Kako se u Popovači fino jelo i škrlet pilo…!

Na pola puta između Moslavačke Gore i Parka prirode Lonjsko polje, u samom srcu Moslavine, pod organizacijom Turističke zajednice grada Popovače, Grada Popovače i Udruge vinogradara i voćara Škrlet, već jedanaesti put održana je “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”. Ova enološko-gastronomska i kulturna manifestacija promovira škrlet kao autohtonu sortu vina…

Na pola puta između Moslavačke Gore i Parka prirode Lonjsko polje, u samom srcu Moslavine, pod organizacijom Turističke zajednice grada Popovače, Grada Popovače i Udruge vinogradara i voćara Škrlet, već jedanaesti put održana je “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”. Ova enološko-gastronomska i kulturna manifestacija promovira škrlet kao autohtonu sortu vina Moslavine te moslavačke kulinarske delicije.

Tijekom ovogodišnje manifestacije, održano je javno predstavljanje “Moslavačke kuhinje” LAG-a Moslavine. Predstavljena je kuharica “Dobar tek u Moslavini”, u kojoj su suradnici ispričali cjelokupni put nastanka kuharice. Projekt je proveden u suradnji s LAG-om Mura – Drava iz Međimurja, slično Okusima domaće. Kroz nekoliko radionica, od preko 50 prikupljenih izvornih moslavačkih recepata, autorice Božica Brkan i Danijela Crnjak Andri odabrale su 13 recepata, koje su prezentirane u knjižici.

Zdravko Andri ( Kod Bake), Danijela Crnjak Andri i Anica Lenart

Uvaženi gosti pozdravili su posjetitelje i najavili buduće projekte s ciljem brendiranja Moslavine. Danijela Crnjak Andri, vlasnica ugostiteljskog obrta GastroGar i Gastro Akademije, istaknula je težak izbor recepata za knjižicu, naglašavajući bogatstvo utjecaja različitih naroda koji žive u tom području. Otkriveni su zanimljivi detalji, poput toga da je svjetski poznata Toskanska juha zapravo nastala u Moslavini, nazvana Zelena graničarska juha u ovoj knjižici, na temelju zapisanog recepta na janjećoj koži. Priča o nesretnom kuharu koji je otišao u Toskanu i tamo brendirao juhu dodatno obogaćuje kulturnu baštinu Moslavine.

“Projekt ‘Dobar tek u Moslavini’ zapravo je bio analiza i pokušaj da damo definiciju onoga što predstavlja Moslavačku kuhinju”, napomenula je Božica Brkan, književnica i novinarka te autorica teksta u knjižici. “Naša kuhinja je siromaška, ali upravo na toj siromaškoj podlozi možemo stvarati nešto novo. Ova knjižica je naš trud da proizvedemo ono što nedostaje i da zaštitimo dio naše kulturne baštine.”

Danijela je pripremila jela prema receptima iz knjižice, koja su nakon prezentacije bila dostupna za kušanje. Ponuđena su bila slatka i slana jela poput zelene graničarske juhe, ječmene kaše sa porilukom i pilećim želucima, bunceka – ficleka, kuhano-pečenog kolača od sala i torte učiteljice Štefanije Rožić. Sva ta jela savršeno su se kombinirala s škrletom vinara iz Moslavine, koimi su posjetitelje počastili vinarije:  Miklaužić, Lagena Florijanović, Belajec, Klet Romić, Trdenić, Košutić, Seletković i Mikša.

Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavine, naglasila je da je cijeli projekt imao cilj doprinijeti prepoznatljivosti Moslavine i očuvanju tradicionalnih jela. “Ovo je kraj jednog projekta, ali istovremeno i početak nečeg većeg. To je početak  suradnje na mnogim drugim projektima kako bismo brendirali Moslavinu i učinili je prepoznatljivijom. Moslavina je jedinstvena, treba imati svoj identitet, a priča o hrani pokazuje da to može postići.”

U LAG-u Moslavina nadaju se da će u drugom izdanju knjižice “Dobar tek u Moslavini” moći objaviti još više recepata, budući da su reakcije na promociji bile izuzetno pozitivne. Nakon prezentacije, stolovi su se brzo popunili s jelima lokalnih OPG-ova 16 izlagača  pripremili su razna jela koja su se odlično slagala s škrletima vinara, kako profesionalaca tako i hobista.

Časlav Matijević

Časlav Matijević, poznati gastro putnik došao je iz Rijeke i pripremio tart od kozica i tart od tune kako bi savršeno upario s škrletom.

Kasandra Draganić

Kasandra Draganić, gastro novinarka i urednica portala  “Vilicom kroz Hrvatsku”, pripremila je ukusan grah s gljivama i kobasicama, dok je chef Tomislav Špiček s društvom lovaca i ribolovaca iz Osekova pripremao šarane na rašljama i moslavački gulaš.

Tomislav Špiček

Među mnogim štandovima, posjetitelji su mogli kušati razne delicije koje se često pripremaju u moslavačkim kuhinjama, poput sarmi, pilećih krilaca s krumpirom, tačkrli sa sirom, bunceka, šunke u kruhu, tripica, knedli na pari s gulašem, krvavica i kobasica sa zeljem, kruha s masti i paprikom, lepinja, štrudli različitih vrsta, orahnjače, makovnjače, deserta sa škrletom i još mnogo toga.

Vinari hobisti izlagali su svoje škrlete koje proizvode za osobne potrebe. Među njima su se istaknuli članovi Udruge vinogradara i voćara Škrlet te članovi Proizvođačke organizacije Škrlet. Neki od profesionalnih vinara došli su kao gosti kako bi podržali manifestaciju i svoje kolege, te su njihova vina bila dostupna za kušanje na centralnom šanku.

Ivana Pranjić

Folkloraši KUD-a Stjepan Šajnović iz Osekova svečano su otvorili manifestaciju svojim plesnim točkama, prikazujući raskošne moslavačke nošnje i tradicionalne plesove.

Nakon blagoslova svakog jela i odobrenja Tomislava Špičeka, poklopci su skinuti, a jela su bila spremna za degustaciju. Cijeli program vodio je Domagoj Jakopović Ribafish, koji je potom pozvao prisutne na uživanje u degustacijama škrleta i ukusnih moslavačkih jela.

Moslavina se predstavila punim sjajem, predstavljajući raznoliku ponudu OPG-ova i vinarija. Ova manifestacija pružila je izvrsnu priliku za degustaciju raznolike gastronomske ponude i upoznavanje s prirodnim ljepotama ovog područja.

 

Živi bili, škrlet pili, Moslavinu posjetili!
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...