Bili smo u gostilni Kunst na 1. Vino na žlico u Sloveniji!

Gastro projekt “Vino uz žlicu”, koji je svoja uprizorenja već imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju, doživio je svoje prvo međunarodno izdanje. Renata Cisar i Mustafa Topčagić, tvorci projekta, prešli su granicu organiziravši svoj prvi događaj u Sloveniji u restoranu Kunst u Krškom, čiji je vlasnik mladi ugostitelj Nejc…

Gastro projekt “Vino uz žlicu”, koji je svoja uprizorenja već imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju, doživio je svoje prvo međunarodno izdanje. Renata Cisar i Mustafa Topčagić, tvorci projekta, prešli su granicu organiziravši svoj prvi događaj u Sloveniji u restoranu Kunst u Krškom, čiji je vlasnik mladi ugostitelj Nejc Kunst. Ima samo 33, a još prije nekoliko godina preuzeo je posao od svoga oca Srečka, čvrsto se držeći obiteljske kulinarske tradicije. Obitelj Kunst je još od 1966. godine u obližnjoj Bistrici ob Sotli vodila poznatu gostilnu Šempeter gdje su bila posebno popularna jela od kopuna.

 

Restoran, koji vlasnik radije naziva  “gostilna”, smješten je u sklopu hotela na samom ulazu u Krško iz smjera Zagreba. Hrvatski novinari, vinski stručnjaci i ljubitelji gastronomije uživali su u pet sljedova vrhunskih jela pripremljenih od strane vlasnika restorana uz suradnju s kreativnim kuharom Milanom Jandrićem i organizacijskim kuharom Stefanom Ledenčanom. Odabrana vina predstavio je Jure Grubar, glavni enolog i direktor vinarije Klet Krško.

Nejc Kunst i Jure Grubar

Gastro događaj započeo je aperitivima destilerije  NeuZilli  iz Polzele, gdje su predstavili originalne ginove. Slovenačka gin scena, iako manje bogata od hrvatske, privukla je pozornost svojom kvalitetom i originalnošću. Posebno se istaknuo Hoppy Gin, destilat od hmelja koji se odlično kombinira s pivom Kukec.

Klavdija i Borut Sitar, destilerija NeuZill

****

****

Uvod u gastronomske čarolije restorana Kunst započeo je s Peninom extra brut 2019, pjenušcem od kraljevine, te ribljim pozdravom iz kuhinje, uz sireve lokalnih proizvođača i suhomesnate delicije od krškopoljca, jedine slovenske autohtone svinje  koja na jelovniku ovoga autentičnog restorana zauzima posebno mjesto.

Nakon toga, poslužen je Goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira, uz Cviček Original iz 2021. berbe. Cviček je posebno vino koje karakterizira jarko crvena boja i kiselo-slatki okus, proizvedeno u Kleti Krško. Ponos Kleti Krško karakterističan je po jarko crvenoj boji što je rezultat kupažiranja nekoliko sorti kao što su: žametna črnina, modra frankinja (crne), kraljevina, plavec žuti, laški rizling (bijele). “Od nekad običnog seljačkog, kiselog vina, napravili smo sasvim drugu priču. Najbolje ga je piti svježeg u aktualnoj godini. Osobno, najviše uživam u njemu”, priznao je creator tog vina Jure Grubar.

Tomislav Jakopović pohvalio je “stigmatizirani” Cviček, ističući da se radi o vrlo preciznom vinu i izrazio radost zbog dostupnosti vina Kleti Krško u Hrvatskoj.

Slijedio je Kopunov ragu s okruglicom od ječma, uz Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn, koje se pokazalo izvrsnim u kombinaciji s ovim jelom. Kopun je uškopljeni mladi pijetao, a cijenjen je zbog mekog bijelog mesa koje je sočno jer mu je masnoća pravilno raspoređena po mesnom tkivu. Tradicija je nastavljena u restoranu Kunst, koji je otvoren 2015. godine. Jedini u Sloveniji ga imaju redovito na jelovniku, a uzgajaju ih na vlastitoj farmi. Ovaj specijalitet u kojem uživaju istinski gurmani, kakvi su bili i uzvanici prvog ‘Vina na žlico’ pratio je jedinstven i dopadljiv Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn, izrazito voćno vino koje se rijetko nađe u bocama kao samostalna sorta. Kombiniranje ovog jela i vina dobilo je najviše glasova novinarskih gurmana.

Osim kopuna, već spomenutog krškopoljca pripremaju na razne načine, a za ovu prigodu u tanjurima se našao Hrbat krškopoljca uz koji su brižno dodani bundeva, krumpir, krema od kestena, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca.

Modra frankinja bila je i u čašama, u svojoj najoptimalnijoj varijanti za ovo jelo – Classic 2020 Mini gourmet – također iz linije Turn (nazvane po lokalnom dvorcu), pokrenute iste godine. Vino je to profinjenoga i osebujnog karaktera, na nepcu voćno i sočno, mineralnog okusa s baršunastim taninima uz ugodan after taste. Nalik hrvatskoj frankovki, modra frankinja je autohtona slovenska sorta s velikim potencijalom, koji je dokazala i u svojoj inačici.

Klobuk krškopoljca, desert s čokoladom, slaninom i sladoledom od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama, uparen je s Modrom frankinjom gourmet 2019 iz iste linije Turn. Ovo je nevjerojatna slastica u kojoj je tamna čokolada posuta s prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatnu slasnost daje joj sladoled od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama.

Domaćin Nejc Kunst iznenadio je sudionike pozivom u novootvorenu vinoteku hotela, gdje je zabava nastavljena uz glazbu i predikat Gourmet Sauvignon izbor 2010.

Fotografije: Nikola Zoko

www.kunst.si

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...