20. Jubilarni Slovenski festival vina oborio sve rekorde posjećenosti!

Ovogodišnji jubilarni 20-ti Slovenski festival vina s ambicioznim podnaslovom „Festival svih festivala”, u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2017., Ljubljanu je pretvorio u pravu vinsku prijestolnicu s rekordnim brojem izlagača i posjetitelja , a izvanrednom organizacijom još jednom je dokazao da je najveći i najprestižniji vinski događaj u…

Ovogodišnji jubilarni 20-ti Slovenski festival vina s ambicioznim podnaslovom „Festival svih festivala”, u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2017., Ljubljanu je pretvorio u pravu vinsku prijestolnicu s rekordnim brojem izlagača i posjetitelja , a izvanrednom organizacijom još jednom je dokazao da je najveći i najprestižniji vinski događaj u Sloveniji – a vjerojatno i u regiji.  I ne samo to, organizator je uspio u onome što se smatralo nemogućim – ovim je Festivalom svih festivala ujedinio je slovensku vinsku scenu.

S neskrivenim ponosom Rado Stojanovič, direktor tvrtke-organizatora Radostne prireditve,  zahvalio se svima koji su Festival pratili posljednjih 20.godina i pomogli da dođu do ove značajne obljetnice.

Predanim radom vrhunskog tima, Radostne prireditve osigurale su festivalu rekordan broj vinara i gurmana – preko 240 izlagača i 12 partnerskih salona, ​​posjećenih rekordnim brojem posjetitelja – više od 2000 uz pratnju  70 predstavnika medija. Jubilarna svečanost Slovenskog festivala vina bila je toliko velika da se festival održao u čak dva hotela u središtu Ljubljane – Grand Hotelu Union i Hotelu Slon. Dvije su lokacije bile veliki logistički izazov za organizatore, vinare i posjetitelje, ali taj je izazov uspješno riješen – na zadovoljstvo svih.

Na natječaju  LIDLOV MLADI VINAR 2017, pobjedu je odnio  Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, s vinom autohtone slovenske sorte zelen.

Jubilejnu priredbu pratile su slovenske vinske kraljice čiji je položaj u Sloveniji na zavidnoj razini –  i od kojih bi i hrvatske institucije koje prate naše vinske kraljice trebale nešto naučiti. Djevojke su se vrlo rado fotografirale uz naše mlade vinare iz Međimurja, predstavnike pjenušaca DGA – Sibon, nažalost jedinog hrvatskog predstavnika na Pjenušavom balkonu, ali zato na njihovu sreću  – s puno novih kontakta, dogovorenih prezentacija i poslova te važnim mjestom aperitiva na svečanoj festivalskoj večeri u poznatom ljubljanskom restoranu JB, Janeza Bratovža. Sibon je ponosno predstavljao i 2. Salon pjenušavih vina Zagreb njegovim zaštitnim znakom –  licitarskim srcem!

Od hrvatskih predstavnika ipak su neki, koji gledaju prema zapadu, prepoznali važnost ove priredbe i predstavili svoja vina u Ljubljani!

 

Na festivalu je bio rekordan broj vinara i gurmana – preko 240 izlagača i 12 partnerskih salona, ​​posjećenih rekordnim brojem posjetitelja – više od 2000 uz pratnju  70 predstavnika medija. Jubilarna svečanost Slovenskog festivala vina bila je toliko velika da je festival održao čak dva hotela u središtu Ljubljane – GH Union i Hotela Slona. Dvije su lokacije bile veliki logistički izazov za organizatore kao i za vinare i posjetitelje, ali taj je izazov uspješno prevladao na zadovoljstvo svih.

Besprijekornu organizaciju i radost posjetitelja sažeo je jedan od redovnih gostiju u svojoj izjavi:  “20 godina, dugo je to! I pripremili ste baš predivnu godišnjicu. Hvala na ova nezaboravna dva dana. Osim svestranosti i veličine festivala, posebno sam mi je bilo drago da ste okupili  više vinskih događanja s idejom festivala svih festivala “!

Najavljen je i početak  nove  sezone vinskih događaja  – u velikom stilu – s mjehurićima!

Nova, 21. sezona RadoStnih prireditvi  ponovno će se otvoriti u velikom stilu – s dva salona pjenušaca koji će drugu godinu za redom povezati dva glavna grada – Zagreb i Ljubljanu. Salon pjenušaca u Zagrebu održat će se 2. veljače 2018. u hotelu Dubrovnik , a Salon pjenušavih vina u Ljubljani tjedan dana kasnije, 9. veljače 2018., u GH Unionu.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Škrlet u čaši kao najava za ŠkrletOvO!

U srcu Moslavine, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, ponosno je predstavio svoju prvu manifestaciju "Škrlet u čaši" 16. ožujka. Ova inicijativa imala je za cilj...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...