20. Jubilarni Slovenski festival vina oborio sve rekorde posjećenosti!

Ovogodišnji jubilarni 20-ti Slovenski festival vina s ambicioznim podnaslovom „Festival svih festivala”, u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2017., Ljubljanu je pretvorio u pravu vinsku prijestolnicu s rekordnim brojem izlagača i posjetitelja , a izvanrednom organizacijom još jednom je dokazao da je najveći i najprestižniji vinski događaj u…

Ovogodišnji jubilarni 20-ti Slovenski festival vina s ambicioznim podnaslovom „Festival svih festivala”, u petak i subotu, 17. i 18. studenog 2017., Ljubljanu je pretvorio u pravu vinsku prijestolnicu s rekordnim brojem izlagača i posjetitelja , a izvanrednom organizacijom još jednom je dokazao da je najveći i najprestižniji vinski događaj u Sloveniji – a vjerojatno i u regiji.  I ne samo to, organizator je uspio u onome što se smatralo nemogućim – ovim je Festivalom svih festivala ujedinio je slovensku vinsku scenu.

S neskrivenim ponosom Rado Stojanovič, direktor tvrtke-organizatora Radostne prireditve,  zahvalio se svima koji su Festival pratili posljednjih 20.godina i pomogli da dođu do ove značajne obljetnice.

Predanim radom vrhunskog tima, Radostne prireditve osigurale su festivalu rekordan broj vinara i gurmana – preko 240 izlagača i 12 partnerskih salona, ​​posjećenih rekordnim brojem posjetitelja – više od 2000 uz pratnju  70 predstavnika medija. Jubilarna svečanost Slovenskog festivala vina bila je toliko velika da se festival održao u čak dva hotela u središtu Ljubljane – Grand Hotelu Union i Hotelu Slon. Dvije su lokacije bile veliki logistički izazov za organizatore, vinare i posjetitelje, ali taj je izazov uspješno riješen – na zadovoljstvo svih.

Na natječaju  LIDLOV MLADI VINAR 2017, pobjedu je odnio  Jernej Žorž iz Vinske kleti Žorž, s vinom autohtone slovenske sorte zelen.

Jubilejnu priredbu pratile su slovenske vinske kraljice čiji je položaj u Sloveniji na zavidnoj razini –  i od kojih bi i hrvatske institucije koje prate naše vinske kraljice trebale nešto naučiti. Djevojke su se vrlo rado fotografirale uz naše mlade vinare iz Međimurja, predstavnike pjenušaca DGA – Sibon, nažalost jedinog hrvatskog predstavnika na Pjenušavom balkonu, ali zato na njihovu sreću  – s puno novih kontakta, dogovorenih prezentacija i poslova te važnim mjestom aperitiva na svečanoj festivalskoj večeri u poznatom ljubljanskom restoranu JB, Janeza Bratovža. Sibon je ponosno predstavljao i 2. Salon pjenušavih vina Zagreb njegovim zaštitnim znakom –  licitarskim srcem!

Od hrvatskih predstavnika ipak su neki, koji gledaju prema zapadu, prepoznali važnost ove priredbe i predstavili svoja vina u Ljubljani!

 

Na festivalu je bio rekordan broj vinara i gurmana – preko 240 izlagača i 12 partnerskih salona, ​​posjećenih rekordnim brojem posjetitelja – više od 2000 uz pratnju  70 predstavnika medija. Jubilarna svečanost Slovenskog festivala vina bila je toliko velika da je festival održao čak dva hotela u središtu Ljubljane – GH Union i Hotela Slona. Dvije su lokacije bile veliki logistički izazov za organizatore kao i za vinare i posjetitelje, ali taj je izazov uspješno prevladao na zadovoljstvo svih.

Besprijekornu organizaciju i radost posjetitelja sažeo je jedan od redovnih gostiju u svojoj izjavi:  “20 godina, dugo je to! I pripremili ste baš predivnu godišnjicu. Hvala na ova nezaboravna dva dana. Osim svestranosti i veličine festivala, posebno sam mi je bilo drago da ste okupili  više vinskih događanja s idejom festivala svih festivala “!

Najavljen je i početak  nove  sezone vinskih događaja  – u velikom stilu – s mjehurićima!

Nova, 21. sezona RadoStnih prireditvi  ponovno će se otvoriti u velikom stilu – s dva salona pjenušaca koji će drugu godinu za redom povezati dva glavna grada – Zagreb i Ljubljanu. Salon pjenušaca u Zagrebu održat će se 2. veljače 2018. u hotelu Dubrovnik , a Salon pjenušavih vina u Ljubljani tjedan dana kasnije, 9. veljače 2018., u GH Unionu.

 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“VIS u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja .2024, u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...