Popodne narančastih vina u HNK!

U petak , 15. prosinca, u bistrou BisTač, zagrebačkog HNK, imali smo priliku za druženje, ali i kušanje nekih od trenutno najinteresantnijih biodinamičkih vina iz susjedne Slovenije.

Tihomir Miletić – Tač, vlasnik poznatog restorana ResTač sa zagrebačkog Vrhovca, okupio je petoricu odabranih slovenskih proizvođača orange ili narančastih vina. Tako su u Zagreb stigli : Urbajs, Prinčič, Vodopivec, Gordia i Krapež.

Narančasta ili, kako ih još nazivaju, oranžna vina tj. orange wines,  nastaju od bijelih sorata dužim maceracijama s alkoholnim vrenjem. Ona još uvijek spadaju, u tržišnome smislu, u posebnu, ali vrlo značajnu, grupu. Vinoljupci ih vole, jer su filozofijom proizvodnje  naklonjena maksimalno mogućem prirodnom procesu produkcije, kako u vinogradu tako i u podrumu, a to treba značiti i da su lišena raznih aditiva i sintetskih sredstava koji se danas rabe u vinogradarstvu i vinarstvu pa su time  zdrava i podobna za organizam.

Scena narančastih vina u hrvatskoj sve je više u porastu, a pogotovo je tome doprinio sam Tihomir Miletić koji je u svom restoranu ResTač organizirao zagrebački sajam orangea (narančastih vina ) 2014. godine, a i vinska  ponuda u njegovom restoranu je bazirana na toj vrsti vina. Još onda bio je planiran skori skup vinara, proizvođača biodinamičkih vina no trebalo je proći 3 godine da do same realizacije dođe.

Aci Urbajs

Prinčič

Vodopivec

Gordia penina bela – chardonnay i malvazija

Gordia

Krapež

http://www.restac.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *