Berba Barun manzonija u krašićkome kraju

Berba grožđa u vinogradima Barun vinarije u krašićkome kraju, poznatome po kardinalu Alojziju Stepincu, započela je manzonijem, baznom sortom za proizvodnju pjenušavog vina Barun Brut Nature Zero dosage. Vinarija Barun jedina je hrvatska vinarija koja proizvodi pjenušac od sorte manzoni, uz posebno zanimljiv (jedini hrvatski) poluslatki pjenušac od muškata žutog te klasik – ružičasti pjenušac od sorte crni pinot.

„Vrhunsko grožđe sorte manzoni brali smo u subotu kada su omjeri kiselina i šećera bili idealni za proizvodnu pjenušca.   Manzoni se pokazao kao iznimno zanimljiva sorta za pjenušac jer je, kao križanac rajnskog rizlinga i pinota bijeloga, dobio aromatičnost, eleganciju, svilenkastost i fine kiseline –  koje taj pjenušac čine drukčijim.

Manzoni bijeli poznat je kao incrocio manzoni 6.0.13., najpoznatiji među klonovima koje je tijekom svog rada na usavršavanju sorti uzgojio prof. Luigi Manzoni u Poljoprivrednoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u Coneglianu, u Italiji, u tridesetim godinama 20.st. Manzoni bijeli je autohtono grožđe provincije Treviso (Veneto) i križanac je rajnskog rizlinga i pinota bijelog. Grožđe se lako prilagođava vrlo različitim mikroklimatskim uvjetima i tipovima tla. Kožica mu je srednje debljine, vrlo je aromatično. Ovom su vinu roditelji osigurali odličnu strukturu i aromu, pa je vino slamnatožute boje, fino i elegantno, srednjih alkohola i kiselina, fine i nježne arome i okusa po lipinom medu, tjelesno, baršunasto i skladno.  Izrazito prija uz lagana jela, plodove mora, ribu, bijela mesa – piletinu i puretinu.

Barun Brut Nature Zero dosage

Osim pjenušca, proizvodimo i mirno vino u MANZONI ICE varijanti …“ – kaže nam Josip Barundić, vlasnik vinarije s adresom rođenja u Francuskoj od kuda (vinska podloga ) i hrabrost za istraživanje neklasičnih vinskih sorti u proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj.

 

Više na: https://www.facebook.com/barunsparklingwines/

 https://www.facebook.com/pg/Julio-Frangen-FOTO-756888277730458/photos/?tab=album&album_id=1458412147578064

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *