“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije slučajno izabrano – vlasnici Karijole, Kristina i Josip Dujmić veliki su obožavatelji…

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici.

Marija Vukelić i Marko Dragojević

Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije slučajno izabrano – vlasnici Karijole, Kristina i Josip Dujmić veliki su obožavatelji Visa.

Kristina i Josip Dujmić

Na terasi svoje pizzerije imaju fotografije Visa, grada i otoka, a i u gradu Visu imaju Karijolu. Ne moramo naglasiti da se u Karijolama nude i piju viška vina, koja vlasnici promoviraju od početka svoje ljubavi prema Visu i od početka rada u ugostiteljstvu. Dogodilo se  (slučajno ili ne) da se viški vinski događaj, dogovoren još u siječnju ove godine, zbio baš na Kristinin rođendan, stoga su okupljeni, na početku kušanja zapjevali poznatu rođendansku “Sretan ti rođendan…!”

Uz viške aperitivne mjehuriće Vislander, predstavljanje vinara je otvorio Marko Dragojević, napomenuvši da se u literaturi često spominje Vis kao sinonim vinogradarstva i vinarstva u nas.” Iako nema veliku površinu poput drugih otoka, kod nas je puno obradivih površina, a položaj i zemljište povoljni su za uzgoj vinove loze. Agatarhid, grčki povjesničar i geograf  u 2. st. pr. n. e., zapisao je da vino s Isse svojom kvalitetom prednjači pred svim ostalima. “ – ponosno je rekao.

 Marija Vukelić i Marko Dragojević

Naglasio je da je zlatno vrijeme viških vina bilo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kada je na Visu, koji je cijeli ukupne površine 9.000 hektara bilo čak 3.000 hektara vinograda. (Danas je na Visu tek 138.55 hektara vinograda, prema podatcima agencije APPRRR, što nam govori da se nalazimo na minimumu u milenijskoj povijesti vina Visa” ).

Mnoge sorte, poput palaruše, rukaca (maraštine), bratkovine, cibiba, kurtelaške od bijelih, te glavanjuše i crnjenka od crnih, na rubu su izumiranja. Tu su još krivjača, kardinal (bijele sorte), babić i vranac (crne sorte), no najznačajniji udio u viškoj vinogradarskoj proizvodnji imaju kuč (trbljan), vugava i plavac mali. Dok se kuč nije isticao visokom kvalitetom, nego izuzetnim prinosima, vugava je jedno od najkvalitetnijih bijelih vina Hrvatske, a isto tako i plavac među crnima.

Viški vinari u Zagrebu to su i potvrdili, vugave/bugave vinarija Senjanović, Monissa, Vislander i Lipanović gosti su kušali diveći im se, svježima i odležanima, jer sve su bile mirisne, moćne, trajne, s dušom Mediterana u mirisu makije i ostaloga otočkog bilja.

Monika Roki Radišić – Vina Monissa

Vina Monissa

Vugave su najpoznatije iz Dračevoga polja, dok je mlada vinarija Monissa dodala dva nova terroira za vugave, Kulu i Zoborje. Nakon vugava, kušala su se vina kuč Senjanović i Monissa, sorte koja se polako izdiže iz cuvéea s drugima, vinificirajući se u zadnje vrijeme samostalno. Svojom pitkošću može biti aperitiv ili pratiti lagane ljetne obroke.

Vina Lipanović & Cipidrag Ivčević

Educiranjem mladih naraštaja i upornošću starijih, iskusnih, neke se sorte ponovno bude poput palaruše Lipanović i palagružonka Ivčević. Moderna vinarija Vislander okušala se u pjenušcima od izvornih sorti (kuč, vugava, plavac)  koji su ovo događanje otvorili radosno pokazavši da i Vis ima svoja pjenušava vina.

