Vinske zvijezde – Portugisci

PORTUGAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ! – Ili u našem prijevodu te najave u nobl-bjelosvjetskom izdanju: Novi portugizac stigao je! Uskoro ćemo pjevati: Beaujolais nouveau est arrivé!

Godina 2017. u vinogradarskome smislu bila je ranija, i portugizac kao novo i mlado vino, naš beaujolais nouveau, dospio je ranije u fazu za užitnu potrošnju.

 Klub Vinske zvijezde iz Zagreba, u želji da se portugiscu kao tradicijskom mladom vinu zagrebačke okolice ipak dade vjetra u leđa, pokrenuo je lani ocjenjivanje mladog portugisca. Ove godine nastavilo se s degustacijom i vrednovanjem, a kušači – predstavnici enološke struke, sommelijerstva, ugostitelja, informativnih medija specijaliziranih za eno-gastronomiju – okupili su se pretposljednjeg dana listopada u simpatičnom domaćem ambijentu zagrebačke kušaonice vina plešivičkog vinogradara i vinara pa od prije koju godinu i ugostitelja Drage Kurtalja. Za ocjenjivanje je stiglo ukupno 14 uzoraka, od toga 11 mladih portugizaca, dakle iz berbe 2017, i tri starija – jedan iz 2016, jedan iz 2013. i jedan iz 2001. Jedan pak, iz 1995. kušan je naknadno, izvan službene konkurencije… 

Kao početno vino, za ujednačavanje, korišten je mladi portugizac od Drage Kurtalja. Kurtalj kao domaćin ocjenjivanja nije želio dati to svoje vino na ocjenjivanje, možda je poslije I požalio jer upravo i njegov portugizac pokazao se jednim od najboljih u konkurenciji. 

Ivo Kozarčanin

Željko Suhadolnik

Ivan Dropuljić

Franjo Francen

Vitomir Andrić

Tomislav Jakopović

Šampionom za 2017. postao je portugizac Damira Drage Režeka, dok drugo mjesto dijele portugisci Krešimira Režeka i obitelji Golubić.

 Lijepo vino bilo je i ono što ga je na kušanje prijavio i poslao i Dominik Jagunić. Nekoliko sati nakon što je ocjenjivanje završeno u kušaonicu Kurtalj naišao je Damir Režek, taman dobro da mu se zdravicom čestita na naslovu prvaka. 

Dodatno priznanje šampionskoj obitelji Režek: spomenuti portugizac iz 1995. – da, iz 1995! – bio je Drage Režeka (Damirova tate), i pokazao se ne samo dobro očuvanime nego i sjajnime!

Tekst: Željko Suhadolnik

Više na https://www.facebook.com/juliofrangenfotofoodie/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *