Pizza i pjenušci – izvrsna kombinacija!

Jelovnik na slovo P! Slijedom mnogih mini kušanja projekta Abeceda finih zalogaja, u kojemu se “gušta” po slovima abecede  – ali ne uvijek po redu, kombinacija na slovo P bila je doista primamljiva i privlačna: pizze i pjenušci!   O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska,…

Jelovnik na slovo P!

Slijedom mnogih mini kušanja projekta Abeceda finih zalogaja, u kojemu se “gušta” po slovima abecede  – ali ne uvijek po redu, kombinacija na slovo P bila je doista primamljiva i privlačna: pizze i pjenušci!   O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija, regionalna ili – individualna. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, katkad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode (poput Prousta i madlenica) koje želimo vratiti i zadržati. Tako su se u ovoj  spojili plešivički pjenušce s pizzom, najpopularnijim talijanskim jelom.  Osvježavajuće i elegantne mjehuriće s Plešivice predstavili su osobno  vinari –  Drago Kurtalj i Josip Barundić.

Vinoljupci – Tomićeva

U okviru festivala na otvorenom “Vinoljupci u Tomićevoj”, ovu posebnu (i prvu u Hrvatskoj) radionicu je organizirala Marija Vukelić u obliku neobičnog ručka s pizzama i  pjenušcima, uz desert i vino iznenađenja,  u subotu, 9.7. 2016.

Marija Vukelić


Jelovnik na slovo P bio je zanimljiv i ukusan, za nj se pobrinula kuhinja restorančića  Njummy u Ilici. Menu je bio sljedeći:
– pjenušac Barun brut & napuljska pizza Margherita
– pjenušac DRI Kurtalj brut & pizza alla greblica – pjenušac Barun rosé & provansalska „pissaladière“

– pjenušac Kurtalj rosé (pretpremijera) & pizza špekerica
– iznenađenje: desert & desertno vino.

U sljubljivanju pizza i pjenušaca, malo smo se dotakli sljubljivanja po “terroiru” – uz pizzu alla greblica i pizzu špekericu,  a provansalska „pissaladière“, i najpoznatija talijanska Margherita dali su nam dašak poznatih svjetskih kuhinja na tanjuru.  Kakvi su bili okusu? Neponovljivi, posebni i zapamtljivi.

Pjenušac Barun brut nature & napuljska pizza Margherita

Bijeli Barun Brut od nježne sorte manzoni pratio je bez problema jednu od nježnijih talijanskih pizza u bojama “tricolore” talijanskih sastojaka (bosiljak, mozzarrella, rajčica).
Dok je pjenušac DRI potvrdio svoj idealan regionalni spoj  –  u njemu se svjetske ali udomaćene sorte na Plešivici: silvanac, šipon, chardonnay i rizling savršeno spojenu uz pizzu u stilu rudarske greblice..

Pjenušac DRI Kurtalj brut & pizza alla greblica

Pjenušac Barun rosé brut & provansalska „pissaladière“

Pizza  „pissaladière“

Ružičaste kombinacije bile su posebno zanimljive –  Barun pjenušac spravljen od čistog crnog pinota pozivao je na spoj  francusku kuhinju, pa se tu lijepo uklopila pizza  „pissaladière“ s karameliziranim lukom, crrnim maslinama i inćunima.

Pjenušac Kurtalj rosé (pretpremijera) & pizza špekerica

Pretpremijerno kušani pjenušac Kurtalj rosé u sebi uz crni pinot ima i neke tradicijske plešivičke sorte kojima je bez greške dobro pristajala pizza špekerica s domaćom plešivičkom salamom sa špekom – špekericom! 

Pizza špekerica

Tarte aux pommes

Desert (iznenađenja) je donio vinar Josip Barundić – sam je spravio kolač od jabuka (tarte aux pommes) i uz njega spario svoj slatki muškat žuti! Divan desert uz divno vino!
I Talijani vole uživati u pizzi  s mjehurićima. Prema nekim prijedlozima talijanskih sommeliera, Margherita bi išla dobro uz klaisični blanc de blanc od  chardonnaya, Marinara uz frizzante Gragnano ili šampanjac od pinota meuniera;  Capricciosa s proseccom  extra brut, npr.  Colfòndo Asolo Prosecco Extra Brut DOCG;  Quattro Formaggi s Lambruscom …

Vinari: Kurtalj & Barundić

Uz ove prijedloge, teško je ne pokušati naći svoju najbolju kombinaciju omiljene pizze i pjenušca! Imate li je već?
Više fotografija na Fb stranici Abeceda finih zalogaja:  https://bit.ly/3v5458V

O Abecedi finih zalogaja …

ABECEDA FINIH ZALOGAJA je gastronomsko-edukativni projekt Marije Vukelić u kojemu se na degustacijskim večerama sljubljuju vina s jelima koja im pašu po – abecedi ili po nekom drugom jezičnom ključu. Nije ih nužno spojiti u najboljem mogućem „pairingu“ slova – nego je cilj zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu.  U sljubljivanju ne ulazimo u duboke teorije usklađivanja, nego se koncentriramo na jedno područje, terroir, spojit ćemo nešto što raste zajedno ili barem blizu i dodat ćemo u sve  –  vlastiti emocionalni doživljaj.  Sljubljivanje jela i vina emocionalan je, kreativan i umjetnički trenutak, nekad nam daje i poetsku inspiraciju, podsjeća na lijepe trenutke, vraća nas u posebno stanje ugode koje želimo vratiti i zadržati. Tako se u Abecedi poetski, jezično i nepčano – igramo s jelima i vinima, uvijek uz edukativnu notu i promociju  umjerenosti u jelu i vinu, kušamo u gutljajima i zalogajima, stvaramo nove okuse i posebne doživljaje.    

 

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...