Hvarske pjatonce #3: Artichoke, restaurant & wine bar, Jelsa

Na nedavnom „Festivalu mediteranske prehrane: srdela i vino“ na otoku Hvaru – organizator Udruga hvarski vinari podsjetila nas je da je mediteranska prehrana upisana 2013. na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a. Ona nije samo – hrana, ona predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja i tradicija vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane. To već treću godinu dokazuje i ovaj Festival mediteranske prehrane koji je početkom lipnja pripremio raznolik program i posebne mediteranske jelovnike. Jedan od restorana gdje smo kušali hvarske pjatonce bio je Artichoke u Jelsi!

 

Na jelšanskoj rivi nalazi se ovaj zanimljiv restoran koji spaja mediteransku i internacionalnu kuhinju. I u samom nazivu spaja to dvoje – artičoka kao domaća namirnica u internacionalnoj verziji imena – artichoke.

Želja je vlasnika da svaki gost osjeti kroz hranu i vino – dušu Jelse i Dalmacije u cjelini – gotovo sve namirnice se dobavljaju od lokalnih proizvođača. Restoran teži „ all day“ konceptu, poslužuju se tri glavna obroka i aperitivi.

Wine bar nudi najveću ponudu domaćih vina na cijelom otoku, velika vinska imena poput Dubovića, Carića, Tomića, Vujnovića i drugih. Interijer je elegantan i fin, istodobno u nekim elementima moderan, industrijski. Unutarnji prostor proteže se na 105 kvadrata, a lounge terasa namijenjena opuštanju i uživanju u pogledu na mjesto i more ima 80 kvadrata.

Na jelovniku se nalaze fini zalogaji spravljeni od domaćih namirnica, a preporuku vina dat će vam ljubazno osoblje.

Rolice od tikvica

Carpaccio od pečenog ramsteka sa sjemenom rajčice i pikantnom papričicom

Carpaccio od hobotnice na crvenom grejpu, cherry rajčicama i rikuli

Hvarska veprovina s njokima, suhim smokvama i ovčjim sirom

Morska delicija (kozice, lubin, morski pas, hobotica dagnje, palenta, šalša)

Hobotnica ispod peke

 

Fotografije doista govore više od riječi, zato – ne propustite Artichoke, ako ste na Hvaru.

 

Više na :  https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=1792354727517136

link: https://www.facebook.com/ArtichokeJelsa/?hc_ref=ARSz77uDua6p4XSeH1_RxIeu3-PGvwQsfcBQFyv5Wgj4WrSxb1xqHG_wxg5NlMmo0HY&fref=tag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *