Burger Festival Zagreb krenuo punom snagom!

U četvrtak, 7. rujna, u prostranom i romantičnom Parku dr. Franje Tuđmana otvoren je najomiljeniji street food festival u Hrvatskoj – dugoočekivani zagrebački Burger Festival. Kako je i najavljivano, najveći je i najraskošniji u osam godina postojanja, s čak 20 šarmantno uređenih kućica, bogatim glazbenim programom, sadržajem za najmlađe, kulinarskim…

U četvrtak, 7. rujna, u prostranom i romantičnom Parku dr. Franje Tuđmana otvoren je najomiljeniji street food festival u Hrvatskoj – dugoočekivani zagrebački Burger Festival. Kako je i najavljivano, najveći je i najraskošniji u osam godina postojanja, s čak 20 šarmantno uređenih kućica, bogatim glazbenim programom, sadržajem za najmlađe, kulinarskim radionicama, čak pet besplatnih live koncerata, silent kinom i po prvi put s Zagreb Street Art Festivalom koji okuplja radove 183 umjetnika iz 36 zemalja svijeta.

Ekipa koja nam sprema burgere / Foto: Sandro Sklepić

Privučeni neodoljivim mirisima koji se šire s grilova vrsnih kulinarskih majstora i top chefova, brojni posjetitelji već su prvoga dana radosno kušali ponudu koja je ove godine uistinu maštovita i raznolika. Idućih deset dana koliko traje, ovdje će se u izvrsnoj atmosferi moći pojesti neki od najekstravagantnijih burgera ikad, a nedostaje ni klasičnih ni nostalgičnih delicija.

Marin Nekić

Posjetiteljima koji žele začiniti život na svakom koraku su raspolaganju vrhunski TABASCO® umaci koje već 150 godina po tajnoj recepturi Edmunda McIlhennyja proizvodi sad već peta generacija njegove obitelji iz Louisiane, o čemu se na otvaranju više moglo doznati iz interaktivne i edukativne prezentacije Marina Nekića.

Mate Janković, Deni Srdoč i Ivan Pažanin

Istovremeno ovdje na istom trgu svoje najnovije burgere spremaju i pritom se odlično zabavljaju naši poznati chefovi Melkior Bašić, Mate Janković, Marko Palfi, Deni Srdoč i Ivan Pažanin.

Melkior Bašić

I najizbirljivija nepca će u bogatoj gastronomskoj ponudi naći svoje favorite, dapače – za njih mogu glasati putem QR kodova na svakoj od kućica, a najbolje burgere po izboru publike doznat ćemo zadnjeg dana Festivala.

No krenimo redom – ulazite li sa zapadne strane, gdje se nalazi i prostrani parking, prva slijeva bit će vam srebrna strijela zadarskih genijalaca Picnic Mingle & Fun i kod njih svakako kušajte Blackie ili Burger od kozica. Od ulaza desno smjestio se čudesno talentirani Deni Srdoč, jedini hrvatski chef koji ima dvije Michelinove zvjezdice za dva restorana, a proljetos je otvorio i svoj prvi osobni projekt Hidden Wine Bistro u Rijeci s kojim nastupa na Burger Festivalu Zagreb. Denija ćete zateći kako na Tuđmancu u oblaku dima vrijedno i smireno peče meso na crvenom kamado grilu na ugljen, a vrlo će rado i popričati i objasniti vam sve što vas zanima.

Hidden burger by Deni Srdoč

On vam to neće reći, ali vjerujte, s Burger Festivala nemojte otići bez da kušate njegov Hidden burger. Radi ga s raguom od gljiva (svježi šampinjoni i portabello gljive, sušeni vrganji i crne trubače); hollandaise umakom, Hidden umakom, rukolom, cheddar sirom, hrskavom heljdom, te sa 140 grama junetine s 25% juneće masnoće, u brioche pecivu by Miško.

Burger Jam – Smokey Blueberry Jam

Krenete li dalje zapadnom stranom, naići ćete na Cheesy Burger čiji Juicy Lucy burger će obožavati svi ljubitelji topljenog sira, zatim 4Burgers koji oduševljavaju novim El Guaco burgerom s guacamoleom, junetinom, cheddar sirom i pico de gallo umakom. Slijedi zagrebački klasik s dugogodišnjom tradicijom,

Burger Bar

Burger Bar, koji je pobrao brojne pohvale već prvoga dana za svoj Signature 2.0 kojeg rade u light brioche pecivu tostiranom s maslacem, 20 dkg 100% junećeg odreska, pancetom, karameliziranim lukom, rukolom, gorgonzolom dolce i domaćom limeta – aioli majonezom. Bistro Funk iz Zrenjanina, pod simpatičnim sloganom Fat Friendly, ima jedan od hitova festivala – janjeći burger čiji okus posjetitelji ne mogu dovoljno nahvaliti.

Bistro Funk

Chefs Burger by Ivan Pažanin, jednoj od svojih najuspješnijih kreacija Crispy Kapuli, ove je godine dodao Creamy Pomodoro u kojem se sa stopostotnom junetinom iz lokalnog uzgoja sljubljuju rikola, rajčica, luk, svježi bosiljak, krem sir, cheddar sir i mayo od sušenih rajčica. Još kad vam ga Pažanin i posluži, gušt je zagarantiran! Odmah pored njega, uzdahe nostalgičnog zadovoljstva i titulu naj comfort burgera ubire Melkior Bašić na Bite of Fun kućici gdje poslužuju četiri vrste Fashiranac Burgera: Mamin, Tatin, Bakin i Dedin. Svakim vas zalogajem vraća u djetinjstvo – redom komentiraju zadovoljni posjetitelji.

