Berba pošipa kod Bačića na Korčuli

Ranije nego prijašnjih godina, uz tradicionalne zvuke frulice, krenula je 17. kolovoza jematva u Čari na položaju Barča za pošip vinarije Bačić. „Velika je to bila radost i veselje kada se nekad na magarcima išlo u berbu uz sviranje frulice“, opisuje i poštuje tradiciju Zlatko Bačić, vinar.  Grožđe je postiglo svoju enološku zrelost, omjeri kiseline i šećera su baš onakvi kakvi trebaju biti, a kušanjem bobica osjeti se potpuni sklad. Pošip je bio spreman za berbu.

Berba počinje rano ujutro, ubrano grožđe se prevozi do podruma gdje se prerađuje: nakon što se   odvoje zdrave bobice od peteljke, one putuju do preše i u njoj se cijedi grožđani sok s laganim pritiskom. Taj mošt ide onda u tank, koji je dan prije pripremljen i ohlađen na željenu temperaturu. Pošip je moćna sorta koja oslobađa svoju energiju /temperaturu u tanku i teško ju je „držati pod kontrolom“.

„Pošip je moćna sorta, od loze, preko fermentacije do čaše. Prošle je godine ozebla, bila je već dosta velika mladica, mislili smo da neće biti ništa na njoj, a bio je čak kilogram po trsu.“  sjeća se prošlogodišnje berbe Petar Bačić, mladi enolog, Zlatkov sin, s velikim poštovanjem prema pošipu. Kad se mošt prebaci u tank, slijedi etapa bistrenja. Bistri mošt može krenuti na fermentaciju … Koliko će vino biti u tanku, odlučit će Bačići, a mi ćemo ga strpljivo čekati dok ne dođe u bocu. Dotada možemo uživati u berbi 2017, iznimno herbalnoj i moćnoj, da na prvu i ne biste prepoznali sortu. Ali moćan je pošip, na svakoj mikrolokaciji u Čari malo je drukčije, ali uvijek poseban i velik. Velik, zanimljiv, neponovljiv!

Vinarija  Bačić smještena  je  u maloj skrivenoj uvali  Črnja Luka, na sjeverozapadnom dijelu otoka Korčule. Uvala je udaljena 45km od grada Korčule, 10 km od mjesta Vela Luka i 5km od mjesta Blata. Na  imanju  gdje su nekada djedovi gradili kamene kućice za skloniti se od sunca ili kiše pri obavljanju poljoprivrednih poslova, obitelj Bačić je sagradila obiteljsku kuću u kojoj se koje se nalazi boutique vinarija s terasom za kušanje i smještaj u apartmanima za goste.

Uz proizvodnju vina, dijelom od grožđa iz vlastitih vinograda i dijelom iz otkupa, obitelj se bavi i  proizvodnjom maslinovog ulja iz vlastitih višestoljetnih maslinika.

Više na: http://vinarijabacic.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *