En Primeur mladih graševina pokazao puni potencijal ove sorte!

Na prvom ovogodišnjem En Primeuru, predstavljena je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj koja u posljednjem desetljeću privlači sve veću pažnju kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta. U sklopu manifestacije Graševine Croatica, u hotelu Esplanade održana je  prezentacija novih vina vinara iz Slavonije, Baranje i…

Na prvom ovogodišnjem En Primeuru, predstavljena je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj koja u posljednjem desetljeću privlači sve veću pažnju kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta.

U sklopu manifestacije Graševine Croatica, u hotelu Esplanade održana je  prezentacija novih vina vinara iz Slavonije, Baranje i Srijema, s posebnim naglaskom na mlade graševine iz berbe 2023. Otvorenje manifestacije popratili su visoki uzvanici, među kojima su bili Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH, Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica, te Dragan Kovačević iz HGK.

Ovaj događaj predstavlja značajan trenutak za vinarsku scenu, pružajući priliku stručnjacima i ljubiteljima vina da istraže najnovije i najkvalitetnije graševine. Manifestacija En Primeur dodatno jača položaj graševine kao vinske ikone Hrvatske, naglašavajući njezinu autentičnost i rastuću reputaciju na globalnom tržištu vina.

Jasna Antunović – Turk, Mladen Papak & Vlado Krauthaker

Iako su neki od predstavljenih uzoraka još uvijek u procesu bistrenja, s obzirom na to da graševine najviše kvalitete zahtijevaju dodatno vrijeme sazrijevanja u podrumu od najmanje dva do tri mjeseca, prvi dojmovi posjetitelja s En Primeura su izuzetni.

Kao i svake godine, Hotel Esplanade je potvrdio svoj status sjajnog mjesta za prvi veliki godišnji vinski susret u Zagrebu, okupljajući profesionalce i ljubitelje vina, s posebnim naglaskom na graševinu iz cijele Hrvatske. Premijerno kušanje (En Primeur) ima za cilj predstaviti raznolikost graševine i njezinu povezanost s mikrolokacijama iz kojih dolazi, istovremeno prikazujući potencijale berbe koja se upravo priprema za tržište. Ovo događanje pruža informacije ugostiteljima i široj vinskoj publici o onome što ih očekuje u punoj zrelosti vina.

Vlado Krauthaker & Tomislav Tolušić

Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, izrazito je zadovoljan interesom javnosti za graševinu koja sve više osvaja i mladu publiku. “Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavili su danas vina koja će, uvjeren sam, pronaći mjesto na brojnim vinskim kartama ove godine. Gotovo 400 predstavljenih uzoraka vina najviše kvalitete, koje se danas moglo kušati, svjedoči o rastućoj vinarskoj snazi istočne Hrvatske. Posebno nas raduje sve veći broj mladih ljubitelja vina na ovakvim događanjima, što će svakako doprinijeti razvoju kulture stola i visoke gastronomije u Hrvatskoj.”

Na manifestaciji su se predstavile vinarije poput:  Antunovića, Apolitica, Belja, Buhača, Consul Winery, Erdutskih vinograda, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galića, Graševina Croatica x2, Iločkih podruma, Jakoba, Jakovca, Kolara, Krauthakera, Kutjeva, Markote, Mitrovića, Orahovice, Papka, Pavlomira, Peraka, Royal Hill Estatea, Solda, Sontacchija, Svijetlih dvora, Škora, Vinum Academicuma i Zlatnog Brda.

Vinski znalci Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović održali su Masterclass radionicu : En Primeur Graševina: Krndija & Papuk vs Dunav, gdje su nam usporedili 11 mladih graševina iz različitih dijelova Slavonije. Tako smo stekli uvid u velike potencijale ove sorte koja se savršeno uklapa u različite teroire Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Za mnoge posjetitelje, ovaj En Primeur bio je jedan od najiščekivanijih, budući da je prethodna godina bila izazovna prema ocjenama iskusnih vinogradara i vinara. Unatoč klimatskim promjenama, vremenskim nepogodama i izazovima koji su zadesili vinare od Feričanaca i Orahovice, preko Kutjeva i Baranje do Srijema, njihovo iskustvo i predanost radu u vinogradu i podrumu ponovno su rezultirali vinima koja nadmašuju sva očekivanja. Profesionalci, stručnjaci i ljubitelji vina na En Primeuru su pronašli svoje ovogodišnje favorite među mnogobrojnim iznimnim etiketama graševina.

www.grasevina.org

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...