Održan prvi kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu u vinskoj kući Pavlomir!!

U subotu, 24.06.2023. održan je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom. Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir okupio je stotinjak gostiju koji su imali sreće na vrijeme rezervirati svoje mjesto na ovom jedinstvenom hedonističkom događaju. Ondje su se, u ladanjskom okruženju, uz domaće kvarnerske proizvode na doručku kušala…
U subotu, 24.06.2023. održan je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom.

Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir okupio je stotinjak gostiju koji su imali sreće na vrijeme rezervirati svoje mjesto na ovom jedinstvenom hedonističkom događaju.

Zvonimir Radišić Trio

Tena Peričić, Marija Vukelić, i Miroslav Palinkaš

Ondje su se, u ladanjskom okruženju, uz domaće kvarnerske proizvode na doručku kušala pjenušava vina s jazz pozadinom “Zvonimir Radišić Tria”. Pjenušavi doručak otvorili su organizatori, autorica Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb,  suorganizatorica Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski i domaćin vinar Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir.

Nazočne je pozdravila i direktorica TZ Kvarnera  Irena Perišić Živadinov naglasivši važnost ovakvih događaja u okviru strategije promicanja regije na eno-gastro razini, posebice nakon nedavnog proglašenja Kvarnera europskom regijom gastronomije 2026.

Najavili su program, u kojemu je, uz kušanje i uživanje bila uklopljena simpatična i “neformalna” radionica sljubljivanja pjenušavih vina i pralina Toš.

Na prvom Pjenušavom doručku Kvarnera tražilo se mjesto više, a gosti jedva čekaju drugo izdanje!

Svoj gastronomski potencijal pokazali su već na Pjenušavom doručku u vinogradu i mali proizvođači izvornih namirnica koje si svatko od nas može priuštiti – bili su tu sirevi sirane Runolist iz Krasna, naresci Buretić Bregi iz Kastva, slastice Vilma iz Raba, bakarski baškoti,  Krčki presnac, domaće trešnje lokalnog OPG-a, pršut vinarije Pavlomir, bribirski prisnac OPG-a Kršul J., med i medenjaci OPG-a Komadina, čokoladne praline Toš.

OPG Plovanić vina

Vinska kuća Pavlomir

OPG Ružić

A u čašama su se sjajili mjehurići udruge  Kvarner Wines: Vinske kuće Pavlomir, OPG-a Ružić i OPG-a Plovanić vina, dok je vinare s Krka predstavio Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines.

Kvarner Wines

Gost iznenađenja bio je vinar Jernej Žaren iz Dolenjske Slovenije koji je svojim pjenušavim vinima Albiana pokazao visoku kvalitetu i važnost ove vinske regije u širem okruženju.

Jernej Žaren

****

Razdragane posjetitelje nije omela ni bura – jer, kako su naglasili organizatori – i ona je prepoznatljiv “trenutak” Kvarnera i Novog Vinodolskog. Upravo bura je stvorila posebno ozračje na fotografijama jer s čašom mjehurića u ruci i vjetrom u kosi, svi su kadrovi bili  – originalni.

 

Posebno zanimljiva (i netipična) je bila radionica sljubljivanja pjenušaca i čokoladnih pralina Toš iz Crikvenice: uz bijele brut pjenušce od sorte žlahtina sljubljene su praline s pistacijom, uz ružičaste pjenušce praline sa šumskim voćem, a uz odležane pjenušce – praline s lješnjakom.

****

Na programu zvanom “En primeur” krčki vinari su predstavili većinom svježe berbe mirnih žlahtina i jedan sansigot, OPG Plovanić ponudio je Belicu 2022 i Sivi pinot 2019 iz amfore, domaćin Pavlomir pohvalio se svojim roséom Ružicom Vinodola.

A gost Jernej Žaren izmamio je uzdahe Sauvignonom 2021, odležanim 10 mjeseci na finom talogu. Sauvignon se velikodušno točio svim nazočnim ljubiteljima vina i više puta  – za kraj događanja!

****

Tena Peričić

Tena Peričić, direktorica TZ Grada Novi Vinodolski, nije skrivala zadovoljstvo pjenušavim doručkom spomenuvši i važnu obljetnicu organiziranog turizma u Novom: “Jako sam sretna što smo ušli u suorganizaciju ovog predivnog događaja, slavljeničke godine kada Novi Vinodolski slavi nekoliko važnih obljetnica. Osim 145 godina organiziranog turizma, obilježava se i 25 godina vinarstva u Pavlomiru, a upravo tim povodom organiziran je i prvi pjenušavi doručak na Kvarneru, upravo u našoj vinariji Pavlomir. Vinska događanja su već prepoznata i sve popularnija, stoga me veseli da kultura vina raste, a time podižemo i kvalitetu naše destinacije. Vinarija Pavlomir već je veoma prepoznatljiv brend – svaka grupa koja dođe u Novi Vinodolski pita za nju. Najdraže nam je ipak da se gosti uvijek rado vraćaju i u vinariju i u naš prekrasni, mali grad. Zadovoljna sam prvim pjenušavim doručkom i mislim da je ovo početak jedne jako lijepe suradnje i promocije cijelog Kvarnera”.

www.pavlomir.hr

www.salonofsparklingwines.com

 

 

 

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

BURA DINGAČ 2021

„Ovo crno vino je stvarano i oblikovano metodom klasiko od sorte plavac mali s ograničeno -specifičnog područja Dingač, zaštićeno oznakom izvornosti. Proizvedeno, odnjegovano i punjeno u obiteljskom podrumu, opg Nikola Bura 20244, Potomje, Hrvatska.“ – piše na etiketi...

Ružičasto ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2024 – Pobijedio je zadarski Rosé Degarra 2023!

                            U zagrebačkom Sushi & Wine bistrou „Nomu“ održano je Ružičasto ocjenjivanje Vinskih zvijezda 2024. Pobijedio je zadarski Rosé Degarra 2023 osvojivši 94,33 boda. Slijede Bastian Rosé 2023 (92,66), Rossella Poletti 2023 (92,33), Xtrian...

Na Strossmayerovom trgu otvoren je 2. Asian Street Food Festival!

  Ovog tjedna posjetite Strossmayerov trg i proputujte Japanom, Kinom, Indijom, Korejom, Tajlandom i Malezijom! Na veselje svih gurmana i zaljubljenika u azijsku kuhinju, stanovnika i gostiju Zagreba željnih finih zalogaja i opuštenog druženja na otvorenom, u...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Četiri zlata i dva srebra za početak svibnja!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet mirnih i dva pjenušava srebrna vina!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...