Vinske zvijezde #3: Rosula Kos – vino za posebne prigode i posebno duštvo!

                               

OPG Željko Kos, Rosula, 2015, brut, 12,50% vol., Prigorje-Bilogora, vinogorje Zelina, HR, 100 kn, u vinariji (4****)

 

Kad se sve zvijezde na nebu savršeno poslože, onda »se dogodi« ovakvo pjenušavo vino – školski primjer savršenstva pjenušavog pinota crnog s pečatom terroira. Vino je posebno po svim svojim parametrima, pa tako može biti namjenjeno i za posebne prilike i posebno vinsko društvo. Vino je jakog tijela, odličnog mirisa, karakterno po boji mirisu, okusu.  Gastro preporuka: losos na žaru, caprese, pizza margherita, sirovi škampi sa sokom od naranče, tataki tuna, mesni tatar

                             

Vina Papak – Ilok, Traminac Radosh, 2016, suho, 12,50% vol., Vinogorje Srijem, Hrv. Podunavlje, HR, 60 kn, Konzum (3***)

 

Puno, bogato, zrelo vino.  Osjeti se karakter grožđe i terroira. Zaokruženo, kompleksno, finog mirisa. Traminac je sorta koja je (pre)često pogrešno shvaćena  (kod potrošača i struke). Ovaj kompleksni traminac je sve najbolje što od sorte možeš poželjeti – pun i bogat, sortan i terroirski, zaokružen i fin – i dokaz da traminac može biti veliko vino!  Gastro preporuka: riječne ribe, salata od piletine s grožđicama i kravljim sirom, azijska hrana

                            

Castello do Quercetto, Chianti Classico Riserva, 2014, suho, 13,50% vol., Chianti, Toscana, Italija, 119,90 kn, Vrutak (3***)

 

Chianti je najpoznatije lice toskanske sorte sangiovese, čije ime znači krv Jupitera. (Pre)dugo pogrešno shvaćeno kao jeftino vino za svaki dan. Danas znamo da sorta daje odlična i velika vina, kao što je ovaj robusni crnjak, s jakim karakterom, koji je kao stvoren za uživanje zimi i savršen za sparivanje s crvenim mesom (prvenstveno zbog visoke kiseline).  Gastro preporuka: gulaš, divljač – jelen u umaku od crvenog vina, crveno meso sa žara.

 

  Vina Fiolić, rosé, 2017, suho, 13% vol., Primorska Hrvatska – Zadar, HR, 64 kn, u vinariji

Lagani nježni rosé  (od sorti grožđa plavine i grenacha crnog), idealan ljeti, za aperitiv ili uz ljetne salate sa sirovim povrćem ili uz večernje opuštanje na ljetnoj terasi!

 

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.

 

Na vinskim ocjenjivanjima obavezno se pije voda. I kad nije vezana uz vino – voda je iznimno važna i nužna za održanje zdravlja, za normalno funkcioniranje svih organa. Voda čini otprilike 60-65% ukupne mase našeg organizma i upravo o njoj uvelike ovisi i naše zdravlje. Svakodnevno, organizam gubi tekućinu jer se ona neprestano izlučuje kroz dišni, probavni i mokraćni sustav te putem kože. Zato ju je potrebno stalno nadoknađivati. Kala i Kalnička – vode koje drže priču!

 

Ocjenjivano je u restoranu BISTRO APETIT by Marin Rendić u Zagrebu. U žiriju su bili dr. Nina Levičnik, i predsjednica žirija sommelierka i kušačica vina; Ivica Perak, dipl. ing, enolog i vinar; Matija Ivančić, sommelier restorana Bistro Apetit by Marin Rendić te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Vina je posluživao Boris Pobor.

Više informacija na:  https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *