Birrokracija – novo iznenađenje s Craft scene!

Duhoviti Lovrečani s pravom su nazvali svoj nedavno osnovani festival, posvećen isključivo istarskom craft pivarstvu, – Birrokracija. Smješten u šarmantnoj atmosferi lokalnog trga (Place), uz  prateće programe,, u potpunosti su uspjeli u svom cilju da povežu ovaj događaj u rastuću istarsku scenu zanatskog pivarstva. Jedino što nisu sasvim postigli bilo…

Duhoviti Lovrečani s pravom su nazvali svoj nedavno osnovani festival, posvećen isključivo istarskom craft pivarstvu, – Birrokracija.

Smješten u šarmantnoj atmosferi lokalnog trga (Place), uz  prateće programe,, u potpunosti su uspjeli u svom cilju da povežu ovaj događaj u rastuću istarsku scenu zanatskog pivarstva. Jedino što nisu sasvim postigli bilo je okupiti sve istarske pivovare, ali pet koje su sudjelovale (od ukupno jedanaest trenutno aktivnih) uspjele su stvoriti divnu atmosferu, ponuditi raznolik spektar kvalitetnih piva i postaviti čvrste temelje za budućnost. A predviđa se da će sljedeća Lovrečka Birrokracija iduće godine imati više od pet zanatskih pivovara.

Tako nas je o ovom događaju,u kratkom uvodu, izvijestio Davor Šišović iz Bookalete pa ćemo njegov opis prenijeti na našem webu kako biste doživjeli bar mali dijelić ove pivske priredbe tj. Birrokracije:

S obzirom na to da je dan kad je održana  Birrokracije bio najavljen kao jedan od najtoplijih dana u godini, tokom obilaska pivskih štandova na Lovrečkom trgu, od svakog tima smo tražili da izdvoji jedno svoje pivo kao ultimativno osvježenje za nevjerojatno vrući ljetni dan. I evo kako je sve završilo:

Pivovara Vergal iz Savudrije svoje najbolje rješenje za osvježenje nudi u pale ale pivu Mozaik, s aromama tropskog voća i malo više gorčine. U Lovreč su donijeli još jedno svoje pivo, Adriatik, također pale ale, ali poseban po tome što sadrži morsku vodu i aromu limunove korice.

Porečka pivovara Bura, jedna od prvih na istarskoj craft sceni, svoje je vrhunsko osvježenje ponudila kroz svoju žutu etiketu Optimist, a riječ je o blond ale pivu od tri hmelja i lagane citrusne arome. Na Burinom štandu točena je i zelena etiketa Hurricane (IPA), dok su ostala piva ove pivovare bila na raspolaganju u bocama.

Iz Buzeta se do Lovreča spustila ekipa pivovare Bruman, koja je za naj-osvježenje ponudila pale ale pivo Dog days are over, s 5 posto alkohola te aromama citrusa i tropskog voća. Mogla su se kušati još i piva Pajser (lager), Brainfucker (American IPA) te Babau (tamni lager).

Craft pivovara Labona dolazi iz Labina, a njezina piva nemaju fantazijska imena već se zovu prema tipu odnosno vrsti piva. Labinski prijedlog za naj osvježenje je Blonde ale, najmanje gorko i najmanje zahmeljeno pivo ove pivovare, s pet posto alkohola, vrlo finog i blagog voćnog okusa u kome lagano prevladava aroma grejpa. Labona je ponudila još i India pale ale, American pale ale te Porter, koji se mogao kušati samo iz boce dok su se ostala tri piva točila.

Pula na biri s juga Istre u Lovreču je predstavila svoja piva Svemirko (IPA), Djurasick (APA), Sunrise (cream ale), i Hip Hops (pale ale), koji je ujedno i njihov favorit za ljetno osvježenje. Hip Hops je lagano osvježavajuće pivo citrusnih aroma koje priziva da se uz njega pojede i neko meso s roštilja.

Osim piva, na lovrečkoj Placi rezao se i pršut lokalne pršutane Tomaso Mira Voštena, pekli su se ćevapi i kobasice, na jednom štandu se mogla zaigrati igra gađanja krigli lopticama, cijelu večer se i sviralo, a održan je i pivski pub kviz. Organizator prve Birrokracije bila je općina Sveti Lovreč, pa uz čestitke na uspješnom prvom izdanju želimo da sljedeće bude još uspješnije, i da još reprezentativnije predstavi cvijet istarskog craft pivarstva.

Fotografije i tekst: Davor ŠIŠOVIĆ / www.bookaleta.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

3. TOP VINO by EVINO Festival / Ljubljana, 1. i 2. listopad 2023!

Treće izdanje prestižne manifestacije TOP VINO by EVINO Festival otvorit će svoja vrata u Ljubljani na Starom gradu,  1. i 2. listopada 2023.. Ova vinska fešta okupit će impresivnih 110 izlagača iz cijelog svijeta, nudeći posjetiteljima priliku da tijekom oba dana, od...

U pivnici Medvedgrad četiri će dana vladati pravi duh Oktoberfesta!

Najveći i najpoznatiji festival piva na svijetu, Oktoberfest, započeo je prošlog vikenda u bavarskoj prijestolnici Münchenu. S više stotina tisuća litara piva, desecima tisuća kobasica, rebaraca, pereca i krumpira, festival će trajati sve do 3. listopada. No, ako se...

Otkrijte svijet vrhunskih rakija i likera – dođite na ZGrappa Festival!

Dobrodošli na najambiciozniji festival destilata ikada - ZGrappa Festival! Donosi nam vrhunske rakije i likere iz cijele regije na jedno mjesto, gdje će ljubitelji uživati u nezaboravnom iskustvu okusa i mirisa. ZGrappa Festival će se održati 13. i 14. listopada u...

PETKOM DAME BIRAJU – ISTRA TERRA MAGICA – Velikani Istre!

Nakon ljetne pauze nastavljaju se profinjena i elegantna tematska vinska druženja za dame u prostoru Sport Educa u Kaptol centru, uz razgovore o vinu, zalogajima i slatkim, a katkad i tabu - ženskim temama. Radionice su osmislile Anita Vukušić Crevar i Marija Vukelić....

“O’zapft is!” – Otvoren 188. Oktoberfest!

Ovogodišnji Oktoberfest održat će se na Theresienwiese u Münchenu od 16. rujna do 3. listopada 2023. godine. Otvoren je 188. minhenski Oktoberfest. Točno u podne, 16.09., ponovno je došlo vrijeme da se kaže "O'zapft is!"! Najveća narodna fešta na svijetu otvorena je...

Pin It on Pinterest

Share This