Fashiranac Burger

No tek smo na pola puta – slijedi Submarine Burger, domaći brend koji je postao sinonim za vrhunske craft burgere i koji na ovom festivalu po prvi put predstavlja okuse Mediterana u Greek burgeru. Ovaj burger pripremaju od 100% junetine iz lokalnog uzgoja te ga poslužuju s svježom zelenom salatom, rajčicom, lukom, komadićima feta sira i tzatziki umakom. Odmah pored njih, nalazi se još jedna istinska senzacija – Boogie Lab. Ovdje se mijese i peku peciva za njihove burgere, a nude dva mesna smash burgera i jedan tuna smash burger. Njihov Grandmaster Smash s cezar umakom, onion bacon jamom i sirom već je stekao reputaciju među top pet burgera na zagrebačkom Festivalu.

French Fries

French Fries kućica je omiljena posebice među najmlađim posjetiteljima, a odmah pored nje smjestio se Institut za burgere by Mate Janković. Ovaj put gurmane obara s nogu svojim Spicy Korean burgerom od stopostotne junetine iz hrvatskog uzgoja, koji dolazi s azijskim kupusom, kimchijem, pečenim carskim mesom, cheddar sirom i gochujang mayom. Slijede povratnici na Burger Festival koji su 2019. osvojili treće mjesto po glasovima publike. Ove godine se predstavljaju pod nazivom Burger Jam s još odvažnijim i bogatijim okusima. Njihov Smokey Blueberry Jam burger postao je hit već prvog dana.

Pannicarno

Odmah pored njih nalazi se jedinstveni Beg’s Plant Based koji ove godine iznenađuje s Crispy i Spicy Chicken burgerima u cijelosti spravljenima od namirnica biljnog porijekla. Također, uvode jedinstvenu brunch ponudu s plant-based jajima u pecivu, ukrašenim svježom paprikom, vlascem i baby špinatom. Usto, posjetitelje će oduševiti i originalni koncept Bubbles & Brunch koji kombinira Picnicove koktele s pjenušcem i Begsove Brunch burgere. Mrs. Fogg, već dobro poznato ime i novozagrebačka adresa, nudi Pannicarno – jedinstveni spoj burgera i sendviča s junećim mesom. Posebnost ovog jela je friško pečeno tijesto s premazom od češnjaka i parmezana koje mu daje dodatnu aromu i teksturu. Zadnji u nizu kućica s hranom, ali po mnogima jedan od top tri na cijelom Festivalu, je Full Circle by Marko Palfi. Njegovi Dekadent 2.0 i Cheeky Italian burgeri već su postali favoriti. U Dekadentu se krije kombinacija španjolske Txogitxu govedine i najkvalitetnije Wagyu govedine, kojoj dodaje kavu za dodatnu kompleksnost.

Institut za burgere by Mate Janković

Obilazak Burger Festivala sretni i siti završit ćete na Gingle Bells kućici gdje će vas osvježiti TeraGino Fusion, Terranino Spritz ili pak svojim legendarnim Mojito koktelima. Ako ste roditelj, dječju zonu ste otkrili već odavno i vaši se klinci zabavljaju na Zagi Kids zoni u bungee trampolinima ili u igraonici Feshta by Ziva.

Full Circle by Marko Palfi

Svi ljubitelji street arta će biti oduševljeni djelima umjetnika iz cijelog svijeta koji izlažu svoje radove na panelima na samom Festivalu. Tu je i Rockmark kućica gdje je moguće kupiti radove domaćih i svjetskih street art umjetnika. Također, svakoga dana organiziraju besplatne Street Art ture, a možete posjetiti i panele u Francuskom Institutu na kojima sudjeluju neki od najeminentnijih street art umjetnika današnjice. Kad napravite puni krug trgom, doći ćete do ružičastog trucka Pri suncu. Ovdje možete kušati artisanal gelato talentirane Nine Šarić. Sredinom festivalskog trga smjestio se prostrani Centralni bar na kojem možete uživati u ohlađenom Staropramen pivu, vrhunskim vinima Šoškić, probranim rakijama i najširem izboru ostalih pića.

DJ Ozren Kanceljak – Kanca

Na sjevernoj strani parka nalazi se pozornica na kojoj se odvija bogat glazbeni program s live koncertima i DJ setovima.  Započeo je u četvrtak DJ setom Ozrena Kanceljaka, a nastavio se live koncertom Songkillersa koji su divnu i opuštenu rujansku večer učinili savršenom. Među izvođačima su još: Vatra, Kuzma & Shaka Zulu, Bolesna braća, Ida Prester i Lollobrigida. Idućeg vikenda, 15. i 16. rujna, bit će organizirane silent projekcije filmova “Indijski začin na francuski način” i “Operacija Fortune: Prevara stoljeća”. Tijekom Festivala održavaju se i besplatne Metro kulinarske radionice na temu burgera pod vodstvom Centra za kulturu prehrane.

Central Bar / Foto: Sandro Sklepić

Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je svaki dan od 12:00 do 24:00 sata. Festival traje od 7. do 17. rujna, a održava se na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...