En Primeur mladih graševina pokazao puni potencijal ove sorte!

Na prvom ovogodišnjem En Primeuru, predstavljena je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj koja u posljednjem desetljeću privlači sve veću pažnju kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta. U sklopu manifestacije Graševine Croatica, u hotelu Esplanade održana je  prezentacija novih vina vinara iz Slavonije, Baranje i…

Na prvom ovogodišnjem En Primeuru, predstavljena je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj koja u posljednjem desetljeću privlači sve veću pažnju kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta.

U sklopu manifestacije Graševine Croatica, u hotelu Esplanade održana je  prezentacija novih vina vinara iz Slavonije, Baranje i Srijema, s posebnim naglaskom na mlade graševine iz berbe 2023. Otvorenje manifestacije popratili su visoki uzvanici, među kojima su bili Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH, Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica, te Dragan Kovačević iz HGK.

Ovaj događaj predstavlja značajan trenutak za vinarsku scenu, pružajući priliku stručnjacima i ljubiteljima vina da istraže najnovije i najkvalitetnije graševine. Manifestacija En Primeur dodatno jača položaj graševine kao vinske ikone Hrvatske, naglašavajući njezinu autentičnost i rastuću reputaciju na globalnom tržištu vina.

Jasna Antunović – Turk, Mladen Papak & Vlado Krauthaker

Iako su neki od predstavljenih uzoraka još uvijek u procesu bistrenja, s obzirom na to da graševine najviše kvalitete zahtijevaju dodatno vrijeme sazrijevanja u podrumu od najmanje dva do tri mjeseca, prvi dojmovi posjetitelja s En Primeura su izuzetni.

Kao i svake godine, Hotel Esplanade je potvrdio svoj status sjajnog mjesta za prvi veliki godišnji vinski susret u Zagrebu, okupljajući profesionalce i ljubitelje vina, s posebnim naglaskom na graševinu iz cijele Hrvatske. Premijerno kušanje (En Primeur) ima za cilj predstaviti raznolikost graševine i njezinu povezanost s mikrolokacijama iz kojih dolazi, istovremeno prikazujući potencijale berbe koja se upravo priprema za tržište. Ovo događanje pruža informacije ugostiteljima i široj vinskoj publici o onome što ih očekuje u punoj zrelosti vina.

Vlado Krauthaker & Tomislav Tolušić

Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, izrazito je zadovoljan interesom javnosti za graševinu koja sve više osvaja i mladu publiku. “Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavili su danas vina koja će, uvjeren sam, pronaći mjesto na brojnim vinskim kartama ove godine. Gotovo 400 predstavljenih uzoraka vina najviše kvalitete, koje se danas moglo kušati, svjedoči o rastućoj vinarskoj snazi istočne Hrvatske. Posebno nas raduje sve veći broj mladih ljubitelja vina na ovakvim događanjima, što će svakako doprinijeti razvoju kulture stola i visoke gastronomije u Hrvatskoj.”

Na manifestaciji su se predstavile vinarije poput:  Antunovića, Apolitica, Belja, Buhača, Consul Winery, Erdutskih vinograda, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galića, Graševina Croatica x2, Iločkih podruma, Jakoba, Jakovca, Kolara, Krauthakera, Kutjeva, Markote, Mitrovića, Orahovice, Papka, Pavlomira, Peraka, Royal Hill Estatea, Solda, Sontacchija, Svijetlih dvora, Škora, Vinum Academicuma i Zlatnog Brda.

Vinski znalci Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović održali su Masterclass radionicu : En Primeur Graševina: Krndija & Papuk vs Dunav, gdje su nam usporedili 11 mladih graševina iz različitih dijelova Slavonije. Tako smo stekli uvid u velike potencijale ove sorte koja se savršeno uklapa u različite teroire Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Za mnoge posjetitelje, ovaj En Primeur bio je jedan od najiščekivanijih, budući da je prethodna godina bila izazovna prema ocjenama iskusnih vinogradara i vinara. Unatoč klimatskim promjenama, vremenskim nepogodama i izazovima koji su zadesili vinare od Feričanaca i Orahovice, preko Kutjeva i Baranje do Srijema, njihovo iskustvo i predanost radu u vinogradu i podrumu ponovno su rezultirali vinima koja nadmašuju sva očekivanja. Profesionalci, stručnjaci i ljubitelji vina na En Primeuru su pronašli svoje ovogodišnje favorite među mnogobrojnim iznimnim etiketama graševina.

www.grasevina.org

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“VIS u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja .2024, u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...