Pizza i pjenušci – izvrsna kombinacija!

Jelovnik na slovo P! Slijedom mnogih mini kušanja projekta Abeceda finih zalogaja, u kojemu se “gušta” po slovima abecede  – ali ne uvijek po redu, kombinacija na slovo P bila je doista primamljiva i privlačna: pizze i pjenušci!   O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska,…

Jelovnik na slovo P!

Slijedom mnogih mini kušanja projekta Abeceda finih zalogaja, u kojemu se “gušta” po slovima abecede  – ali ne uvijek po redu, kombinacija na slovo P bila je doista primamljiva i privlačna: pizze i pjenušci!   O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija, regionalna ili – individualna. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, katkad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode (poput Prousta i madlenica) koje želimo vratiti i zadržati. Tako su se u ovoj  spojili plešivički pjenušce s pizzom, najpopularnijim talijanskim jelom.  Osvježavajuće i elegantne mjehuriće s Plešivice predstavili su osobno  vinari –  Drago Kurtalj i Josip Barundić.

Vinoljupci – Tomićeva

U okviru festivala na otvorenom “Vinoljupci u Tomićevoj”, ovu posebnu (i prvu u Hrvatskoj) radionicu je organizirala Marija Vukelić u obliku neobičnog ručka s pizzama i  pjenušcima, uz desert i vino iznenađenja,  u subotu, 9.7. 2016.

Marija Vukelić


Jelovnik na slovo P bio je zanimljiv i ukusan, za nj se pobrinula kuhinja restorančića  Njummy u Ilici. Menu je bio sljedeći:
– pjenušac Barun brut & napuljska pizza Margherita
– pjenušac DRI Kurtalj brut & pizza alla greblica – pjenušac Barun rosé & provansalska „pissaladière“

– pjenušac Kurtalj rosé (pretpremijera) & pizza špekerica
– iznenađenje: desert & desertno vino.

U sljubljivanju pizza i pjenušaca, malo smo se dotakli sljubljivanja po “terroiru” – uz pizzu alla greblica i pizzu špekericu,  a provansalska „pissaladière“, i najpoznatija talijanska Margherita dali su nam dašak poznatih svjetskih kuhinja na tanjuru.  Kakvi su bili okusu? Neponovljivi, posebni i zapamtljivi.

Pjenušac Barun brut nature & napuljska pizza Margherita

Bijeli Barun Brut od nježne sorte manzoni pratio je bez problema jednu od nježnijih talijanskih pizza u bojama “tricolore” talijanskih sastojaka (bosiljak, mozzarrella, rajčica).
Dok je pjenušac DRI potvrdio svoj idealan regionalni spoj  –  u njemu se svjetske ali udomaćene sorte na Plešivici: silvanac, šipon, chardonnay i rizling savršeno spojenu uz pizzu u stilu rudarske greblice..

Pjenušac DRI Kurtalj brut & pizza alla greblica

Pjenušac Barun rosé brut & provansalska „pissaladière“

Pizza  „pissaladière“

Ružičaste kombinacije bile su posebno zanimljive –  Barun pjenušac spravljen od čistog crnog pinota pozivao je na spoj  francusku kuhinju, pa se tu lijepo uklopila pizza  „pissaladière“ s karameliziranim lukom, crrnim maslinama i inćunima.

Pjenušac Kurtalj rosé (pretpremijera) & pizza špekerica

Pretpremijerno kušani pjenušac Kurtalj rosé u sebi uz crni pinot ima i neke tradicijske plešivičke sorte kojima je bez greške dobro pristajala pizza špekerica s domaćom plešivičkom salamom sa špekom – špekericom! 

Pizza špekerica

Tarte aux pommes

Desert (iznenađenja) je donio vinar Josip Barundić – sam je spravio kolač od jabuka (tarte aux pommes) i uz njega spario svoj slatki muškat žuti! Divan desert uz divno vino!
I Talijani vole uživati u pizzi  s mjehurićima. Prema nekim prijedlozima talijanskih sommeliera, Margherita bi išla dobro uz klaisični blanc de blanc od  chardonnaya, Marinara uz frizzante Gragnano ili šampanjac od pinota meuniera;  Capricciosa s proseccom  extra brut, npr.  Colfòndo Asolo Prosecco Extra Brut DOCG;  Quattro Formaggi s Lambruscom …

Vinari: Kurtalj & Barundić

Uz ove prijedloge, teško je ne pokušati naći svoju najbolju kombinaciju omiljene pizze i pjenušca! Imate li je već?
Više fotografija na Fb stranici Abeceda finih zalogaja:  https://bit.ly/3v5458V

O Abecedi finih zalogaja …

ABECEDA FINIH ZALOGAJA je gastronomsko-edukativni projekt Marije Vukelić u kojemu se na degustacijskim večerama sljubljuju vina s jelima koja im pašu po – abecedi ili po nekom drugom jezičnom ključu. Nije ih nužno spojiti u najboljem mogućem „pairingu“ slova – nego je cilj zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu.  U sljubljivanju ne ulazimo u duboke teorije usklađivanja, nego se koncentriramo na jedno područje, terroir, spojit ćemo nešto što raste zajedno ili barem blizu i dodat ćemo u sve  –  vlastiti emocionalni doživljaj.  Sljubljivanje jela i vina emocionalan je, kreativan i umjetnički trenutak, nekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode koje želimo vratiti i zadržati. Tako se u Abecedi poetski, jezično i nepčano – igramo s jelima i vinima, uvijek uz edukativnu notu i promociju  umjerenosti u jelu i vinu, kušamo u gutljajima i zalogajima, stvaramo nove okuse i posebne doživljaje.    

 

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

Graševina vrhunska Kutjevo 2020 – klasik koji drži čvrsto svoju poziciju!

Graševina vrhunska berbe 2020,  KUTJEVO dd Vrhunska graševina 2020 vinarije Kutjevo pravi je primjerak vrhunskoga vina kontinentalne Hrvatske. Skladne herbalne i voćne aromatike, punoga okusa oduševljava ljubitelje graševine u zemlji i svijetu:  na ocjenjivanju...

Kušanje hvarskih vina u Zagrebu – u Trilogiji Fino&Vino!

NAJBOJE OD HVARA –  kušanje hvarskih vina u Zagrebu Nakon ovogodišnjeg  3.Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde - ocjenjivanja vina otoka Hvara, i Zagrepčani su imali prigodu kušati „najboje od Hvara“. Organizatorica ove zagrebačke vinske degustacije naslijepo,...

Priča o proseccu

O proseccu je detaljno ( i nedavno) pisao Željko Suhadolnik. Prenosimo njegov tekst sa ciljem edukacije šire publike a i onih koji misle da dosta znaju o vinu, kako bi nam bilo jasnije što se to događa između Prošeka i Prosecca. Nije vrijeme za rat nazivljem, vrijeme...

Bodganjuša Carić 2020 – prva na ocjenjivanju 3. Jelsa Summer Wine Tasting!

Bogdanjuša Carić 2020 - prva u kategoriji Bogdanuša na ocjenjivanju 3. Jelsa Summer Wine Tasting Bogdanuša, izvorna sorta otoka Hvara i na ovogodišnjem je ocjenjivanju „naslijepo“  3. Jelsa Summer Tasting pokazala da ima potencijala i da može osvojiti lijepe bodove....

Salon ženskih vina Beograd 2021!

Ženski vinski salon Ovogodišnji Salon ženskih vina održan je u subotu, 18. rujna 2021. godine, na otvorenoj terasi TC Galerije u Beogradu na vodi. Postoji tisuću razloga, opravdanih i neopravdanih, zbog kojih su žene u vinskom poslu manje vidljive javnosti. Zbog toga...

Pin It on Pinterest

Share This