Vinske zvijezde 2018 #3: zlatni Dingač Kiridžija oduzima dah!

OPG Vedran Kiridžija, Dingač, 2016, suho, 15% vol., Srednja i južna Dalmacija, vinogorje Pelješac, HR, 169,98 kn, Vrutak  (5*****)

Velik, veći, najveći – Dingač velikoga Vedrana Kiridžije. Tako mlad, a već tako savršen i velik da oduzima dah. Tako posebno vino rijetko dođe u čašu, stoga je veselje toliko veće kad se to dogodi. Možemo samo poželjeti da što više plavaca (s položaja Dingač) bude tako iskreno, sortno i harmonično. Veselimo se dodatno ponovnom susretu s ovim vinom – za tri, pet ili čak deset godina.

Gastro preporuka: beef steak, gulaš od divljači, tart od čokolade i šumskog voća

 

Vina Papak – Ilok, Graševina Radosh, 2016, suho, 13,50% vol., Vinogorje Srijem, Hrv. Podunavlje, HR, 50 kn, Konzum (3***)

Zlatno žute boje, sočno i voćno, svježe i ugodno, elegantno i harmonično – glavne su karakteristike graševine gospodina Papka, koji od svoje prve (samostalne) berbe daje jasno do znanja, da je graševina njegova prva ljubav. Zato nije čudno da svaku godinu razveseli s odličnim, nezamjenjivo sortnim primjerkom, koji je već spreman za konzumaciju, ali ima još potencijala za susret u budućnosti.

Gastro preporuka: riječna riba na žaru, bruskete sa skutom i kruškom, pohana piletina

Medea, Malvazija brut, charmat metoda, 2017, brut, 11,50% vol., Hrvatska Istra, HR, 50 kn, Vivat fina vina

Savršeno vino za vruće ljeto! Finih mjehurića, veselo, svježe, pitko s puno voćnih aroma i jako ugodno. Odličan primjerak pjenušavog vina koje ne želi biti veliko i za posebne prilike, nego dopadljivo i za svaki dan – i to ne samo ljeti. Može za žeđ, za aperitiv ili u društvu s hranom. Odlično se snalazi u svim kombinacijama.

Gastro preporuka: juha od tikvice, sirova riba, ravioli s kravljom skutom, ljetna salata

 

OPG Jasna Antunović Turk, rosé cuvée, 2017, suho, 12% vol., Hrvatsko Podunavlje – vinogorje Erdut, Dalj, HR, 56,20 kn, Roto Dinamic

Prva vinska dama Slavonije jako dobro zna što želi i kako to postići. Nježna roza boja, na mirisu nježno crveno voće, na okusu skladno, svježe i ugodno,  glavni su atributi ove “provansalske” Jasnine ružice. Vino koje poziva na još. A i cijena govori sama za sebe. Jasna zna (svoj posao)!

Gastro preporuka: sirovi škampi, carpaccio od lososa, kozji sir

 

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.  Znate li da voda čini otprilike 60-65% ukupne mase našeg organizma i upravo o njoj uvelike ovisi i naše zdravlje? Svakodnevno, organizam gubi tekućinu jer se ona neprestano izlučuje kroz dišni, probavni i mokraćni sustav te putem kože. Zato ju je potrebno stalno nadoknađivati. Kala i Kalnička – vode koje drže priču!

 

Ocjenjivano je u restoranu BISTRO APETIT by Marin Rendić u Zagrebu. U žiriju su bili dr. Nina Levičnik, i predsjednica žirija sommelierka i kušačica vina; Ivica Perak, dipl. ing, enolog i vinar; Matija Ivančić, sommelier restorana Bistro Apetit by Marin Rendić te organizatori prof. Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Vina je posluživao Boris Pobor. Fotografirao: Julio Frangen

Više na:  /https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *