Kako je bilo na 3. Tripe Festu u Garešnici u restoranu Kod Bake!

Restoran Kod Bake u Kapelici kod Garešnice još je jednom bio sjajan domaćin neslužbenom prvenstvu Hrvatske u kuhanju Fileka. U konkurenciji 26 ekipa iz kontinentalne Hrvatske, Dalmacije, Zagore, Srbije, Mađarske, BIH i Češke, pobjedu je odnijela ekipa iz – Šandrovca! “Došli su zadnji, jedva smo ih nekako ugurali, onda su…

Restoran Kod Bake u Kapelici kod Garešnice još je jednom bio sjajan domaćin neslužbenom prvenstvu Hrvatske u kuhanju Fileka. U konkurenciji 26 ekipa iz kontinentalne Hrvatske, Dalmacije, Zagore, Srbije, Mađarske, BIH i Češke, pobjedu je odnijela ekipa iz – Šandrovca!

“Došli su zadnji, jedva smo ih nekako ugurali, onda su sve brzinski pripremili, dali mami da kuha i otvorili svoje vino. Mislili smo da će biti prvi po gemištima, a oni osvojili prvenstvo!” Složili bismo se s riječima organizatora, ali osvojili su ga potpuno zasluženo, iako su u oštroj konkurenciji Bilogorci definitivno iznenadili i žiri i sve ostale natjecatelje.

Uz puno pjesme, plesa i slavlja, tako je i treći Tripe Fest održan u subotu 1. lipnja 2024. u restoranu Kod Bake, ispunio sva očekivanja dignuvši letvicu na još višu razinu.

Zdravko Andri i Branko Ognjenović – press na Bundeku

Sve je počelo još pred mjesec dana kada je organizator Zdravko Andri objavio da su prijave otvorene, zatim presicom na Bundeku i onda od deset sati ujutro na dan natjecanja kada su sa svih krajeva regije počeli pristizati neki veseli ljudi željni druženja i upijanja novih znanja.

Nakon svečanog otvorenja i riječi predstavnika organizatora, predstavnice TZ Sjeverna Moslavina (hvala na majici na Ivu Robića!), predsjednika žirija i gradonačelnika Garešnice, ekipe su podijeljene u tri grupe, dobile krpe fileka, zapalile vatru i krenule raditi najbolji kotlić.

Žiri u Sastavu Rene Karaman (Facebook grupa Volim fileke), Domagoj Jakopović Ribafish (tripofil) i predsjednik Branko Ognjenović, obilazila je natjecatelje i nemilosrdno kušala slojeviti sir iz Kikinde, mađarsku rakiju od marelice, briljantan pršut s Dugog Otoka i još puno toga, a sve pod krinkom da čuju kako napreduje kuhanje. Galame i zabave nije nedostajalo, dapače, dan je bio jednostavno savršen.

Nakon tri sata kuhanja, natjecatelji su predali svoje tanjure s filekima i pristupilo se ocjenjivanju. Bodovala se boja, konzistencija, tvrdoća i okus, a iako je 26 ekipa bilo udaljeno tek koji metar jedne od drugih, uradci su dobivali svakojake ocjene. Za sljedeća natjecanja ćemo samo reći: nemojte presoliti, nemojte prepapriti, nemojte staviti samo umak bez fileka, nemojte staviti samo fileke bez umaka, ako je umak vulkanski crven ili tirkizno ružičast – neće dobiti visoke ocjene, a velike količine cimeta i kima – nikako neće doprinijeti visokom plasmanu.

Barbara Halić

Nakon trostrukog provjeravanja i pripetavanja za drugo mjesto, rezultati su sljedeći: Brončana medalja ide ekipi Fast Food Usputna stanica iz Huma zabočkog, srebro je osvojio Moslavački kotlić iz Križa (to su oni koji su si stavili šarafe umjesto naušnica), a pobjednici 3. Tripe Festa s velikih sedam bodova prednosti su zasluženo Veseli breg iz Šandrovca!

Fast Food Usputna stanica

Moslavački kotlić

Veseli breg

Sve ostale ekipe su osvojile četvrto mjesto, dok su prve tri osvojile vrijedne nagrade sponzora. Nagrade su također otišle i u ruke najstarijeg natjecatelja Marija Mirkovića (86 godina!) za životno djelo, kao i ekipi Pazar iz Sinja za najšarmantniju ekipu.

Restoran Kod Bake i njegova divna i neumorna chefica Danijela Crnjak Andri, nastavljaju s radom i otvoreno vas pozivaju na kušanje svojih originalnih jela s filekima, (klasični špek fileki, sarma, orzoto, kobasica, koje su prisutni mogli kušati tijekom natjecanja), Kikinđani su pozvali na svoje natjecanje 5. listopada, Mađari su nam poklonili knjigu svojih recepata i pozvali na Filekijadu u travnju u Pečuhu, a svi ostali su završili na zabavi u Garešnici.

 

Čestitke pobjednicima, hvala organizatorima, Garešnici, velika zahvala dobrom duhu priredbe Barbari Halić ispred Udruge Moslavačkih vinara i njenim sjajnim škrletima, a spomenimo i pokrovitelja natjecanja TZ Sjeverna Moslavina te sponzore Dukat Zagreb President sirevi, PIK Vrbovec, Intersnack Adria čips i Cinema produkcija. Umjesto zaključka, dođite u Moslavinu i obavezno pojedite nešto Kod Bake!

Vidimo se na novim festivalima u čast fileka!

Piše: Domagoj  Jakopović Ribafish                                                                                                                    Foto: Julio Frangen

****

Pročitajte online vinski časopis Vinske zvijezde: “Ružičasta vina”

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

10. Salon penečih vin – Ljubljana 14.06.2024.!

Nakon uspješno održanih devet salona posvećenih plemenitim mjehurićima, sa zadovoljstvom vas pozivamo na jubilarni,10. Salon pjenušavih vin Ljubljana. Ovogodišnja jubilarna sezona donosi i nešto novo, posebno za zagrebački salon, koji će biti organiziran u drugačijem...

2. kvarnerski Pjenušavi doručak oduševio ljubitelje mjehurića!

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu!  Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i...

3. Festival vina IN VINO VERITAS na Krku!

  U organizaciji Turističke zajednice općine Punat i Udruženja Kvarner Wines petak 7. i subotu 8. lipnja od 18:00 do 23:00 sata se u centru Punta na Trgu zahvalnosti održava treće izdanje festivala vina - In vino veritas. Svi gosti i posjetitelji imat će...

Eco Wine Fest Bedenica – rezultati ocjenjivanja vina!

Austrijska eko-vina najbolja, a i mi se imamo čime pohvaliti Austrijski Burgenland, iliti Gradišće, ima najbolja ekološka vina, pokazalo je ocjenjivanje organizirano uoči Eco-Wine Festa 7. i 8. lipnja u Bedenici pokraj Svetog Ivana Zeline. Gradišćanske su vinarije...

Na PLACe market stiže Noel – zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom!

Place Market, nacionalni projekt revitalizacije tržnica koji se od prošle godine održava svaki sunčani petak na tržnici Dolac u Zagrebu, djelomično i na Pazaru u Splitu te ove godine i u nekim drugim gradovima u pop-up izdanju, definitivno je street food događanje na...