MONTE ROSSO – vino bez granica

Abeceda finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u zajedničkom projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je upravo na Dan Europe,  9. svibnja,  mladu vinariju Monte Rosso koja spaja tri europske države u svojemu projektu: Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.  Dan nije slučajno odabran  –  a jedan od vlasnika, Davor Duboković, kaže: „ Naša su vina plod suradnje ljudi triju država – Hrvatske, Slovenije i Italije. Tako smo  međusobno slični, a oko nas toliko birokratskih prepreka, državnih granica… E za njih grožđe ne zna. Zato, ne samo u šali, kažemo – kako je naše vino bez granica“.

 

Priča o posjedu Monte Rosso započela je prije desetak godina na starom zapuštenom posjedu smještenom u Hrvatskoj Istri, nedaleko od Savudrije, u mjestu Crveni Vrh po kojemu nosi ime. Nekada korovom i makijom zarasla parcela, danas je  drugačija: na 65 hektara posjeda prostiru se vinogradi malvazije i montepulciana (13ha), nasadi različitih sorti maslina (14 000 stabala)  te 2000 stabala trešanja, 600 smokava i 650 badema.  Ovaj zanimljivi  projekt pokrenula su dva investitora, Davor Duboković i Uroš Gorjanc.

 

MONTECLASSICO PJENUŠAC, 2015 & francuski sir BRIE –  Monteclassico je pjenušac od malvazije istarske, odrađen klasičnom metodom fermentacije na kvascima u bocama, odležao 12 mjeseci prije degoržiranja. Nakon degoržiranja, vinu nije dodan ekspedicijski liker zato ima oznaku Dosage Zero. Monteclassico krasi slamnato-zlatna boja, ugodne kiseline daju mu svježinu i pitkost, a završetak je dug.

 

 

MONTEROSSO MALVAZIJA, 2017  & mladi kravlji sir Gligora & bademi  –  malvazija 2017 svježe je  suho vino, bogatog i punog okusa, s blagim aromama svježeg voća, u ustima razigrano i čisto, s ugodnom slankastom notom na jeziku i dugim i punim završetkom  čime otkriva svoju pravu snagu i potencijal.

MONTEROSSO MALVAZIJA, 2015, MAGNUM & tvrdi kravlji sir KOLAN & zelene masline – do punjenja u Magnum boce, vino je odležalo  u rabljenim barrique bačvama što mu nije  oduzelo aromatičnost i svježinu. Boja je nježno zlatna, u ustima je svježe i kompleksno  s okusima zrelog voća i citrusa. Na jeziku je potpuno čisto i suho, punoga  tijela, a elegantna kremasta struktura daje mu trajnost  i dugi završetak.  Vrlo harmonično vino.

MONTEROSSO NERO montepulciano d’Abruzzo 2015 & ovčji sir Ovidur & crne masline – Crveno vino vinarije Monte Rosso proizvodi se od talijanske sorte montepulciano d’Abruzzo iz središnje Italije, a prvi spomen sorte datira iz daleke 1700. god.  Nero Montepulciano d`Abruzzo 2015  vino  je intenzivne rubinske boje, voćnog mirisa s notama višnje i šumskog voća, u ustima je svježe i elegantno, srednjeg tijela, s ugodnim završetkom. Nježni tanini i ugodne kiseline daje mu pitkost, ispunjenost i eleganciju.

Monte Rosso ekstra djevičansko maslinovo ulje  Premium 2017 –  selekcija je pomno izabranih sorti maslina, posađenih početkom 2009. godine: istarska bjelica, leccino, pendolino, maurino, ascolana i picholine.  Pored selekcije, kušali smo i jednosortno ulje od istarske bjelice, najprepoznatljivije autohtone sorta maslina u Istri, koje je svojom elegantnom gorčinom izvrsno kao začin mnogim  finim jelima.

 

Predstavnik vinarije Slaven Deležan i zagrebački distributer Marin Lelas pozvali su sve oduševljene goste Basementa na Crveni vrh, gdje, uz izvrsna vina i maslinova ulja mogu kušati i trešnje koje upravo dozrijevaju. Idealna prigoda za dolazak u Istru je VINISTRA koja se održava ovaj vikend  (11-13.5) tako se uz posjet vinskoj manifestaciji može planirati izlet u vinariju Monte Rosso, uz prethodnu najavu na +386 41 384 544.

 

Više informacija na:  www.monterosso.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *