Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu “Best in Show” ponijela je grčka Monemvasia Malvasia iz 2011. godine.   Vinarija Bastian iz…

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu “Best in Show” ponijela je grčka Monemvasia Malvasia iz 2011. godine.

 

Vinarija Bastian iz Buja ima najbolju svježu malvaziju, a Deklićeva malvazija iz 2020. najbolja je odležana malvazija. Oba su vina dobila 95 bodova, platinaste medalje i prvi put titulu šampiona na Vinistrinom ocjenjivanju, dok je je grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show na 15. izdanju Svijeta malvazija, održanog 10. i 11. travnja u Poreču.

Vina Deklić dvostruki su šampion, s 92 boda ovu su prestižnu titulu osvojili i u kategoriji najboljeg mladog terana na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, dok je bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio Benvenutijev teran Livio Benvenuti iz 2020.

S 95 bodova Refošk 2023., slovenske Vinske kleti Kralj, šampion je u kategoriji mladih, a s osvojena 93 boda Refošk 2015., slovenske vinarije Bordon, u kategoriji zrelih refoška.

Čak šest malvazija prešlo je prag od 95 bodova i zaslužilo platinastu medalju. Među njima su:  Malvazija istarska Selection 2023., Vina Siljan, Malvazija istarska Kadum 2023, Vina Kadum, Malvazija Korona “Sur Lie“ 2019, Vina Franković, Filomena 2022., vinarije Anđelini, La Vanda 2018, B-Istra, slovenske ekološke vinarije Besednjak, i Na’jm Malvasia delle Lipari 2022., talijanske vinarije Cantine Colosi.

Platinastu medalju osvojila su i dva istarska muškata, s 97 bodova, a s 95 bodova Muškat žuti 2023., Vina Siljan.

U kategoriji jakih alkoholnih pića platinastom medaljom okitili su se Šinjora barrique 2021. – Komovica, Destilerije Frane te Aura Teranino 2024. i Aura Medenica 2024., destilerije Aura. Sva tri destilata dobila su visokih 95 bodova.

“S veseljem ističem kako je broj platinastih medalja veći nego prošlih godina. Posebno nas veseli što su čak tri svježe istarske malvazije osvojile platinastu medalju. To samo potvrđuje izvrsnost autohtone sorte malvazije istarske, usprkos zahtjevnoj berbi 2023. godine”, istaknuo je predsjednik udruge Vinistra, Luka Rossi.

Podsjetimo, u Poreč je na 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića pristiglo rekordnih 740 uzoraka vina, od toga 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića.

Udruga Vinistra najavila je objavu ostalih rezultata do kraja tjedna na web stranici, a odličja će se vinarima dodijeliti uoči jubilarne 30. Vinistre koja se održava u Poreću od 10. do 12. svibnja.

Foto: Merlo De Graia

www.vinistra.hr/hr

****

Jeste li pročitali novi online vinski časopis – Vinske zvijezde!

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...