20. Jubilarni Slovenski festival vina oborio sve rekorde posjećenosti!

Ovogodišnji jubilarni 20-ti Slovenski festival vina s ambicioznim podnaslovom „Festival svih festivala”, u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2017., Ljubljanu je pretvorio u pravu vinsku prijestolnicu s rekordnim brojem izlagača i posjetitelja , a izvanrednom organizacijom još jednom je dokazao da je najveći i najprestižniji vinski događaj u…

Ovogodišnji jubilarni 20-ti Slovenski festival vina s ambicioznim podnaslovom „Festival svih festivala”, u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2017., Ljubljanu je pretvorio u pravu vinsku prijestolnicu s rekordnim brojem izlagača i posjetitelja , a izvanrednom organizacijom još jednom je dokazao da je najveći i najprestižniji vinski događaj u Sloveniji – a vjerojatno i u regiji.  I ne samo to, organizator je uspio u onome što se smatralo nemogućim – ovim je Festivalom svih festivala ujedinio je slovensku vinsku scenu.

S neskrivenim ponosom Rado Stojanovič, direktor tvrtke-organizatora Radostne prireditve,  zahvalio se svima koji su Festival pratili posljednjih 20.godina i pomogli da dođu do ove značajne obljetnice.

Predanim radom vrhunskog tima, Radostne prireditve osigurale su festivalu rekordan broj vinara i gurmana – preko 240 izlagača i 12 partnerskih salona, ​​posjećenih rekordnim brojem posjetitelja – više od 2000 uz pratnju  70 predstavnika medija. Jubilarna svečanost Slovenskog festivala vina bila je toliko velika da se festival održao u čak dva hotela u središtu Ljubljane – Grand Hotelu Union i Hotelu Slon. Dvije su lokacije bile veliki logistički izazov za organizatore, vinare i posjetitelje, ali taj je izazov uspješno riješen – na zadovoljstvo svih.

Na natječaju  LIDLOV MLADI VINAR 2017, pobjedu je odnio  Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, s vinom autohtone slovenske sorte zelen.

Jubilejnu priredbu pratile su slovenske vinske kraljice čiji je položaj u Sloveniji na zavidnoj razini –  i od kojih bi i hrvatske institucije koje prate naše vinske kraljice trebale nešto naučiti. Djevojke su se vrlo rado fotografirale uz naše mlade vinare iz Međimurja, predstavnike pjenušaca DGA – Sibon, nažalost jedinog hrvatskog predstavnika na Pjenušavom balkonu, ali zato na njihovu sreću  – s puno novih kontakta, dogovorenih prezentacija i poslova te važnim mjestom aperitiva na svečanoj festivalskoj večeri u poznatom ljubljanskom restoranu JB, Janeza Bratovža. Sibon je ponosno predstavljao i 2. Salon pjenušavih vina Zagreb njegovim zaštitnim znakom –  licitarskim srcem!

Od hrvatskih predstavnika ipak su neki, koji gledaju prema zapadu, prepoznali važnost ove priredbe i predstavili svoja vina u Ljubljani!

 

Na festivalu je bio rekordan broj vinara i gurmana – preko 240 izlagača i 12 partnerskih salona, ​​posjećenih rekordnim brojem posjetitelja – više od 2000 uz pratnju  70 predstavnika medija. Jubilarna svečanost Slovenskog festivala vina bila je toliko velika da je festival održao čak dva hotela u središtu Ljubljane – GH Union i Hotela Slona. Dvije su lokacije bile veliki logistički izazov za organizatore kao i za vinare i posjetitelje, ali taj je izazov uspješno prevladao na zadovoljstvo svih.

Besprijekornu organizaciju i radost posjetitelja sažeo je jedan od redovnih gostiju u svojoj izjavi:  “20 godina, dugo je to! I pripremili ste baš predivnu godišnjicu. Hvala na ova nezaboravna dva dana. Osim svestranosti i veličine festivala, posebno sam mi je bilo drago da ste okupili  više vinskih događanja s idejom festivala svih festivala “!

Najavljen je i početak  nove  sezone vinskih događaja  – u velikom stilu – s mjehurićima!

Nova, 21. sezona RadoStnih prireditvi  ponovno će se otvoriti u velikom stilu – s dva salona pjenušaca koji će drugu godinu za redom povezati dva glavna grada – Zagreb i Ljubljanu. Salon pjenušaca u Zagrebu održat će se 2. veljače 2018. u hotelu Dubrovnik , a Salon pjenušavih vina u Ljubljani tjedan dana kasnije, 9. veljače 2018., u GH Unionu.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Pjenušavi pozdrav iz Erduta – uz poeziju Enesa Kiševića!

Jeste li već kušali pjenušce uz doručak?  Ako ste bili na nekom od pjenušavih doručaka  u organizaciji Salona pjenušavih vina - svakako jeste. A ako još niste, dajem vam sada dobar prijedlog, za uživanje svim čulima. Uz hedonistički slavonski doručak, nedavno smo, u...

Objavljen datum festivala vina -15. Zagreb VinoCom 2020!

Iz organizacije najstarijeg hrvatskog vinskog festivala dobili smo obavijest kako će se 15. VINOcom  -Međunarodni festival vina i kulinarstva održati  27.  i 28. studenog 2020 u prostorima zagrebačkog hotela Esplanade! Festival će biti organiziran u skladu s mjerama i...

26.09.2020. – Dan vinskog turizma u Srbiji!

Do sada je u struci i znanosti prevladavalo mišljenje da se vinski turizam u Srbiji počeo razvijati tek 1990-ih, tj. prve godine 21. stoljeća. U svim znanstvenim radovima koji se dotiču ove teme, vinski turizam u Srbiji smatra se mladom granom turizma, ne starijom od...

Hrvatska vina na ocjenjivanju Decanter World Wine Awards 2020!

Ovogodišnje 17. ocjenjivanje Decanterovih vinskih nagrada (DWWA 2020]  održano je tijekom kolovoza u Londonu. Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je, i ocijenjeno, ukupno 16.537 vina iz 56  zemalja svijeta.  Čestitke svim hrvatskim vinarima na velikom uspjehu na...

Vinska radionica: World Wide Wines – Riesling!

Volite li riesling? Spomenom ovoga vina, lica poznavatelja ozarit će se osmijehom jer je sorta riesling jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR - „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino - kraljem bijelih vina! Na...

Pin It on Pinterest

Share This