Vinske zvijezde 2018 #3: veliko zlato za Lagunin Festigia Castello 2015!

Treći nastavak akcije ocjenjivanja Vinske zvijezde 2018., u organizaciji tvrtke Zlatne riječi donio nam je na kušanje iznimno zanimljiva vina koja ćemo vam rado preporučiti za prve ljetne dane, ali i za (druge) raznolike prigode. Ocjenjivano je u restoranu BISTRO APETIT by Marin Rendić u Zagrebu. U žiriju su bili dr. Nina Levičnik, i predsjednica žirija sommelierka i kušačica vina; Ivica Perak, dipl. ing, enolog i vinar; Matija Ivančić, sommelier restorana Bistro Apetit by Marin Rendić te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vitomir Andrić. Vina je posluživao Boris Pobor.

     

Vina Laguna, Festigia Castello, 2015, suho, 13,70% vol. alk., Vinogorje zapadna Istra, HR, 74,98 kn, Vrutak, veliko zlato 5*****

 

Snažno i skladno vino,  s lijepom voćnosti!  Ugodan i dobar utjecaj drveta, pridonijelo je zrelosti i sočnosti.   Veliko, vino!

Gastro preporuka: patka na francuski način, jela iz govedine (carpaccio i tartar biftek), jela s istarskim tartufima

                              

Medea vina, Montiron malvazija, 2017, suho, 13,50% vol. alk., Hrvatska Istra, HR, 71,90 kn, Vivat fina vina , 3*** 

  

Fino i voćno vino,  snažno, lijepo posloženo s ugodnim medenim notama – opisali su malvaziju Montirom vinski ocjenjivači. Idealno baš za ljeto, ali dobar pratitelj jela za cijelu godinu.

Gastro preporuka: bijela riba, jela s divljim šparugama, rižot s piletinom i povrćem

 

 Vina Dvanajščak-Kozol, DK Pozoj, 2015, brut, 12% vol. alk., ZOI Zagorje – Međimurje, 117 kn, Bornstein

 

 Ovaj je pjenušac baš za ljetno vrijeme! Za aperitiv, za koktel, za svaki dan, za svaki trenutak. Svježe i ugodno vino, s izraženom sortnošću i voćnošću pušipela neka se svakako nađe uz ljetne jelovnike.

Gastro preporuka:  salata s piletinom i bijelim voćem, pizza sa salamom, špekom i rajčicama, sashimi

 

Vinarija Bačić, Črna Luka, rosé, 2017, suho, 12% vol. alk., Srednja i južna Dalmacija, vinogorje Korčula, HR, 56 kn, u vinariji  

Jaki dalmatinski rosé, voćan, intenzivan. Napravljen od tri sorte ( plavac mali, syrah, cabernet sauvignon).

Gastro preporuka: uz pršut i slane srdelice.

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.

Prilikom ocjenjivanja vina iznimno je važno piti vode, da se pročisti nepce od prethodnog vina i da svako sljedeće bude pravilno ocijenjeno. I kad nije vezana uz vino – voda je iznimno važna i nužna za održanje zdravlja, za normalno funkcioniranje svih organa. Voda čini otprilike 60-65% ukupne mase našeg organizma i upravo o njoj uvelike ovisi i naše zdravlje. Svakodnevno, organizam gubi tekućinu jer se ona neprestano izlučuje kroz dišni, probavni i mokraćni sustav te putem kože. Zato ju je potrebno stalno nadoknađivati. Kala i Kalnička – vode za vaše i naše zdravlje!

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinar. Ocjenjuju vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9. Velika zvijezda od 99 do 100 bodova: odličan odnos cijene i kakvoće!

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *