Pecorino, Biagi, Colli Aprutini, 2015

O sorti

Pecorino je autohtona talijanska bijela sorta grožđa, nedavno ponovno otkrivena i vinificirana modernim tehnologijama kako bi izrazila sve svoje mirise i okuse.  A otkud grožđu/vinu ime sira?  🙂 Pomislit ćete da se tako zove jer mu mirisi podsjećaju na istoimeni ovčji sir – pecorino. Nije tomu tako, iako se mnogima možda i učini da u vinu ima nekih nota koji podsjećaju na sir. To je naravno, osobna stvar, arome ovise o i našem osjećaju vina – ili pak sjećanju koje nam je vino prizvalo u nekom trenutku. Ipak povijesna istraživanja kažu da se grožđe pecorino uzgaja još od 1800. godine u središnjoj Italiji, posebno u regijama Abruzzo, Marche, Lazio i Umbria. Vinogradi su smješteni uz puteve za visoke planinske pašnjake, a grožđe pecorino, hrskavih i malenih bobica, uvijek su voljele zobati – ovce. Upravo ta veza s ovcama (tal. pecora)  – najvjerojatnije je objašnjenje o podrijetlu sorte.

Pecorino dozrijeva rano, berba se obično odvija početkom rujna a prinosi su, iako niski, prilično konstantni. Grozd je srednje veličine, a bobice okrugle, srednje malene, s tankom kožicom, žute boje sa zelenim nijansama. Bogata aromama, vina proizvedena od ove sorte imaju srednje alkohole i lijepe kiseline, dakle, posjeduju sve osobine za dulje odležavanje u podrumu i praćenje napretka degustacijama – čak i nekoliko godina.

Pecorino, Biagi, Colli Aprutini, 2015

Slamnato žuta boja sa zlaćanim odsjajem. Na nosu voćno, svježina limuna i cedra, uz malo zrele bijele breskve, bijelog cvijeća – najviše jasmina, akacije i pokojim mirisnim trenutkom kadulje. U ustima svježe, ugodno, fino, intenzivno   “breskvasto“, opojno, s lijepim završetkom. Baš fino, fino…

Talijani ga preporučuju uz predjela i riblji carpaccio, uz sva jela na bazi ribe. Servira se na temperaturi od 10-12 C.  Alkohol: 14 %. Položaj: Colonnella, Abruzzo.  Cijena u Italiji oko 8 EUR.

Više o vinariji:  http://vinibiagi.com/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *