Ficlek

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac. U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile…

Purgerski rječnik nam objašnjava značenje riječi ficlek – mali komadić, a takve “ficleke” hrane možete kušati u novoj zagrebačkoj gostionici Ficlek, koja je otvorila svoja vrata u povijesnoj ulici Pod Zidom, nadomak tržnice Dolac.

U Ficleku se poslužuje domaća, lokalna hrana,  pripremljena na tradicionalni starozagrebački način kako su to radile naše bake i tete kuharice iz lokala i restorana kojih više nema. Tako na jelovniku možete naći ajngemahtec, pohanog  piceka, zagrebački odrezak, krpice sa zeljem, faširance s krumpir salatom, tafelšpic, štrukle, grenadirmarš te razne priloge poput pire krumpira, mlinaca, rizi bizija, abšmalcanih mahuna, hren sosa i samoborske muštarde obitelji Philipec.

ajngemahtec

faširanac i rizi bizi

pohani picek i krumpir salata

krpice sa zeljem

Svaki dan u posebnoj ponudi bit će jedno dnevno jelo te dnevno varivo na žlicu ( čušpajz ). Sva jela su po pristupačnim cijenama u rasponu od 40 do 88 kuna.

makovnjača

kaiseršmarn

Deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka. Na jelovniku imaju i kaiseršmarn s domaćom marmeladom (ili linoladom), domaće štrukle te makovnjaču i orehnjaču pripremljene po recepturi Ivanove punice. Za sve to brine se ekipa  pod vodstvom šefice kuhinje – tete Barice. Barbara Šuk ili od milja teta Barica, glavna je u pripremi domaćih jela te ju možete vidjeti kako mijesi i razvlači tijesto za krpice, domaće štrudle i štrukle koji se pripremaju i pune sirom od kumica s Dolca. Kuharskom timu pridružio se i poznati hrvatski kuhar Kristijan Misirača, koji dodaje: „Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami.”

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s ficlekima. Ficleki su mala jela koja uključuju daskice s domaćim salamama, sir s vrhnjem, žemljice s raznim  punjenjima, paštete i razni mali zalogaji idealni za druženje u dobroj atmosferi uz kućno vino koje rade u suradnji sa poznatom plešivičkom vinarijom Šember.

Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer. Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem. Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina, u drvenim bačvama odležanu, rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG Franceković iz okolice Samobora.  A zanimljivo je da travaricu dobavljaju iz samostana Sv. Margarite na Pagu koja je napravljena u vrlo limitiranim količinama. U ponudi su i proizvodi poznatih hrvatskih vinarija Roxanich, Štampar, Clai i Boškinac te lokalni aperitiv obitelji Filipec – Bermet.

Od bezalkoholnih pića Ficlek nudi sodu i eko sokove u gaziranim i negaziranim verzijama te točeno pivo pivovare Medvedgrad.

„Htjeli smo zagrebačkoj publici ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bismo da Ficlek postane vaš drugi dom.“ rekao mi je Borna Janeš vlasnik Ficleka. Uz Janeša, na realizaciji projekta sudjelovali su i Ivan Zidar koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane te Vlatka Leskovar Zidar koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice.

“Ficlek. Prefina starozagrebačka klopa kakvu sam zadnji puta jeo dok mi je još baka bila živa. A i bolje, jer tada nije bilo točene IPE da se zaokruži. Sve mi je bilo super, ali me Kaiserschmarn  u sekundi transportirao na ručak u Beč kad nisam imao ni 10 godina i s mamom posjetio tatu dok je tamo radio.”  – mali je osvrt Ozrena Kanceljaka na novoprobuđene mirise i okuse nekih davnih vremena.

Ozren Kanceljak – Kanca

Više fotografija na Fb stranici Julio Frangen Foto:

https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfoto/photos/?tab=album&album_id=2797216000364332

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Dođite na 2. Asian Street Food Festival!

 Od 6. do 12. svibnja, Trg Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu pretvorit će se u raskošno igralište egzotičnih okusa i najprestižnijih namirnica ikad predstavljenih na street food festivalu. U ovih sedam dana, posjetitelji će imati priliku istražiti raskošnu paletu...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...

Taste Slovenia – gourmet doživljaj na Lošinju!

Gourmet doživljaj Taste Slovenia i ove će se godine održati na Lošinju, od 1. do 4. svibnja u čarobnoj uvali Čikat, točnije u Boutique Hotelu Alhambra i hotelu Bellevue. Ovaj događaj ujedinit će tri renomirana slovenska kuhara i kulinarske zvijezde hotelskih...