Pizza i pjenušci – izvrsna kombinacija!

Jelovnik na slovo P! Slijedom mnogih mini kušanja projekta Abeceda finih zalogaja, u kojemu se “gušta” po slovima abecede  – ali ne uvijek po redu, kombinacija na slovo P bila je doista primamljiva i privlačna: pizze i pjenušci!   O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska,…

Jelovnik na slovo P!

Slijedom mnogih mini kušanja projekta Abeceda finih zalogaja, u kojemu se “gušta” po slovima abecede  – ali ne uvijek po redu, kombinacija na slovo P bila je doista primamljiva i privlačna: pizze i pjenušci!   O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija, regionalna ili – individualna. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, katkad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode (poput Prousta i madlenica) koje želimo vratiti i zadržati. Tako su se u ovoj  spojili plešivički pjenušce s pizzom, najpopularnijim talijanskim jelom.  Osvježavajuće i elegantne mjehuriće s Plešivice predstavili su osobno  vinari –  Drago Kurtalj i Josip Barundić.

Vinoljupci – Tomićeva

U okviru festivala na otvorenom “Vinoljupci u Tomićevoj”, ovu posebnu (i prvu u Hrvatskoj) radionicu je organizirala Marija Vukelić u obliku neobičnog ručka s pizzama i  pjenušcima, uz desert i vino iznenađenja,  u subotu, 9.7. 2016.

Marija Vukelić


Jelovnik na slovo P bio je zanimljiv i ukusan, za nj se pobrinula kuhinja restorančića  Njummy u Ilici. Menu je bio sljedeći:
– pjenušac Barun brut & napuljska pizza Margherita
– pjenušac DRI Kurtalj brut & pizza alla greblica – pjenušac Barun rosé & provansalska „pissaladière“

– pjenušac Kurtalj rosé (pretpremijera) & pizza špekerica
– iznenađenje: desert & desertno vino.

U sljubljivanju pizza i pjenušaca, malo smo se dotakli sljubljivanja po “terroiru” – uz pizzu alla greblica i pizzu špekericu,  a provansalska „pissaladière“, i najpoznatija talijanska Margherita dali su nam dašak poznatih svjetskih kuhinja na tanjuru.  Kakvi su bili okusu? Neponovljivi, posebni i zapamtljivi.

Pjenušac Barun brut nature & napuljska pizza Margherita

Bijeli Barun Brut od nježne sorte manzoni pratio je bez problema jednu od nježnijih talijanskih pizza u bojama “tricolore” talijanskih sastojaka (bosiljak, mozzarrella, rajčica).
Dok je pjenušac DRI potvrdio svoj idealan regionalni spoj  –  u njemu se svjetske ali udomaćene sorte na Plešivici: silvanac, šipon, chardonnay i rizling savršeno spojenu uz pizzu u stilu rudarske greblice..

Pjenušac DRI Kurtalj brut & pizza alla greblica

Pjenušac Barun rosé brut & provansalska „pissaladière“

Pizza  „pissaladière“

Ružičaste kombinacije bile su posebno zanimljive –  Barun pjenušac spravljen od čistog crnog pinota pozivao je na spoj  francusku kuhinju, pa se tu lijepo uklopila pizza  „pissaladière“ s karameliziranim lukom, crrnim maslinama i inćunima.

Pjenušac Kurtalj rosé (pretpremijera) & pizza špekerica

Pretpremijerno kušani pjenušac Kurtalj rosé u sebi uz crni pinot ima i neke tradicijske plešivičke sorte kojima je bez greške dobro pristajala pizza špekerica s domaćom plešivičkom salamom sa špekom – špekericom! 

