Kako se u Popovači fino jelo i škrlet pilo…!

Na pola puta između Moslavačke Gore i Parka prirode Lonjsko polje, u samom srcu Moslavine, pod organizacijom Turističke zajednice grada Popovače, Grada Popovače i Udruge vinogradara i voćara Škrlet, već jedanaesti put održana je “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”. Ova enološko-gastronomska i kulturna manifestacija promovira škrlet kao autohtonu sortu vina…

Na pola puta između Moslavačke Gore i Parka prirode Lonjsko polje, u samom srcu Moslavine, pod organizacijom Turističke zajednice grada Popovače, Grada Popovače i Udruge vinogradara i voćara Škrlet, već jedanaesti put održana je “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”. Ova enološko-gastronomska i kulturna manifestacija promovira škrlet kao autohtonu sortu vina Moslavine te moslavačke kulinarske delicije.

Tijekom ovogodišnje manifestacije, održano je javno predstavljanje “Moslavačke kuhinje” LAG-a Moslavine. Predstavljena je kuharica “Dobar tek u Moslavini”, u kojoj su suradnici ispričali cjelokupni put nastanka kuharice. Projekt je proveden u suradnji s LAG-om Mura – Drava iz Međimurja, slično Okusima domaće. Kroz nekoliko radionica, od preko 50 prikupljenih izvornih moslavačkih recepata, autorice Božica Brkan i Danijela Crnjak Andri odabrale su 13 recepata, koje su prezentirane u knjižici.

Zdravko Andri ( Kod Bake), Danijela Crnjak Andri i Anica Lenart

Uvaženi gosti pozdravili su posjetitelje i najavili buduće projekte s ciljem brendiranja Moslavine. Danijela Crnjak Andri, vlasnica ugostiteljskog obrta GastroGar i Gastro Akademije, istaknula je težak izbor recepata za knjižicu, naglašavajući bogatstvo utjecaja različitih naroda koji žive u tom području. Otkriveni su zanimljivi detalji, poput toga da je svjetski poznata Toskanska juha zapravo nastala u Moslavini, nazvana Zelena graničarska juha u ovoj knjižici, na temelju zapisanog recepta na janjećoj koži. Priča o nesretnom kuharu koji je otišao u Toskanu i tamo brendirao juhu dodatno obogaćuje kulturnu baštinu Moslavine.

“Projekt ‘Dobar tek u Moslavini’ zapravo je bio analiza i pokušaj da damo definiciju onoga što predstavlja Moslavačku kuhinju”, napomenula je Božica Brkan, književnica i novinarka te autorica teksta u knjižici. “Naša kuhinja je siromaška, ali upravo na toj siromaškoj podlozi možemo stvarati nešto novo. Ova knjižica je naš trud da proizvedemo ono što nedostaje i da zaštitimo dio naše kulturne baštine.”

Danijela je pripremila jela prema receptima iz knjižice, koja su nakon prezentacije bila dostupna za kušanje. Ponuđena su bila slatka i slana jela poput zelene graničarske juhe, ječmene kaše sa porilukom i pilećim želucima, bunceka – ficleka, kuhano-pečenog kolača od sala i torte učiteljice Štefanije Rožić. Sva ta jela savršeno su se kombinirala s škrletom vinara iz Moslavine, koimi su posjetitelje počastili vinarije:  Miklaužić, Lagena Florijanović, Belajec, Klet Romić, Trdenić, Košutić, Seletković i Mikša.

Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavine, naglasila je da je cijeli projekt imao cilj doprinijeti prepoznatljivosti Moslavine i očuvanju tradicionalnih jela. “Ovo je kraj jednog projekta, ali istovremeno i početak nečeg većeg. To je početak  suradnje na mnogim drugim projektima kako bismo brendirali Moslavinu i učinili je prepoznatljivijom. Moslavina je jedinstvena, treba imati svoj identitet, a priča o hrani pokazuje da to može postići.”

U LAG-u Moslavina nadaju se da će u drugom izdanju knjižice “Dobar tek u Moslavini” moći objaviti još više recepata, budući da su reakcije na promociji bile izuzetno pozitivne. Nakon prezentacije, stolovi su se brzo popunili s jelima lokalnih OPG-ova 16 izlagača  pripremili su razna jela koja su se odlično slagala s škrletima vinara, kako profesionalaca tako i hobista.

Časlav Matijević

Časlav Matijević, poznati gastro putnik došao je iz Rijeke i pripremio tart od kozica i tart od tune kako bi savršeno upario s škrletom.

Kasandra Draganić

Kasandra Draganić, gastro novinarka i urednica portala  “Vilicom kroz Hrvatsku”, pripremila je ukusan grah s gljivama i kobasicama, dok je chef Tomislav Špiček s društvom lovaca i ribolovaca iz Osekova pripremao šarane na rašljama i moslavački gulaš.

Tomislav Špiček

Među mnogim štandovima, posjetitelji su mogli kušati razne delicije koje se često pripremaju u moslavačkim kuhinjama, poput sarmi, pilećih krilaca s krumpirom, tačkrli sa sirom, bunceka, šunke u kruhu, tripica, knedli na pari s gulašem, krvavica i kobasica sa zeljem, kruha s masti i paprikom, lepinja, štrudli različitih vrsta, orahnjače, makovnjače, deserta sa škrletom i još mnogo toga.

Vinari hobisti izlagali su svoje škrlete koje proizvode za osobne potrebe. Među njima su se istaknuli članovi Udruge vinogradara i voćara Škrlet te članovi Proizvođačke organizacije Škrlet. Neki od profesionalnih vinara došli su kao gosti kako bi podržali manifestaciju i svoje kolege, te su njihova vina bila dostupna za kušanje na centralnom šanku.

Ivana Pranjić

Folkloraši KUD-a Stjepan Šajnović iz Osekova svečano su otvorili manifestaciju svojim plesnim točkama, prikazujući raskošne moslavačke nošnje i tradicionalne plesove.

Nakon blagoslova svakog jela i odobrenja Tomislava Špičeka, poklopci su skinuti, a jela su bila spremna za degustaciju. Cijeli program vodio je Domagoj Jakopović Ribafish, koji je potom pozvao prisutne na uživanje u degustacijama škrleta i ukusnih moslavačkih jela.

Moslavina se predstavila punim sjajem, predstavljajući raznoliku ponudu OPG-ova i vinarija. Ova manifestacija pružila je izvrsnu priliku za degustaciju raznolike gastronomske ponude i upoznavanje s prirodnim ljepotama ovog područja.

 

Živi bili, škrlet pili, Moslavinu posjetili!
Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Predstavljen prvi hrvatski digitalni vinski časopis – VINSKE ZVIJEZDE!

U srijedu, 15. svibnja u zagrebačkom baru Pri Nami, na Zakmardijevim stubama, predstavljen je novinarima, vinskim znalcima i suradnicima drugi broj prvog hrvatskog digitalnog vinskog časopisa Vinske zvijezde. Nastao je proširivši se od istoimenoga vinskog ocjenjivanja...

Rosé 2023 zadarske vinarije Degarra pobjednik je tradicionalnog svibanjskog ocjenjivanja ružičastih vina projekta Vinske zvijezde!

 Na tradicionalnom svibanjskom ocjenjivanju ružičastih vina projekta Vinske zvijezde održanom u ponedjeljak 6.05. u zagrebačkom bistrou Nomu Sushi & Wine pobijedio je Rosé zadarske vinarije Degarra. s 94,33 boda!   Rosé Degarra 2023 osvojio je komisiju...

Novi à la carte jelovnik s potpisom chefice Ane Grgić Tomić!

Zagrebački restoran Zinfandel's sa svojom prekrasnom terasom Oleander i zadivljujućim pogledom na grad i ovog proljeća postaje nezaobilazna oaza za istinske gurmane. Esplanadin restoran Zinfandel's donosi kolekciju novih senzacija s potpisom chefice Ane Grgić Tomić...

Svi putevi vode u Međimurje na URBANOVO 2024!

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni...

6. Festival Traminca Ilok

Nakon stidljivog početka prije pet godina te dvogodišnjeg provlačenja kroz bespuća korone, Festival traminca će 7. i 8. lipnja doživjeti svoje šesto izdanje. Mjesto održavanja je i dalje isto, Ilok, kao što su se i glavne sastojnice Festivala, Gala večera, Radionice i...