Korta Katarina u Basementu

Na kušanje peljeških vina Korta Katarine uz jednostavne zalogaje u aranžmanu Abecede finih zalogaja i prof. Marije Vukelić, u zagrebački je vinski bar Basement došlo puno ljubitelja fine kapljice, a sva mjesta bila su rezervirana netom nakon oglašavanja degustacije. Priču o vinariji ispričao je voditelj vinarije  Ivo Cibilić, dipl. agronom.…

Na kušanje peljeških vina Korta Katarine uz jednostavne zalogaje u aranžmanu Abecede finih zalogaja i prof. Marije Vukelić, u zagrebački je vinski bar Basement došlo puno ljubitelja fine kapljice, a sva mjesta bila su rezervirana netom nakon oglašavanja degustacije.

Priču o vinariji ispričao je voditelj vinarije  Ivo Cibilić, dipl. agronom. Vlasnici vinarije su Amerikanci,  Lee i Penny Anderson iz Minnesote, zaljubljenici u vino koji su izgradili  vinariju na mjestu nekadašnjeg odmarališta u Orebiću i dali je na upravljanje kćeri Katharine. U imenu Korta Katarina riječ „korta“ znači dvorište s velikim vratima ispred kuće pomorskih kapetana u kojima su se u povijesti održavala obiteljska druženja, a Katarina je posveta kćeri Katharine.  Andersonovi su kupili nešto starih vinograda i zasadili nešto novih na dva najvažnija  položaja na Pelješcu, Dingaču i Postupu. Od samih početaka njihovi se plavci  proizvode od kombinacije grožđa s ta dva položaja. Uz samu vinariju posađen je i vinograd zinfandela (tribidraga), a pošip proizvode od grožđa koje otkupljuju Korčule.  

Pjenušac dobrodošlice bio je SABION (2014), napravljen tradicionalnom metodom – nastao u jednoj od najtežih berba od početka djelovanja Korte Katarine. Obilne kiše uvjetovale su već u samome početku gubitak većeg dijela uroda, a rezultat je bila vrlo loša kvaliteta grožđa te se nakon pomnog prebiranja izdvojilo 5 tona zdravog grožđa (naspram 40 tona koje se inače otkupilo) s parametrima idealnim za – pjenušac! Tako se rodio Sabion, pjenušac koji je dobio ime po talijanskom prijevodu imena poluotoka Pelješca – Sabbioncello. Proizvedeno je 2500 boca, a prvi dio je bio degoržiran sredinom 2016. Od tada se degoržiraju manje količine i prati se razvoj pjenušca u boci.

Pošip Korta Katarina 2016. pratio je mladi kozji sir s prženim bademima. Lijepe je slamnato žute boje. Mirisnih voćnih nota u nosu kojima dominira zrelo bijelo voće, a poslije se otvaraju citrusi naglašavajući svježinu koja je ponavlja i u ustima. Puno, dugotrajno vino!  Pošip je još 2015. opisala enologinja vinarije Nika Silić Maroević riječima   „Pošip je zvijezda! To je prvo vino kojim smo se predstavili i ujedno naš najuspješniji i najnagrađivaniji proizvod. Morate imati na umu da pošipa nema puno, da je autohtona sorta jednog otoka, savršena za vinara, jer je puna potencijala i, usudila bih se reći, svidljiva sorta! U njoj svi nalaze nešto što ih podsjeća na ovo ili ono, a opet je poseban i prepoznatljiv. Pošip ima svjetsku budućnost.” 

Rosé Korta Katarina 2016 jedinstveni je spoj hrvatskih autohtonih sorti zinfandela (tribidraga) i plavca malog. Plavac mali u roséu došao je s najboljih položaja na Pelješcu – Postupa i Dingača. Postup mu daje mekuću i svilenkastu nježnost, Dingač snagu, a sve umiruje tribidrag dajući mu dodatnu eleganciju. Iznimno zanimljivo, puno vino koje može pratiti ribu s roštilja pa i tunu, jer ima kompleksnost i dubinu.  Uz rosé servirana je talijanska mortadella  Sapori uz zelene masline.

Korta Katarina, Plavac mali 2012 – premijerno kušanje za javnost. Umjerenih je alkohola (14,5), kompleksno, sa zrelim crnim trešnjama na nosu, malo kože, duhana. Dugo traje, na nepcu ugodno opija.  Može se čuvati još pet, šest godina. Uz plavac mali lijepo se spario pršut uz crne masline.

Korta Katarina, Plavac mali  Reuben’s private reserve 2009.  –  Vino nastalo djedu Reubensu u čast, bogato vino, na nosu džemasto, s mirisom suhe šljive, borovnice, a kasnije malo dima, čokolade.  Kompleksno u ustima, dugotrajno. Sljubljen uz kockicu tamne čokolade. Čuvati još dvije do tri godine.

Dodatno vino koje smo kušali bilo je  Korta Katarina, Plavac mali winemakers selection 2011.,  s mirisom višnje, griotte, suhih šljiva, malo duhana. Kompleksno i uravnoteženo vino.  Posebno vino za posebne prigode, rekao nam je Ivo Cibilić.

 

Više fotografija na:  www.juliofrangenfoto.com

 Više na:  www.kortakatarinawinery.com

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (jezici kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRT-u, organizatorica vinskih događaja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino. Direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica Pjenušavih doručaka u vinogradu. Autorica Vinskih srijeda (od 2017.), voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, (vinogradar/vinar) od 2023. Pokretačica jedinstvenog projekta edukacije Francuski i vino (od 2016.) - edukacije franc.vinskih pojmova, online i uživo. Autorica teroarskog krstarenja "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara, maslinara, OPG-ova. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg. Sommelierka maslinovog ulja. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...

Prvo dvodnevno izdanje Večeri vina i umjetnosti u Osijeku!

Dolaze nam večeri koje će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina i...

Vidimo se na 5. Srijemskom pjenušavom doručku u vinogradu Papak!

U subotu 06.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Nakon prošlogodišnjeg jesenskog izdanja, upriličenog uz blagdan...

Dan austrijskog vina: 14 vinara predstavilo njihova najbolja vina u Zagrebu!

Kolegica Dubravka Prpić Znaor s portala Savjetnik za putovanja - www.travel-advisor.eu , napisala je lijepi osvrt na nedavnu prezentaciju austrijskih vinarija u zagrebačkom hotelu Dubrovnik! **** Advantage Austria Hrvatska po prvi puta organizirala je Dan austrijskog...