Bili smo u gostilni Kunst na 1. Vino na žlico u Sloveniji!

Gastro projekt “Vino uz žlicu”, koji je svoja uprizorenja već imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju, doživio je svoje prvo međunarodno izdanje. Renata Cisar i Mustafa Topčagić, tvorci projekta, prešli su granicu organiziravši svoj prvi događaj u Sloveniji u restoranu Kunst u Krškom, čiji je vlasnik mladi ugostitelj Nejc…

Gastro projekt “Vino uz žlicu”, koji je svoja uprizorenja već imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju, doživio je svoje prvo međunarodno izdanje. Renata Cisar i Mustafa Topčagić, tvorci projekta, prešli su granicu organiziravši svoj prvi događaj u Sloveniji u restoranu Kunst u Krškom, čiji je vlasnik mladi ugostitelj Nejc Kunst. Ima samo 33, a još prije nekoliko godina preuzeo je posao od svoga oca Srečka, čvrsto se držeći obiteljske kulinarske tradicije. Obitelj Kunst je još od 1966. godine u obližnjoj Bistrici ob Sotli vodila poznatu gostilnu Šempeter gdje su bila posebno popularna jela od kopuna.

 

Restoran, koji vlasnik radije naziva  “gostilna”, smješten je u sklopu hotela na samom ulazu u Krško iz smjera Zagreba. Hrvatski novinari, vinski stručnjaci i ljubitelji gastronomije uživali su u pet sljedova vrhunskih jela pripremljenih od strane vlasnika restorana uz suradnju s kreativnim kuharom Milanom Jandrićem i organizacijskim kuharom Stefanom Ledenčanom. Odabrana vina predstavio je Jure Grubar, glavni enolog i direktor vinarije Klet Krško.

Nejc Kunst i Jure Grubar

Gastro događaj započeo je aperitivima destilerije  NeuZilli  iz Polzele, gdje su predstavili originalne ginove. Slovenačka gin scena, iako manje bogata od hrvatske, privukla je pozornost svojom kvalitetom i originalnošću. Posebno se istaknuo Hoppy Gin, destilat od hmelja koji se odlično kombinira s pivom Kukec.

Klavdija i Borut Sitar, destilerija NeuZill

****

****

Uvod u gastronomske čarolije restorana Kunst započeo je s Peninom extra brut 2019, pjenušcem od kraljevine, te ribljim pozdravom iz kuhinje, uz sireve lokalnih proizvođača i suhomesnate delicije od krškopoljca, jedine slovenske autohtone svinje  koja na jelovniku ovoga autentičnog restorana zauzima posebno mjesto.

Nakon toga, poslužen je Goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira, uz Cviček Original iz 2021. berbe. Cviček je posebno vino koje karakterizira jarko crvena boja i kiselo-slatki okus, proizvedeno u Kleti Krško. Ponos Kleti Krško karakterističan je po jarko crvenoj boji što je rezultat kupažiranja nekoliko sorti kao što su: žametna črnina, modra frankinja (crne), kraljevina, plavec žuti, laški rizling (bijele). “Od nekad običnog seljačkog, kiselog vina, napravili smo sasvim drugu priču. Najbolje ga je piti svježeg u aktualnoj godini. Osobno, najviše uživam u njemu”, priznao je creator tog vina Jure Grubar.

Tomislav Jakopović pohvalio je “stigmatizirani” Cviček, ističući da se radi o vrlo preciznom vinu i izrazio radost zbog dostupnosti vina Kleti Krško u Hrvatskoj.

Slijedio je Kopunov ragu s okruglicom od ječma, uz Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn, koje se pokazalo izvrsnim u kombinaciji s ovim jelom. Kopun je uškopljeni mladi pijetao, a cijenjen je zbog mekog bijelog mesa koje je sočno jer mu je masnoća pravilno raspoređena po mesnom tkivu. Tradicija je nastavljena u restoranu Kunst, koji je otvoren 2015. godine. Jedini u Sloveniji ga imaju redovito na jelovniku, a uzgajaju ih na vlastitoj farmi. Ovaj specijalitet u kojem uživaju istinski gurmani, kakvi su bili i uzvanici prvog ‘Vina na žlico’ pratio je jedinstven i dopadljiv Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn, izrazito voćno vino koje se rijetko nađe u bocama kao samostalna sorta. Kombiniranje ovog jela i vina dobilo je najviše glasova novinarskih gurmana.

Osim kopuna, već spomenutog krškopoljca pripremaju na razne načine, a za ovu prigodu u tanjurima se našao Hrbat krškopoljca uz koji su brižno dodani bundeva, krumpir, krema od kestena, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca.

Modra frankinja bila je i u čašama, u svojoj najoptimalnijoj varijanti za ovo jelo – Classic 2020 Mini gourmet – također iz linije Turn (nazvane po lokalnom dvorcu), pokrenute iste godine. Vino je to profinjenoga i osebujnog karaktera, na nepcu voćno i sočno, mineralnog okusa s baršunastim taninima uz ugodan after taste. Nalik hrvatskoj frankovki, modra frankinja je autohtona slovenska sorta s velikim potencijalom, koji je dokazala i u svojoj inačici.

Klobuk krškopoljca, desert s čokoladom, slaninom i sladoledom od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama, uparen je s Modrom frankinjom gourmet 2019 iz iste linije Turn. Ovo je nevjerojatna slastica u kojoj je tamna čokolada posuta s prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatnu slasnost daje joj sladoled od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama.

Domaćin Nejc Kunst iznenadio je sudionike pozivom u novootvorenu vinoteku hotela, gdje je zabava nastavljena uz glazbu i predikat Gourmet Sauvignon izbor 2010.

Fotografije: Nikola Zoko

www.kunst.si

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Vinske zvijezde 2024 #1 – Ljubavna vina!

Vinske zvijezde proslavile su svoj deseti rođendan u restoranu Vinodol uz prvo ocjenjivanje vina ove godine, koje je bilo posvećeno temi ljubavnih vina! Na ocjenjivanju su prisustvovali osnivači projekta, Vitomir Andrić i Željko Suhadolnik, kao i poznati vinski...

VINSKA RADIONICA: MALVAZIJA ISTARSKA – ponos istarskih terroira!

Druga ovogodišnja radionica kušanja naslijepo „Wine Wednesday“ održala se 21. veljače u restoranu Trilogija Fino i vino na zagrebačkom Kaptolu,  s glavnom protagonisticom malvazijom istarskom, popularnom izvornom sortom Istre.  Malvazija istarska vrlo je zanimljiva...

Od sedam kupljenih vina – šest je bilo patvoreno!

Krivotvorenje vina i distribucija lažnih proizvoda na tržištu Hrvatske predstavljaju ozbiljan problem s kojim se susreću proizvođači, trgovci i potrošači. Priču Ane Blašković, koju prenosimo s portala PoslovniHr, osvjetljava ovu temu iz perspektive stručnjaka i...

Vidimo se na 2. Teranino festivalu u Balama!

2.Teranino Festival, manifestacija koja slavi dobru hranu, vino i glazbu, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji festival održat će se u Sportskoj dvorani, okupljajući 18 proizvođača teranina i pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u vrhunskim okusima...

U Esplanadi se uskoro održava prvi En Primeur Bregovite Hrvatske!

En Primeur Bregovite Hrvatske održat će se u hotelu Esplanade Zagreb u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine. Na ovom događaju, tridesetak vinarija iz vinske regije Središnja bregovita Hrvatska predstavit će mlada vina prošlogodišnje berbe, kao i vina starijih godišta...