 

Vina Vislander

Posebnu pozornost Višani posvećuju svom plavcu malom. Na Visu naša najrasprostranjenija crna sorta grožđa daje mekane, pitke i “terroirske”  plavce iz pješčanih polja. Lozi plavaca pijesak čuva vlagu kad je suša, a propušta je kad ima puno kiše. Loza sebi uzme onoliko koliko joj treba za stvoriti pitke i jedinstvene plavce.  Poznata viška polja u kojima vlada plavac mali su Tihobraće (Plavac Tihe braće vinarije Senjanović), Milna (Vislander), Velo i Molo Jubišća, Stončica  Zlo Poje i Voščice. Prema Komiži još ćemo naići i na druga polja –  Podšpilje, Podhumlje. Uz plavac na Visu stanuje i tribidrag (crljenak kaštelanski) koji se od renesanse naziva imenom cibidrag « o čemu se malo zna i piše, a povijesni dokazi postoje.“. Svako polje važno je za viško vinogradarstvo i vinarstvo,  za povijest loze. Ali – da biste ih dobro shvatili, od pijeska do čaše, trebate doći na Vis.

Vina Senjanović

Ante Senjanović

Uz višku pogaču, viške limune i – viške cvite (tradicionalni viški kolač) nazočni su vinari nudili svoja vina i znalcima ispričali vinsku povijest Visa. A stručna je publika shvatila specifičnost Visa, te važnost ovakvih manjih događaja, na kojima svi mogu s vinarom razgovarati i saznati puno informacija o vinu.

Ipak, najljepše je vina i hranu te viški gin i rakije kušati na mjestu gdje nastaje : “Današnje predstavljanje Visa poziv je svima da dođu na naš otok i bolje ga upoznaju. Veseli nas da se viška vina nalaze i da će se naći na vinskim listama nekih zagrebačkih restorana, jer kušanje vrhunskih vina, najbolja je promocija  eno-gastro ponude Visa. Posjetite Vis i u predsezoni,  pogledajte internetske stranice naše turističke zajednice i stranice viških vinara– siguran sam da ćete naći nešto što će vas privući k nama. Čekamo vas na našem lijepom otoku” –  zaključio je direktor TZ Marko Dragojević – pozvavši nazočne i na skorašnju proslavu dana grada  Visa, 23. travnja.2024. !

 

****

Fotografije: Julio Frangen i Darko Poslek

****

Jeste li pročitali novi online vinski časopis – Vinske zvijezde!

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

GR8 Coffee Festival na Zagrebačkom velesajmu od 23.-25.5!

 GR8 Coffee Festival najavljuje uzbudljivu atmosferu već od prvih festivalskih minuta jer će svi ljubitelji kave, bilo da su strastveni zaljubljenici, coffee snobovi ili elitisti, na Zagrebačkom velesajmu prvog dana festivala pratiti najnapetiji jedan na jedan dvoboj...

Vidimo se 7.i 8. lipnja na Međunarodnom festivalu ekoloških vina u Bedenici!

Više od 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije već se prijavilo na Eco-Wine Fest u Bedenici, prvi hrvatski festival posvećen kulturi ispijanja ekoloških vina u petak i subotu, 7. i 8. lipnja. Bit će to urbani festival u Kulturnom centru...

Ribafish se sprema za novi plivački podvig – RokPoluotok!

RokPoluotok – Uskoro počinje plivanje oko Istarskog poluotoka!  Nova sportsko-edukativna avantura profesora geografije i food blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha i Udruge RokOtok počinje 23. lipnja održavanjem radionica diljem istočne obale Istre i plivanjem više od...

URBANOVO 2024 – sjajna promocija vina međimurskih vinara!

Dom kulture u Štrigovi proteklog je vikenda bio mjesto slavlja bogate vinogradarske tradicije i uživanja u izvrsnim međimurskim vinima na još jednom Festivalu Pušipela. U sklopu ovogodišnje manifestacije Urbanovo, u petak je u Štrigovi svečano otvoren Festival...

WINE, OLIVE AND HERITAGE FESTIVAL – Jelsa 2024!

5. Wine, olive & heritage festival  u Jelsi na otoku Hvaru! 5. Festival vina, maslina i baštine održat će se 24. i 25. svibnja 2024. godine u Jelsi na otoku Hvaru. Ove godine, festival će trajati dva dana, a domaći sudionici promovirat će kulturu otoka Hvara na...