Pizza špekerica

Tarte aux pommes

Desert (iznenađenja) je donio vinar Josip Barundić – sam je spravio kolač od jabuka (tarte aux pommes) i uz njega spario svoj slatki muškat žuti! Divan desert uz divno vino!
I Talijani vole uživati u pizzi  s mjehurićima. Prema nekim prijedlozima talijanskih sommeliera, Margherita bi išla dobro uz klaisični blanc de blanc od  chardonnaya, Marinara uz frizzante Gragnano ili šampanjac od pinota meuniera;  Capricciosa s proseccom  extra brut, npr.  Colfòndo Asolo Prosecco Extra Brut DOCG;  Quattro Formaggi s Lambruscom …

Vinari: Kurtalj & Barundić

Uz ove prijedloge, teško je ne pokušati naći svoju najbolju kombinaciju omiljene pizze i pjenušca! Imate li je već?
Više fotografija na Fb stranici Abeceda finih zalogaja:  https://bit.ly/3v5458V

O Abecedi finih zalogaja …

ABECEDA FINIH ZALOGAJA je gastronomsko-edukativni projekt Marije Vukelić u kojemu se na degustacijskim večerama sljubljuju vina s jelima koja im pašu po – abecedi ili po nekom drugom jezičnom ključu. Nije ih nužno spojiti u najboljem mogućem „pairingu“ slova – nego je cilj zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu.  U sljubljivanju ne ulazimo u duboke teorije usklađivanja, nego se koncentriramo na jedno područje, terroir, spojit ćemo nešto što raste zajedno ili barem blizu i dodat ćemo u sve  –  vlastiti emocionalni doživljaj.  Sljubljivanje jela i vina emocionalan je, kreativan i umjetnički trenutak, nekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode koje želimo vratiti i zadržati. Tako se u Abecedi poetski, jezično i nepčano – igramo s jelima i vinima, uvijek uz edukativnu notu i promociju  umjerenosti u jelu i vinu, kušamo u gutljajima i zalogajima, stvaramo nove okuse i posebne doživljaje.    

 

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (jezici kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRT-u, organizatorica vinskih događaja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino. Direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica Pjenušavih doručaka u vinogradu. Autorica Vinskih srijeda (od 2017.), voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, (vinogradar/vinar) od 2023. Pokretačica jedinstvenog projekta edukacije Francuski i vino (od 2016.) - edukacije franc.vinskih pojmova, online i uživo. Autorica teroarskog krstarenja "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara, maslinara, OPG-ova. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg. Sommelierka maslinovog ulja. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

10. Salon penečih vin – Ljubljana 14.06.2024.!

Nakon uspješno održanih devet salona posvećenih plemenitim mjehurićima, sa zadovoljstvom vas pozivamo na jubilarni,10. Salon pjenušavih vin Ljubljana. Ovogodišnja jubilarna sezona donosi i nešto novo, posebno za zagrebački salon, koji će biti organiziran u drugačijem...

BACCHUS 2021 – London Cru Winery!

Pri spomenu Bacchus, prva nam je asocijacija ime boga vina iz Staroga Rima (grčki je Dioniz). Vinski stručnjaci znat će da je to i bijela vinska sorta grožđa koju je stvorio vinogradar Peter Morio u Njemačkoj 1933. godine. Križao je silvanac i rizling s...

2. kvarnerski Pjenušavi doručak oduševio ljubitelje mjehurića!

U subotu, 8. lipnja u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak u  vinogradu!  Istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje željne maksimalnog uživanja u pjenušavim vinima,  lokalnim zalogajima, prirodi i...

Festival 100 najboljih vina Hrvatske u Hotelu Sheraton Zagreb

Zagrebački hotel Sheraton bit će domaćin Festivala 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja 2024. Tad će biti i službeno proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih. Riječ je o prvom...

3. Festival vina IN VINO VERITAS na Krku!

  U organizaciji Turističke zajednice općine Punat i Udruženja Kvarner Wines petak 7. i subotu 8. lipnja od 18:00 do 23:00 sata se u centru Punta na Trgu zahvalnosti održava treće izdanje festivala vina - In vino veritas. Svi gosti i posjetitelji imat će...