupno 195 medalja, od čega 12 zlatnih.

Manifestacijom je obilježena i 20. obljetnica londonskog DWWA, Decanter World Wine Awards,  ocjenjivanja koje se smatra najvažnijim, najvećim i najvjerodostojnijim ocjenjivanjem vina u svijetu.

Robert Gorjak

“Kvaliteta vina u Sloveniji raste, ove su godine slovenski vinari osvojili rekordan broj medalja, čak 44 više nego lani”, naglasio je Robert Gorjak, međunarodno priznati i jedan od vodećih slovenskih vinskih profesionalaca, direktor škole Belvin i organizator salona Decanter Awards 2023. “Kada ocjenjujem vina, tražim četiri kvalitete vina, a to su iskrenost, autentičnost, kompleksnost i elegancija”, dodao je.

Vina Fornazarić

M-enostavno dobra vina,

Ščurek winery

Vina Kozlović

Gorjak je jedan od 250 Decanterovih ocjenjivača, Ove su godine ocjenivači bili iz 31 zemlje i ocjenjivano je ukupno 18.250 vina iz 57 zemalja. Ocjenjivanja se provode na slijepo, što znači da ocjenjivači ne znaju nazive podruma i vina, ali znaju iz koje regije pojedino vino dolazi, kao i stil vina i cijenu.

Albiana winery

Olivia Mason, voditeljica marketinga Decanterovih nagrada dodala je: „Sretni smo što manifestacija već devetu godinu privlači vrsne vinare, ne samo iz Slovenije, već i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, a ove godine i iz Francuske i Italije. Slovenska vina ostavila su na mene dojam posebno kao odlična bijela vina, posebno me impresionira njihova svježina.

Olivia Mason

U Decanteru se već jako veselimo nadolazećem događaju, odnosno 10. međunarodnom salonu u Ljubljani. Jedinstvena je u regiji, zbog čega ima visoku dodanu vrijednost – ljubiteljima vina služi kao svojevrsni kompas, a vinarima kao mogući način promocije i prozor u svijet. Čestitke, Slovenija!”

Saša Špiranec ( foto: Peter Irman)

Vodeći hrvatski vinski kritičar Saša Špiranec dodao je: „Decanterova nagrada je najvjerodostojnija u svijetu, uživa veliko povjerenje i ugled među vinskim kritičarima, pogotovo jer se od ocjenjivača očekuje jako dobro poznavanje vinskih regija. Svaka Decanterova medalja koju vino zaradi je stoga “zlata vrijedna”. Sva nagrađena vina su i predstavnici terroira, regije, a ne samo – iako je to temelj svega – kvalitete.”

Penine Bjana

Simon Woolf, Decanter Assessor, predsjedavajući Komisije skupa s Caroline Gilby, za sjevernu, srednju i istočnu Europu: „Decanterova etiketa na boci je referentna točka za mnoge ljubitelje vina. Decanter je vrlo stroga ocjena, svaki sudac je vinski profesionalac, iskusan kušač i stručnjak u svom području. Svaki vinar koji odluči sudjelovati može biti siguran da će njegovo vino dobiti dovoljno pažnje. Slovenska vina mogu se pohvaliti visokim stupnjem elegancije, vinari imaju visoku razinu samopouzdanja, a na vinskoj sceni sveprisutan je osjećaj tradicije i poštivanja vinske kulture.”

Vina Gašper

Slovenske vinarije ove su godine dobile čak 12 zlatnih medalja, među njima i Gašper Vina, i to za Cabernet Franc Selection 2020. Gašper Čarman, Vina Gašper: „Velika dodana vrijednost Decanterovih nagrada je njihov međunarodni doseg. Da vina Gašper dolaze iz Burgundije, iz Meursaulta ili da u Pomerolu postoji Château Gašper, ne bi mi trebala ni Decanterova priznanja ni recenzije vinskog kritičara Roberta Parkera. No, kako smo iz regije za koju sam siguran da je jedna od najboljih za proizvodnju vina u svijetu, ali nažalost još nije poznata u svijetu, ovakvi plasmani su važan dio promocije. Slati vina na ovakva ocjenjivanja je kao stajati gol pred strogom komisijom, ali prije toga ste se, naravno, potrudili i držali fige da dobijete dobru ocjenu. Općenito, uvjeren sam da bi slovenska vinska scena mogla učiniti više u zajedničkim naporima za jačanje brenda Wines from Slovenia.”

Hrvatsko – slovenska ekipa novinara i vinara

Salon Decanterovih dobitnika 2023. održan je uz podršku i pod pokroviteljstvom časopisa Decanter. Tijekom godina salon je posjetilo 2200 ljubitelja vina. Vinska škola Belvin sljedeće godine organizira jubilarni, 10. međunarodni salon prestižnih vina DECANTER AWARDER 2024. Pozvani ste!

 

****

ORGANIZATOR: BELVIN – vinska škola

Vinska škola Belvin osnovana je u travnju 2002. godine sa sjedištem u Mengšu. Seminare održavaju u Ljubljani i diljem Slovenije. Jedino su slovensko poduzeće koje se profesionalno bavi vinskom edukacijom. Glavna konkurentska prednost je prijenos znanja u praksu, međunarodno iskustvo te praktičan i pragmatičan pristup. Cilj škole je razvijati i provoditi kvalitetne i zanimljive tečajeve, radionice i degustacije namijenjene profesionalcima iz vinske industrije, kao i entuzijastima koji žele proširiti svoje vinske horizonte. Jedini su slovenski APP (Approved Program Provider) najveće vinske obrazovne institucije Wine and Spirit Education Trust (WSET) sa sjedištem u Londonu. Oko 600 sudionika godišnje posjeti edukativne događaje koje BELVIN organizira.

www.belvin.si

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Savršena destinacija za opuštanje u srcu Like – Otkrijte Janju Goru!

U srcu netaknute Like, svega sat i pol vožnje od Zagreba ili Rijeke, nalazi se Janja Gora - pravo otkriće za sve koji traže idealno mjesto za team building, proslave ili jednostavno bijeg od svakodnevice. Ovo jedinstveno imanje nudi bogat izbor aktivnosti koje će...

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...