5. PINK DAY – festival ružičastih vina

Peti Pink Day Zagreb, međunarodni festival ružičastih vina održao se 11.3. 2017. u zagrebačkome muzeju Mimara, u organizaciji udruge WOW (Women On Wine), okupio je brojne proizvođače ružičastih vina i pjenušaca, a na festivalu u festivalu Green in Pink sudjelovali su i proizvođači ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Festival je potvrdio da nije samo vinska manifestacija nego da promovira ružičasti, optimistični pogled na svijet, a svake godine ostvaruje svoj zadani cilj –  pokazuje ženstvenu stranu vina te upoznaje Zagreb i njegove goste s najboljim maslinovim uljima.

Pink Day  Zagreb razlikuje se od ostalih festivala po svojoj tradicionalnoj humanitarnoj akciji. Ove godine udruga WOW je na izdvojeni račun prikupljala donacije za udrugu FB Humanitarci Zagreb u akciji pod nazivom ‘Pink Day pomaže ugroženim obiteljima’ koja je trajala od 10. veljače do 10. ožujka. U tom razdoblju, putem društvenih mreža i WOW okupljanja, prikupljeni su novčani prilozi za FB humanitarce u vrijednosti od 12.000 kn.

 

 

Na Pink Dayu Zagreb održane su tri radionice. Vinsku radionicu ‘Rosé: All Over Europe’ vodila je londonska sommelierka Laure Patry. Radionicu maslinovih ulja ‘All About (Olive) Oil’ vodio je poznati sommelier za ulje Heinrich Zehetner iz Salzburga, a Jo Ahearne,   britanska enologinja & Master of Wine, sa stalnom adresom na Hvaru,  vodila je vinsku radionicu ‘Rosé: Croatian Style(s)’.

Mnoga su ružičasta vina iz 2016. doživjela svoju premijeru, kao npr. plešivički pjenušac od portugisca Kreše Ivančića.

Među zanimljivijima su bili roséi zagrebačkih distributera Vivat fina vina (Antinori Calafuria 2016.) i Acrobat vina (Pascal Jolivet, Sancerre Rosé 2016., Frescobaldi rosé Alìe 2016). Drago nam je bilo vidjeti (ponovno) i jedan od prvih slovenskih roséa koji je bio omiljen na  hrvatskom tržištu  – Batičev (Miva & Mohor). Posebnu pozornost privukao je najbolji ružičasti pjenušac ovogodišnjeg Prvoga Salona pjenušavih  vina u Zagrebu – Čarga

te rosé mnogima nepoznate sorte kadarke, vinarije Tonković, koja je ugodno iznenadila nepca poznavatelja – nježnim aromama jagode, maline i šipka, intenzivna na okusu, dugotrajna i lijepa u ustima.

Prvi se put na ovogodišnjem Pink Dayu pojavio i zanimljivi polusuhi Solum Ružica 2015. Roberta Naprte, napravljen metodom saignée…

Više na http://pinkdayzagreb.com/.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *